Nieuws   Energie  
Afbeelding van vrouw met portemonee en zonnepanelen

Hoge terugleververgoeding en lage stroomtarieven: bij deze leveranciers kan het

Gepubliceerd op: 16 mei 2023

Mei en juni zijn dé maanden waarin zonnepanelen doorgaans het meeste opwekken. Wek jij zelf stroom op, maar dek je daarmee niet volledig je stroomverbruik? Dan wil je naast een hoge terugleververgoeding ook kijken naar lage tarieven voor de stroom die je verbruikt. Een paar leveranciers biedt dit aan.

Eerder lieten we een overzicht zien van welke leveranciers op dit moment de hoogste terugleververgoeding bieden en wie de laagste.

Dat verschil lag afgelopen maand nog op € 0,16 per kWh. De moeite waard dus om te vergelijken als je flink véél stroom teruglevert.

Hoogste terugleververgoeding met laag stroomtarief top 5

De terugleververgoeding is maar het halve plaatje wanneer je met de door jouw opgewekte stroom niet volledig voorziet in je stroomverbruik.

Zolang je ook nog netstroom verbruikt wil je een leverancier waarbij je een relatief lage prijs per kWh stroom betaalt.

Het meest rendabel is dus om een leverancier te vinden die zowel een hoge terugleververgoeding geeft voor elke kWh stroom die je teruglevert, maar een realtief lage stroomprijs rekent voor elke kWh die je van het net verbruikt.

Deze leveranciers hanteren de hoogste terugleververgoeding en laagste stroomprijzen op dit moment:

EnergieleverancierTerugleververgoedingPrijs per kWh*
Powerpeers€ 0,21€ 0,325
Vattenfall**€ 0,168€ 0,378
UnitedConsumers€ 0,135€ 0,373
Greenchoice€ 0,115€ 0,388
Vandebron€ 0,10€ 0,397

*Enkeltarief, afgerond bedrag **Variabel contract. De terugleververgoeding bij een vast- en variabel energiecontract staan vast voor een bepaalde periode.

Onderlinge verschillen zijn kleiner geworden

We zagen dat ten tijde van de energiecrisis de leveranciers met een hoge terugleververgoeding vrijwel altijd ook een fors hoger stroomtarief rekenden, maar dat is nu lang niet altijd meer zo.

De verschillen zijn fors kleiner geworden en de onderlinge stroomtarieven liggen veel dichter bij elkaar (onder het prijsplafond).

Op dit moment hanteren de leveranciers met de hoogste vaste terugleververgoeding allemaal een stroomtarief onder het prijsplafond.

Sterk wisselende terugleververgoeding bij dynamisch contract

Je hebt alleen zekerheid over de terugleververgoeding en stroomtarieven met een vast- en variabel energiecontract. Met een dynamisch energiecontract verandert de terugleververgoeding van uur tot uur en kan zelfs negatief zijn op bepaalde momenten. Dat betekent dat je op die moment betaalt voor het terugleveren van stroom die je niet zelf gebruikt. Dit type contract is dus minder interessant met zonnepanelen.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team