Nieuws   Mobiel  
Vrouw afgebeeld met smartphone

Op vakantie? Let op de kosten voor mobiel internet en bellen in het buitenland

Gepubliceerd op: 16 juni 2023

De vakantieperiode is weer volop in aantocht. Ga jij binnenkort ook op reis naar het buitenland? Check dan hoe het zit met je mobiele kosten in het buitenland om zo verrassingen te voorkomen.

Internetten in de EU valt volledig binnen je bundel

In 2017 zijn de extra roamingskosten binnen Europa volledig afgeschaft. Dit betekent dat je geen extra kosten maakt als je belt of gebruik maakt van mobiel internet vanuit een ander EU land. Het verbruik gaat gewoon van je normale bundel af, dit geldt voor zowel sim only als bij een telefoon abonnement.

Roam like at home

De kosten voor bellen, smsen en internetten uit je bundel zijn gelijk met Nederland, mits je in een land bent dat lid is van de Europese Unie. Dit beleid noemen we ook wel ‘roam like at home’.

Hier vallen Zwitserland en enkele Balkanlanden normaal niet onder. Maar, sommige providers hanteren hierbij een eigen beleid en rekenen sommige niet-EU lidstaten toch mee in hun beleid.

Ook een land als het Verenigd Koninkrijk is geen onderdeel van de EU meer, maar wordt bij alle mobiele providers nog wel onder de EU zone gerekend.

Extra bundel aanschaffen

Ga je over je bundel heen, dan kan je vaak een extra bundel aanschaffen. De kosten en voorwaarden hiervoor zijn bij de meeste mobiele providers hetzelfde als voor een extra bundel in Nederland.

Fair use policy

Om de kosten voor internetten in het buitenland een beetje onder controle te houden, wordt er wel gebruik gemaakt van een Fair Use Policy. Deze wordt toegepast op abonnementen met onbeperkt internet en bellen.

De hoogte van het maximaal te gebruiken internet, verschilt ook per mobiele provider en soms zelfs per abonnement.

Hoe mobiele providers omgaan met het roam like at home beleid en wat hun fair use policy is voor onbeperkt bundels vind je ons sim only in het buitenland artikel.

Extra kosten voor internetten buiten de EU

Ga je op vakantie naar een land dat buiten de EU-zone van een mobiele provider valt, dan vallen deze kosten buiten je bundel. Hierbij kan je kiezen voor het afrekenen per MB en belminuut, of je kunt een voordelige buitenland bundel aanschaffen voor het land waar je naartoe gaat, bijvoorbeeld de Verenigde Staten.

Kosten mobiel internet en bellen buiten je bundel

De mobiele kosten buiten je bundel zijn verschillend per land en per mobiele provider. Bij de grootste mobiele providers betaal je de volgende kosten als je kiest voor afrekenen per minuut of MB. Deze kosten zijn gelijk voor sim only en abonnementen met een telefoon.

Mobiele Provider Dienst Vanaf Tot
Tele2 Internet per MB € 0,10 € 10
Bellen per minuut € 1,75 + € 0,10 starttarief € 2,25 + € 0,10 starttarief
T-mobileInternet per MB€ 2,50€ 8,00
Bellen per minuut€ 0,25€ 7,50
KPNInternet per MB€ 2,50€ 2,50
Bellen per minuut€ 1,00€ 2,00
VodafoneInternet per MB€ 2,50€7,50
Bellen per minuut€ 1,25

€ 3,75

Bij Tele2 wordt de prijs per MB berekend door middel van de bundels. Je kan hier geen losse MB’s afnemen.

De prijzen verschillen dus sterk landen, daarom is het goed om voordat je op reis gaat te kijken op de website van jouw mobiele provider wat je gaat betalen. Zo ben je altijd op de hoogte van de meest actuele tarieven.

Kosten mobiel internet en bellen met een voordeelbundel

Ben je van plan om regelmatig gebruik te maken van mobiel internet en bellen in het buitenland, dan is het al snel voordeliger om een zogeheten 'voordeelbundel' af te sluiten.

De meeste bundels zijn uitsluitend voor het gebruik van internet, maar bij KPN en Vodafone sluit je de bundel af voor internet, bellen en sms'en.

Overzicht van mobiele buitenland voordeelbundels per provider

De precieze landen waar deze voordeelbundels gelden verschillen per mobiele provider. Valt jouw vakantieland in een andere zone dan deze zone, dan zullen de kosten meestal een stuk hoger zijn. Alle tarieven vindt je gemakkelijk terug op de website van jouw mobiele provider. De buitenland voordeelbundels zijn zowel aan te schaffen met een sim only als met een abonnement met mobiel.

Mobiele Provider Zone Inhoud bundel Kosten bundel
Tele2

Groene zone:
o.a. Australië, Thailand, Turkije en VS

Extra small: 150MB
Small: 350 MB
Medium: 1 GB
Large: 2 GB
€ 6,00
€ 10,00
€ 20,00
€ 30,00
T-mobile Zone 2:

o.a. Australië, VS, Marokko en Turkije

XS: 100 MB
S :250 MB
M: 500 MB
L: 1 GB
€ 4,99
€ 9,99
€ 14,99
€ 24,99
Vodafone Wereldbundel:

Overal geldig

Wereld bundel: 30 MB+min+sms
Wereld xl: 100 MB+min+sms
geldig per dag
€ 5,00
€ 8,50
KPN Voordeellanden:

o.a. Australië, Thailand, Turkije en VS

100 MB/min/sms
2000 MB/min/sms
2000 MB
€ 9,99
€ 29,99
€ 19,99

Aanschaf sim only in het buitenland

Naast het gebruik van voordeelbundels, is er nog een andere optie om voordeliger te internetten en bellen in het buitenland. Dit is namelijk het aanschaffen van een tijdelijk sim only abonnement in je vakantieland. Vaak kan je deze aanschaffen op het vliegveld van het land waar je verblijft, in kleine shops of in grotere winkelcentra. Je schaft de sim only dan aan voor de duur van je verblijf.

Heb je een dual sim telefoon, dan kan je tijdelijke simkaart deze naast je Nederlandse simkaart plaatsen. Check wel even dat je Nederlandse simkaart niet in gebruik is in de instellingen van je telefoon. Heb je geen dual sim, dan verruil je je eigen sim only voor de simkaart van je vakantieland.

Bron: Keuze.nl
Mobiel

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team