Nieuws   Energie  
Afbeelding van dak van huis met zonnepanelen

Engie start met terugleverkosten per kWh, maar behoudt hoger vastrecht

Gepubliceerd op: 27 mei 2024

Ook Engie introduceert vanaf morgen terugleverkosten. Als tweede leverancier doen zij dit met terugleverkosten per kWh. Opvallend is dat ze aan klanten met zonnepanelen een hoger vastrecht rekenen dan aan klanten zonder zonnepanelen.

Terugleverkosten per kWh bij Engie

Engie-klanten gaan vanaf morgen 11,5 cent per kWh teruggeleverde stroom betalen. Dat betekent dat een doorsnee huishouden met een netto teruglevering van 2500 kWh per jaar € 287,50 aan terugleverkosten betaalt. Dit is exact gelijk aan de terugleverkosten die Eneco rekent.

Vergelijken we de terugleverkosten van Engie met de terugleverkosten die je betaalt bij andere leveranciers, dan hangt het heel sterk af van je teruglevering wie goedkoper is.

Tot zo'n 2500 kWh is Engie een van de duurdere leveranciers op basis van terugleverkosten (samen met Eneco). Vanaf ongeveer 3000 kWh zijn de terugleverkosten marktconform.

Netto lagere terugleververgoeding

Hoewel Engie de terugleververgoeding verhoogt naar 12,5 cent, rekenen ze hier ook terugleverkosten voor. Netto (na saldering) ontvang je hierdoor nog maar 1 cent per kWh. Dat is een flinke daling ten opzichte van de 4 cent per kWh die je voorheen ontving.

Verschil in vastrecht blijft bestaan tussen klanten met en zonder panelen

Niet alleen sleutelt Engie aan hun terugleverkosten. Ook passen ze het vastrecht voor stroom aan voor alle klanten.

Klanten met zonnepanelen gaan € 195,60 minder vastrecht betalen dan voorheen, maar zijn alsnog € 38,72 méér kwijt aan vastrecht per jaar dan klanten zonder zonnepanelen.

Hierover zegt Geert Wirken, energie-expert van deze site: “Dit is opvallend, geen enkele andere leverancier hanteert zowel een hoger vastrecht als terugleverkosten. Je zou zeggen dat Engie het extra vastrect ook in de terugleverkosten had kunnen verwerken. Dit is jammer, want hierdoor zijn de energiecontracten van ENGIE minder goed te vergelijken.”

Uit onze berekening blijkt dat voortaan een gemiddeld huishouden dat 3000 kWh verbruikt en 2900 opwekt, ongeveer € 288,- méér per jaar kwijt is aan energiekosten dan een huishouden zonder zonnepanelen op basis van de nieuwe terugleverkosten en het aangepaste vastrecht op stroom.

💡 Ook zonder zonnepanelen betaal je meer bij Engie
Klanten zonder zonnepanelen gaan op jaarbasis € 62,25 méér vastrecht betalen, wat opvallend is. Over de gehele lijn zien we vaak dat klanten zonder zonnepanelen er op vooruit gaan, wanneer de kosten opnieuw verdeeld worden.

Ben je benieuwd naar wat de terugleverkosten energieleveranciers precies voor jouw situatie betekenen? Gebruik dan de terugleverkosten-tool en zie hoeveel extra kosten met zonnepanelen leveranciers in rekening brengen.

 
Terugleverkosten
€ -,--
per jaar
Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team