Nieuws   Internet  
Beste internet provider award

Dit zijn de winnaars van het beste internet provider onderzoek 2024

Keuze.nl heeft onafhankelijk onderzoek gedaan naar de 'beste internet provider'. Deze onderscheiding kennen we toe aan de 3 winnaars van de categorieën: klanttevredenheid, laagste prijs en combivoordelen. Wie hebben er gewonnen en hoe hebben we dit onderzoek uitgevoerd?

💡 Onderzoeksaanpak

Dit onderzoek roept één echte winnaar per categorie uit. We benoemen daarnaast de twee beste alternatieven.

  • Aantal onderzoeksuren: 45
  • Aantal vergeleken providers: 9*
  • Belangrijke bronnen: eigen prijsdata, MarketResponse, Consumentenbond, Tweakers, nPerf

Het onderzoek is gecontroleerd door onze internet-expert Geert Wirken (bekend van mediaoptredens bij onder andere NOS, Nieuwsuur en het AD).

Vind hier de beste internet provider voor jouw situatie


Winnaar categorie klanttevredenheid: KPN

KPN is de beste internet provider op basis van klanttevredenheid gevolgd door Ziggo en Budget Alles in 1. ​​

Uit ons klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat klanten het meest tevreden zijn over KPN, gemeten over een aantal onderdelen.

Zo hebben we de klanttevredenheid onderzocht:

De beste internet provider met de hoogste klanttevredenheidsscore hebben we bepaald aan de hand van 4 onderdelen, waarvoor providers per onderdeel een cijfer tussen de 1 en de 10 konden krijgen.

  1. Reviews van klanten van de afgelopen 3 maanden

  2. Laatste onderzoeksscore Tweakers & Consumentenbond

  3. Tevredenheid over de apps (zowel tv-app en regel-app)

  4. Het aantal contactmogelijkheden en de vindbaarheid ervan

De eindscore is tot stand gekomen op basis van het gewogen gemiddelde van alle onderdelen, waarbij we de reviewscore twee keer zo zwaar hebben gewogen. Bovenop het eindcijfer dat daaruit kwam, konden providers nog een extra punt verdienen als zij in een ander onderzoek (dan Tweakers en Consumentenbond) als winnaar benoemd zijn, zoals MarketRepsonse of nPerf.

Dit zijn alle providers die een 7 of hoger haalden in ons klanttevredenheidsonderzoek:

ProviderEindcijfer
KPN9,2
Ziggo8,5
Budget Alles in 18,4
Odido8,3
Delta7

Winnaar categorie laagste prijs: Odido

Odido is de beste internet provider met structureel de laagste prijs, gevolgd door Solcon en KPN.

In de situatie waarin klanten langer dan een jaar bij dezelfde provider blijven komt Odido beduidend voordeliger uit de bus op de langere termijn.

Zo hebben we de laagste prijs onderzocht:

Om te bepalen wie de winnaar is in de categorie laagste prijs, hebben we gemeten hoe vaak providers met verschillende pakket combinaties de goedkoopste zijn voor klanten die niet van plan zijn om jaarlijks over te stappen. De meting is gedaan op basis van de geldende prijzen in juni.

De vaste prijs en de actieprijs hebben we bijgehouden voor pakket combinaties met internet only, internet en tv en alles in 1 met vast bellen, met snelheden van 100 Mbit/s, 400 Mbit/s en 1000 Mbit/s.

Omdat de meeste huishoudens langer dan een jaar bij hun internet provider blijven nadat ze zijn overgestapt en nauwelijks nog kiezen voor alles in 1, hebben we dit scenario als uitgangspunt genomen voor ons laagste prijsonderzoek.

Daarbij is dan ook gekozen om de vaste maandprijs zwaarder mee te laten wegen (80%) dan de actieprijs (10%) waarmee klanten overstappen en de meerprijs voor vast bellen (10%), omdat dit nog maar weinig gekozen wordt.

Om hier vervolgens een eindcijfer aan te kunnen hangen, hebben we de provider met het hoogste aantal punten (54) een eindcijfer 10 geven. Voor elke punt minder is vervolgens 0,1 cijferpunt aftrek gegeven.

Dit zijn alle internet providers die een eindcijfer 6 of hoger scoorden in ons prijsonderzoek:

ProviderEindcijfer
Odido10
Solcon

7,1

KPN

7

Caiway

6,2

Ziggo

6,1


Winnaar categorie combivoordelen: Odido

Odido is de beste internet provider voor combivoordelen, gevolgd door KPN en Ziggo. ​

Wanneer je internet (en tv) met mobiel wil combineren, komt Odido als beste uit de test. Op basis van het prijsvoordeel op je vaste internet en mobiele factuur, de kwalitatieve extra’s, en de opties om te combineren met meerdere mobiele providers, wint Odido ook de eerste plaats binnen deze categorie.

Dit zijn alle providers die een 6 of hoger haalden in ons combivoordelen onderzoek:

ProviderEindcijfer
Odido + Odido Mobiel7,7
KPN + KPN Mobiel7,3
Ziggo + Vodafone Mobiel6,8
Solcon + KPN Mobiel6,7
Caiway + Caiway Mobiel6,0

In de eindscore is rekening gehouden met het feit dat sommige internet providers te combineren zijn met meerdere mobiele providers. Zo vinden wij het te rechtvaardigen dat Odido de beste internet provider is, omdat ze ook in combinatie met Ben de tweede hoogste score van een 7,3 behalen. Bij de andere combinaties van de grote 3 providers met mobiele providers liggen de scores lager dan een 6.

Zo hebben we de combivoordelen onderzocht:

Per provider hebben we de waarde van de combivoordelen beoordeeld op basis van 3 onderdelen. Het eindcijfer is het gemiddelde van het aantal punten per onderdeel. Hierbij is gekeken naar alle mogelijke combinaties tussen internet providers en mobiele providers die een directe samenwerking hebben.

Directe korting

Als eerste hebben we mee laten wegen in hoeverre providers directe korting op je abonnement(en) geven wanneer je meerdere diensten combineert. Hiervoor konden providers een score tussen de 10 (meeste korting) en de 1 (minste korting) krijgen.

Prijsvoordeel gezinssituatie

Daarnaast hebben we voor een veelvoorkomend scenario berekend welke provider het meeste prijsvoordeel geeft, wanneer een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen allemaal een mobiel abonnement combineren met vast internet en tv op hetzelfde adres.

Hierbij is meegerekend het krijgen van voordelen als gratis dubbele data, de mogelijkheid om onderling MB’s te delen of gratis te bellen met elkaar.

Providers konden hier een score van 10 krijgen voor de laagste prijscombinatie. Voor elke € 5,- dat een provider duurder was in deze situatie kregen ze een halve punt minder.

Kwalitatieve extra voordelen

Als derde onderdeel hebben we uitgezocht in hoeverre providers al dan niet ‘kwalitatieve’ extra’s geven met combivoordeel (die lastiger in harde euro's zijn uit te drukken). Hierbij moet je denken aan een gratis extra tv-zenderpakket, of korting op uitjes.

De provider met de meeste kwalitatieve extra’s kon hiervoor 10 punten behalen. Bij een lagere waarde, of wanneer dit voordeel alleen wordt toegekend afhankelijk van je pakket omvang, hebben we steeds een punt of halve punt in mindering gebracht.


*Dit onderzoek richt zich uitsluitend op landelijke- en grote regionale internet providers. Alle kleine lokale providers zoals Jonas en Trined hebben we buiten dit onderzoek gelaten, omdat erover deze partijen te weinig betrouwbare data is. Van de landelijke providers hebben we Freedom internet als enige ook buiten het onderzoek gelaten, omdat we de provider zelf niet in de vergelijker hebben en hierdoor geen eerlijke prijs-conclusies kunnen trekken. Wel zouden ze vermoedelijk niet als winnaar in één van de categorieën zijn uitgeroepen als we ze wel volwaardig hadden meegenomen (in tegenstelling tot andere onderzoeken).

💡 Beste energieleverancier onderzoek
Ook bezig met je energiecontract? Eerder dit jaar deden wij onafhankelijk onderzoek naar de beste energieleverancier binnen een aantal categorieën.
Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team