Nieuws   Energie  
Vrouw met voorbeeld van opzegboete

Dit mogen we verwachten van de nieuwe energie opzegboete

De nieuwe opzegboeteregels voor vaste energiecontracten gaan vanaf 1 juni 2023 in. Hoewel de exacte details nog bekend gemaakt moeten worden is dit wel vast een goed moment om vooruit te blikken wat er gaat veranderen. Zo weet jij waar je op moet letten vanaf juni als je een vast energiecontract afsluit.

Waarom nieuwe opzegboeteregels?

De nieuwe opzegboeteboeteregeling gaat de huidige regeling vervangen. De risico’s van het tussentijds opzeggen van een vaste energiecontract liggen nu 100% bij de leverancier.

Deze risico’s zijn te groot gebleken tijdens het hoogtepunt van de energiecrisis, waarop leveranciers massaal hun vaste aanbod introkken.

Omdat leveranciers met een meerjarig contract voor een langere periode energie inkopen, willen zij zich beter kunnen indekken wanneer een klant tussentijds opzegt.

Nu lopen ze het risico dat ze met resterende duur ingekochte energie blijven zitten en er niet zeker van zijn of ze dit aan een nieuwe klant kunnen verkopen.

De nieuwe regeling zorgt er voor dat energieleveranciers weer meerjarige energiecontraten vanaf juni 2023 beschikbaar zullen stellen.


Opzegboete wordt fors duurder

Nu is het nog mogelijk om tussentijds je vaste energiecontract op te zeggen tegen een relatief lage boete van maximaal € 100,- (€ 50,- per product).

De nieuwe regeling moet voorkomen dat energieklanten nog tussentijds hun vaste energiecontract overwegen op te zeggen. De hoogte van de opzegboete gaat daarom fors omhoog, tot mogelijk honderden euro’s.

Er komen geen vaste boetebedragen meer, zoals nu het geval is. De hoogte van de opzegboeteboete wordt afhankelijk van de specifieke contractsituatie van een klant.

Voor het bepalen van de hoogte van de boete kijken leveranciers straks naar een aantal factoren.

De hoogte van je overstapboete wordt vanaf 1 juni 2023 afhankelijk van:
  • Hoe lang je contract nog zou doorlopen tot de einddatum
  • Het verlies dat de leverancier lijdt
  • Het verschil tussen de marktprijs en de tarieven van het contract gedurende de resterende looptijd

Let op: De nieuwe opzegboeteregeling is van toepassing op alle energiecontracten die op en ná 1 juni 2023 worden afgesloten.

Een voorbeeldberekening van de nieuwe opzegboete

Wat gaat dit in de praktijk betekenen? Dat laat de volgende versimpelde voorbeeldberekening je zien.

Stel: je stapt op 15 juni 2023 van je huidige variabele contract over op een vast energiecontract voor 3 jaar. Na 6 maanden baal je dat de tarieven toch nog verder zijn gezakt en besluit je om over te stappen op een ander vast contract met lagere tarieven. Hiervoor vraagt je leverancier een compensatie op basis van de nieuwe boeteregeling.

De overstapboete wordt als volgt berekend:

Huidig tarief - marktprijs x ongebruikte energie = overstapboete

  • Je betaalt € 1,20 per m3 gas en € 0,20 per kWh voor 3 jaar
  • Je jaarverbruik wordt geschat op 3000 kWh stroom en 2700 m3 gas
  • Na 6 maanden heb je 1500 kWh stroom verbruikt en 1000 m3 gas. Dit betekent dat je leverancier nog voor 7500 kWh stroom (1500 + 2x 3000 kWh) en 7100 m3 gas (1700 + 2x 2700) gecompenseerd moet worden voor de resterende looptijd van je contract
  • De gas- en stroomprijs op het moment van opzeggen bedragen € 0,15 per kWh en € 1,10 per m3
  • De overstapboete voor stroom bedraagt € 375,- (€ 0,20 - € 0,15 x 7500)
  • De overstapboete voor gas bedraagt € 710,- (€ 1,20 - € 1,10 x 7100)

De totale overstapboete zou dus € 1085,- bedragen op basis van deze fictieve berekening.

Op basis van de huidige regeling zou je bij een contract dat nog minder dan 2,5 jaar loopt, maximaal € 200,- boete betalen (€ 100,- voor gas en €100,- voor stroom). Een fors verschil dus van € 885,- met de huidige regeling.


Stap over vóór 1 juni 2023

Heb je op dit moment nog een vast contract lopen, maar zou je willen overstappen op een goedkoper vast contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan betaal je maximaal € 100,- overstapboete als je zowel gas en stroom afneemt als je vóór 1 juni overstapt.

Op dit moment kán tussentijds overstappen van een vast contract nog opwegen tegen de boete als de besparing groter is. De kans dat je méér kunt besparen dan € 100,- met overstappen is groot.

Het aanbod aan energiecontracten blijft toenemen en de tarieven blijven nog langzaam dalen. Check dus vóór 1 juni met energie vergelijken of je nog goed zit.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team