Nieuws   Energie  
Persoon installeert zonnepanelen

Vanaf vandaag 75% hogere kosten met zonnepanelen bij deze twee leveranciers

Gepubliceerd op: 11 maart 2024

Opnieuw in zeer korte tijd, verhogen twee energieleveranciers de tarieven voor huishoudens met zonnepanelen. Eneco en Oxxio rekenen vanaf vandaag hogere vaste leveringskosten (vastrecht) voor stroom als je aangeeft zonnepanelen te hebben. Het vastrecht op gas blijft ongewijzigd.

Afgelopen week werd bekend dat Innova Energie, Gewoon Energie en Mega vaste terugleverkosten gaan rekenen. Vanaf vandaag passen ook Eneco en dochtermaatschappij Oxxio hun tarieven aan voor nieuwe klanten met zonnepanelen, om de toenemende kosten met zonnepanelen het hoofd te bieden en eerlijker te verdelen.

75% hoger vastrecht voor stroom

Eneco en Oxxio gaan beide het vastrecht op stroom met € 5,50 per maand verhogen voor bezitters van zonnepanelen. Nieuwe klanten gaan in plaats van € 8,99 per maand, € 14,99 betalen. Dat komt neer op een forse verhoging van 75%.

Op onze vraag aan Eneco of dit ook voor bestaande klanten geldt, kregen wij als reactie: "Nee we passen het vastrecht niet aan voor bestaande klanten in een variabel contract. Lopende contracten blijven ongewijzigd. Bestaande klanten die hun contract wijzigen krijgen wél te maken met een hoger vastrecht."

Dit is een duidelijk verschil met enkele andere leveranciers waaronder Budget Energie, die sinds 1 maart wel terugleverkosten in rekening brengen aan hun bestaande klanten met een variabel contract.

Terugleververgoeding verlaagd naar € 0,05 per kWh

Naast een hoger vastrecht, verlagen Eneco en Oxxio bovendien allebei de terugleververgoeding van € 0,09 naar € 0,05 per kWh, om verder te stimuleren zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te verbruiken.

Daarmee trekken ze hun relatief hoge terugleververgoeding gelijk met die van de meeste andere leveranciers, dat rond de € 0,05 - € 0,06 per kWh ligt.

Beperkt aanbod met zonnepanelen Eneco en Oxxio (blijft)

Op dit moment gelden er beperkingen in het aanbod van Oxxio. Klanten met alleen stroom en zonnepanelen kunnen namelijk geen nieuw vast contract afsluiten. Hierin gaat Oxxio voortaan een splitsing maken.

Zo kunnen klanten zonder gas en met zonnepanelen, die netto méér terugleveren dan wat ze verbruiken, weliswaar nog steeds geen aanbod krijgen. Maar klanten die minder netto terugleveren dan ze verbruiken kunnen wel weer een energiecontract afsluiten.

Meerjarig contract nog steeds niet mogelijk

Zowel bij Eneco als Oxxio blijft het voor huishoudens met zonnepanelen onmogelijk om een 3-jarig vast contract af te sluiten.

‘Milde’ verhoging in vergelijking

Nu zijn Eneco en Oxxio niet de eerste leveranciers die hogere vaste leveringskosten voor stroom rekenen bij zonnepanelen. Dit is al het geval bij de volgende drie energieleveranciers:

  • Coolblue Energie

  • Greenchoice

  • ENGIE

Hoe verhouden de nieuwe vaste leveringskosten voor stroom van Eneco en Oxxio zich tot die van de bovengenoemde leveranciers?

Ondanks een tariefverhoging van 75% zijn Eneco en Oxxio op jaarbasis toch ruim € 85,- goedkoper dan de duurste (ENGIE). Alleen Greenchoice komt een fractie goedkoper (€ 2,40 per jaar) uit de vergelijking in hun vaste leveringskosten.

EnergieleverancierVastrecht verhoging p.m.Totaal
Coolblue Energie+ € 12,50€ 19,99 p.m. (€ 239,99 p.j.)
Greenchoice+ € 4,53€ 14,79 p.m. (€ 177,48 p.j.)
ENGIE+ € 14,58€ 22,08 p.m. (264,96 p.j.)
Eneco+ € 5,50€ 14,99 (179,88 p.j.)
Oxxio+ € 5,50€ 14,99 (179,88 p.j.)


Vergelijk alle energietarieven

Eneco nu de eerste grote leverancier met extra kosten bij zonnepanelen

Eneco is naast Vattenfall en Essent met deze wijziging de eerste van de drie grootste Nederlandse energieleveranciers die de extra kosten zichtbaar op de energierekening gaat verrekenen.

Nadat in februari bekend werd dat de afbouw van de salderingsregeling definitief niet doorgaat, kwamen Vattenfall, Eneco en Essent vrijwel meteen met een verklaring dat zij door dit besluit ook genoodzaakt zijn om de toegenomen (net)kosten door klanten met zonnepanelen te gaan doorberekenen.

Eneco doet dat dus door de vaste leveringskosten te verhogen. Van Vattenfall en Essent is nog niet bekend wanneer zij met een kostenverhoging zullen komen en in welke vorm. Wij verwachten hier binnenkort meer over te weten.

Bekijk hier het complete overzicht van extra kosten per leverancier bij zonnepanelen.

Bron: Keuze.nl
Energie
Foto van Alice

Geschreven door

Alice van den Berg

Energie expert

Alice duikt dagelijks in de wereld van vaste lasten. Ze schrijft veel over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van energie. Ze schrijft over de impact van veranderingen op de energierekening.

Meer over Alice

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team