Bij elk internet abonnement ontvang je een modem in bruikleen. Op deze manier zorgt de provider ervoor dat je thuis een goede internetverbinding hebt. Maar in modems zitten nogal wat verschillen. Daarom zochten wij voor je uit welk modem je bij welke provider ontvangt en welke internet provider nou de beste modem aanbiedt.

De internet provider met de snelste modem

Als het gaat om de snelheid, levert KPN de snelste modem. Sinds halverwege 2020 biedt KPN aan alle nieuwe klanten de KPN Box 12 aan. Deze modem maakt gebruik van de nieuwste wifi technologie, namelijk wifi 6.

Met de nieuwe modem van KPN, ontvangen klanten een snelle modem dat werkt op wifi 6. De maximale snelheid van wifi 6 ligt drie keer hoger in vergelijking met wifi 5. En heeft als voordeel dat je hiermee tegelijkertijd met al je apparaten de maximale snelheid kan gebruiken.

Modem KPN Box 12

De internet provider met de meest gebruiksvriendelijke modem

Als het gaat om gebruiksvriendelijkheid, biedt provider XS4ALL al enkele jaren de beste modem aan. XS4ALL levert namelijk de FRITZ!Box modem. Deze modem is de meest uitgebreide en meest gebruiksvriendelijke modem in vergelijking met het aanbod van andere providers.

Modem FRITZ!Box

Met de FRITZ!Box van XS4ALL kun je meest geavanceerdere instellingen gebruiken. Niet ieder modem biedt namelijk dezelfde opties.

Zo kun je bijvoorbeeld alleen met het modem van XS4ALL makkelijk een VPN-server opzetten. Dit is handig als je graag anoniem op het internet surft. Je blokkeert hiermee namelijk je IP-adres en locatie.

Bij de meeste modems is het wel mogelijk om een URL- of tijdsblokkering in te stellen. Met een URL-blokkering zorg je ervoor dat bepaalde websites niet bezocht kunnen worden via de verbinding van het desbetreffende modem. Met een tijdsblokkering kun je het internet rond een bepaald tijdstip uitschakelen.

Het voordeel van de modem van XS4ALL is ook dat je de up- en downstream kunt beperken. Ook kan je computers en programma’s prioriteren. Dit is vooral handig wanneer je veel online games speelt en streamt.

De modems van internet providers

We hebben voor je uitgezocht welk type modems je bij de verschillende internet providers in bruikleen ontvangt.

Soms bieden providers meerdere modems aan. Afhankelijk van je type abonnement, je maximale internetsnelheid, maar ook of je een (a)dsl, kabel of glasvezel abonnement hebt. Zo is de Connectbox Giga van Ziggo alleen geschikt voor klanten met Gigabit abonnementen.

Bekijk welke provider welke modem levert:

Internet providerModem typeWifi technologieMax. aantal computers bedraad:2,4 GHz?5GHz?


Budget Alles in 1 levertijd


Experia Box v10A

Wifi 5

3

Ja, tot 300 Mb/s

Ja, tot 1300 Mb/s

> Bekijk


Online.nl levertijd


Zyxel VMG-8825

Wifi 5

4

Ja, tot 450 Mb/s

Ja, tot 1700 Mb/s

> Bekijk


Ziggo levertijd


Connectbox Giga (voor Gigabit regio)

Wifi 5:

4

Ja

Ja

> Bekijk


Ziggo levertijd


Connect Box

Wifi 5

4

Ja, tot 300 Mb/s

Ja, tot 1300 Mb/s

> Bekijk


Ziggo levertijd


Technicolor TC7210 wifi-modem

Wifi 5

4

ja

ja

> Bekijk


Ziggo levertijd


Hitron CNGV4.

Wifi 5

4

Ja

Ja

> Bekijk


levertijd KPN


KPN Box 12

Wifi 6

4

Ja

Ja

> Bekijk


T-Mobile levertijd


Zyxel VMG8825-T50

Wifi 5

4

Ja, tot 450 Mb/s

Ja, tot 1700 Mb/s

> Bekijk


XS4ALL levertijd


FRITZ!Box 7583

Wifi 5

4

Ja, tot 800 Mb/s

Ja, tot 1700 Mb/s

> Bekijk


XS4ALL levertijd


FRITZ!Box 7590

Wifi 5

4

Ja, tot 800 Mb/s

Ja, tot 1700 Mb/s

> Bekijk


Youfone levertijd


Experia Box v10A

Wifi 5

3

Ja, tot 300 Mb/s

Ja, 1300 Mb/s

> Bekijk

Vrije modemkeuze

Als het aan het ACM (De Autoriteit Consument en Markt) ligt, moeten consumenten binnenkort zelf hun modem kunnen kiezen. Dit onderwerp is al jaren onderdeel van discussie. Veel internet providers staan niet achter dit plan.

Als eerste provider, is KPN vrije modemkeuze gaan aanbieden. Zo kunnen klanten van KPN sinds eind maart 2021 hun eigen modem kiezen. Standaard ontvang je bij KPN dan alsnog de KPN Box 12 in bruikleen, maar nu kan je ook zelf een eigen modem erbij kiezen.

Het enige nadeel aan het kiezen van een eigen modem is dat KPN in dat geval niet verantwoordelijk of aansprakelijk is bij problemen.

FRITZ!Box via KPN

Met de vrije modemkeuze, kun je bij KPN ook kiezen voor de FRITZ!Box modem. Als je de FRITZ!Box bestelt bij KPN, krijg je deze in bruikleen voor € 7,49 per maand. Ook krijg je ondersteuning van de Tech Desk voor hulp bij technisch problemen met je modem.

Eigen modem kiezen

Heb je een modem thuisliggen of ben je van plan zelf een modem aan te schaffen? Ga voor de zekerheid altijd bij je provider na of dit modem gecombineerd kan worden met jouw abonnement.

Waar je met een eigen modem vooral op moet letten is de maximale snelheden voor wifi. Natuurlijk bepaalt je internet abonnement wat je maximale downloadsnelheid is, maar mocht deze hoger zijn dan dat van je modem of router, zou dat zonde zijn.

Zo hebben veel postcodes in Nederland al toegang tot hoge internetsnelheden met kabel verbinding of een glasvezel netwerk aansluiting.

Kies je ook een abonnement met een hoge internetsnelheid? Houd hier met je keuze voor de modem dus ook rekening mee.

Welke internet provider levert de beste modem?