Om bij je thuis een internetverbinding tot stand te brengen, heb je een modem nodig. We leggen je kort uit wat een modem doet en hoe het werkt.

Een modem heeft twee functies:

  • Een modem zorgt ervoor dat de binnenkomende data wordt omgezet in een internetsignaal. Dit signaal kan worden binnengehaald via (A)DSL, kabel of glasvezel.
  • De modem zorgt er ook voor dat een signaal vanuit jouw woning wordt teruggestuurd naar je internet provider.

Het heen en weer zenden en vertalen van data is de functie van je modem.

Er zijn drie categorieën modems. Afhankelijk van je keuze voor het internettype, krijg je een ADSL-, kabel-of glasvezel-modem bij je internet abonnement.

Modems en Wifi bereik

Tegenwoordig leveren alle providers een zogenoemd 2-in-1 modem, ofwel dualband-modem. Dit betekent dat het kastje zowel functioneert als modem voor je internetverbinding, als router om draadloos te kunnen internetten op al je apparaten (wifi).

Verschillende frequentiebanden: 2.4GHz en 5 GHz

Modems zenden signalen uit op een bepaalde golflengte of frequentie. Oudere modems kunnen enkel van de 2.4GHz frequentie gebruik maken. Dit is de standaard ‘lagere’ golflengte waarop modems signalen uitzenden. Hierop vindt het meeste dataverkeer plaats.

Alle modems die door providers in bruikleen worden aangeboden, zenden zowel signalen uit op de 2.4GHz als 5GHz frequentiebanden. Waarom is dit relevant? De 5GHz frequentie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de 2,4 GHZ frequentie.

Zo is de 5 GHz frequentie in veel gevallen sneller omdat hier minder apparaten tegelijk op werken. Het kan namelijk behoorlijk ‘druk’ zijn in de buurt met draadloze wifi-netwerken van buurtbewoners, waardoor netwerken elkaar kunnen verstoren en je bereik en internetverbinding verslechtert.

Het is in dat geval handig als je met je modem kunt switchen van de 2,4 GHz frequentie naar de 5 GHz frequentie. Dit is een heel ander signaal dan de 2,4 GHz frequentie en het vergroot je wifi bereik op plaatsen waar je eerst mogelijk geen bereik had in huis. Een nadeel van de 5GHz frequentie is wel dat het een minder ver reikt.

Wat is de functie van een modem?