Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?

Als er wordt gesproken over de internetsnelheid, wordt er bijna altijd de downloadsnelheid mee bedoeld. Maar naast de downloadsnelheid, heb je ook nog de uploadsnelheid. Wat is dit en welke uploadsnelheid heb je nodig?

Wat is de uploadsnelheid?

De uploadsnelheid gebruik je als je iets verstuurt naar iemand anders. Het gaat hierbij om een bestand van jouw apparaat naar een ander apparaat of server. Hoe hoger de uploadsnelheid, hoe sneller dit bestand is verstuurd.

Je maakt gebruik van de uploadsnelheid wanneer je:

  • Een back-up maakt naar een cloudopslag zoals iCloud, Dropbox en Google Drive;
  • Een foto of filmpje op Facebook plaatst;
  • Een foto's of filmpje verstuurt via Whatsapp;
  • Een e-mail verstuurt met een bijlage;
  • Een live videogesprek voert.

Welke uploadsnelheid heb je nodig?

Als je gaat internet vergelijken zal je merken dat de uploadsnelheid vaak maar één tiende is van de downloadsnelheid. Dit is omdat we over het algemeen veel meer downloaden dan uploaden. Alleen met een glasvezel internet abonnement is de uploadsnelheid altijd gelijk aan de downloadsnelheid.

Wanneer je af en toe een bijlage met wat foto’s/video’s verstuurt heb je voldoende aan een uploadsnelheid van 2 tot 5 Mb/s.

Uploadsnelheid voor thuiswerken

Werk je veel vanuit huis? Voor thuiswerken is een hoge uploadsnelheid belangrijker. Ga maar na, voor het versturen van e-mails met bijlages, videogesprekken en voor het werken op de server van het bedrijf, gebruik je de uploadsnelheid.

Wanneer je veel thuis werkt en gebruik maakt van videobellen en werkt op de server van werk, adviseren we te kijken naar een uploadsnelheid van minimaal 8 Mb/s.

Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?