Nieuws   Energie  
Wel of niet overstappen van energie?

Wel of niet overstappen van energie?

Gepubliceerd op: 04 oktober 2023

Is het verstandig om over te stappen van energiecontract? Wij leggen uit waarom het voordelig kan zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Waarom overstappen van energiecontract?

Het kiezen van het juiste energiecontract kan een aanzienlijk verschil maken in je energiekosten. Veel mensen aarzelen echter om over te stappen van energie omdat ze denken dat het gedoe met zich meebrengt. In werkelijkheid kan overstappen echter financieel zeer lonend zijn, en hier is waarom:

Hoge kortingen voor nieuwe klanten

Energieleveranciers bieden vaak aantrekkelijke kortingen aan nieuwe klanten die overstappen naar hun vaste energiecontracten. Als je altijd bij dezelfde energieleverancier blijft, loop je het risico om deze kortingen mis te lopen. Deze kortingen lopen momenteel tot wel € 450,- en kunnen je op jaarbasis honderden euro's besparen. Het bedrag van de korting is meestal gebaseerd op jouw verbruik, dus het is de moeite waard om te controleren hoeveel korting je kunt krijgen door over te stappen.

Energie vergelijken

Hogere tarieven na de looptijd van het contract

Wanneer je vaste energiecontract afloopt, wordt dit vaak automatisch omgezet naar een variabel energiecontract. Bij een variabel energiecontract betaal je doorgaans hogere energietarieven en kun je niet langer profiteren van de kortingen die nieuwe klanten wel ontvangen. Bovendien kunnen de energieprijzen maandelijks veranderen, wat betekent dat je in de winter mogelijk duurder uit bent voor gas.

Prijszekerheid met een vast energiecontract

Als je prijszekerheid wilt en niet wilt worden geconfronteerd met stijgende tarieven, is het verstandig om een vast energiecontract te nemen. Met een vast contract heb je de garantie van consistente energietarieven gedurende de looptijd van het contract. Bovendien kun je profiteren van welkomstkortingen die vaak aan het einde van het contract worden aangeboden.

Prijzen vastzetten vóór 2024

In 2024 zal het prijsplafond voor energietarieven komen te vervallen, waardoor er geen limiet meer is op de prijs voor stroom en gas. Dit kan leiden tot extreem hoge gas- en stroomprijzen, vooral tijdens strenge winters. Het is raadzaam om dit risico te vermijden door een 1 jaar vast energiecontract af te sluiten. Hiermee ben je beschermd tegen onverwachte prijsstijgingen en zit je niet voor lange periodes vast aan een contract.

Kortom, het overstappen van energie kan financieel verstandig zijn, vooral als je momenteel een variabel contract hebt of als je huidige contract binnenkort afloopt. Momenteel hebben energieleveranciers nog hoge kortingen voor nieuwe klanten en lage tarieven waardoor het een ideaal moment is om over te stappen. Het vergelijken van energieleveranciers en het kiezen van het juiste contract kan resulteren in aanzienlijke besparingen en meer zekerheid in een tijd waarin energieprijzen steeds volatieler worden.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team