Nieuws   Energie  
Waarom is Eneco zo duur?

Waarom is Eneco zo duur?

Gepubliceerd op: 25 oktober 2023

Eneco heeft meestal een duurder aanbod dan veel van haar concurrenten. In dit artikel kijken we welke factoren Eneco duurder maakt qua prijs ten opzichte van andere energieleveranciers.

Hogere kosten voor service

Eneco is één van de grotere energieleveranciers in Nederland. Hierdoor hebben ze meer personeel en bieden ze betere ondersteuning via hun klantenservice dan kleinere energieleveranciers. Hoewel je bij Eneco kunt rekenen op een uitstekende service, zijn de kosten vaak hoger in vergelijking met die van kleinere leveranciers. Bij Eneco loop je niet het risico dat de leverancier plotseling failliet gaat, maar je betaalt wel een hogere prijs voor hun service.

De gasprijs van Eneco ligt voornamelijk hoger

Gasprijzen zijn momenteel sterk aan het stijgen, en dit is ook merkbaar bij Eneco. Ter vergelijking: waar veel andere leveranciers op dit moment gasprijzen hanteren die tussen de € 1,28 en € 1,35 liggen, heeft Eneco een gasprijs van € 1,41 per m³. Bij een gemiddeld verbruik van 1000 m³ per jaar kan dit een verschil betekenen van € 90,- op jaarbasis.

Leverancier

Gasprijs

Prijs

Pure Energie

€ 1,28

€ 128,-

UnitedConsumers

€ 1,32

€ 132,-

Vattenfall

€ 1,34

€ 134,-

Essent

€ 1,39

€ 139,-

Eneco

€ 1,41

€ 141,-

Gebaseerd op een verbruik van 1000m³ per jaar.

Eneco biedt momenteel geen hoge cashbacks

In vergelijking met veel andere leveranciers biedt Eneco op dit moment daarnaast geen kortingen op hun energiecontracten. Bij andere leveranciers zien we kortingen die vaak kunnen oplopen tot wel honderden euro's.

Vóór de energiecrisis had Eneco diverse energie aanbiedingen beschikbaar, maar sinds de prijzen flink zijn gestegen, heeft Eneco geen nieuwe energie-aanbiedingen online gezet.

Daarentegen bieden energieleveranciers zoals Budget Energie, Energiedirect en Engie wel vaste energiecontracten aan met kortingen variërend tussen de € 100,- en € 200,- per jaar, waardoor ze een stuk goedkoper zijn.

Eneco's teruglevertarief en vaste leveringskosten

Hoewel Eneco gemiddeld een redelijke terugleververgoeding biedt voor zonnepanelen, blijken de kosten bij Eneco vaak hoger te zijn voor huishoudens met zonnepanelen. Hierin is Eneco overigens niet de enige. De vaste leveringskosten van Eneco zijn daarentegen wel gunstiger dan de meeste leveranciers, maar door hun hogere gasprijs en gebrek aan kortingen zijn ze momenteel een van de duurdere energieleveranciers.

Als we we de prijzen vergelijken met een andere grote energieleverancier zoals Vattenfall ben je bij Eneco vaak meer dan € 100,- per jaar duurder uit. Dit betekent dat als je klant bent van Eneco je nu bij de meeste leveranciers goedkoper uit bent.

In deze situatie is energie vergelijken aan te raden. Je kunt gebruik maken van de huidige kortingen die de andere leveranciers zoals Budget Energie, Energiedirect en Engie aanbieden.

Direct energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team