Nieuws   Energie  
Vrouw zit achter laptop in tuin

Op deze manier stap je over met stadsverwarming

Gepubliceerd op: 18 april 2024

Huishoudens met stads- en blokverwarming blijken met hogere warmtekosten te maken hebben in vergelijking met gas. Woon jij (binnenkort) in een woning aangesloten op een warmtenet? Dan kun je toch op de volgende manier overstappen en honderden euro’s per jaar besparen op je energiekosten.

Eigen stroomleverancier kiezen kan gewoon en is goedkoper

Helaas kun je met stadsverwarming of blokverwarming niet overstappen op een andere warmteleverancier. Je bent gebonden aan één specifieke warmteleverancier. Dit is waarschijnlijk Eneco of Vattenfall, of een lokale warmteleverancier voor jouw wijk of wooncomplex.

Wel kun je een stroomleverancier naar keuze kiezen. Dit heeft dan ook het voordeel dat een alleen stroom contract honderden euro’s per jaar voordeliger is bij de goedkoopste leverancier. Door stadswarmte en stroom te bundelen bij dezelfde leverancier (zoals Vattenfall of Eneco), betaal je al gauw onnodig te veel.

De laagste stroomprijs bij een vast contract is op dit moment € 0,25 per kWh. Dat is goedkoper dan wat de twee grootste stadswarmte leveranciers vragen.

LeveranciersVaste kWh prijsVariabele kWh prijs
Vattenfall€ 0,32
€ 0,34
Eneco
€ 0,27
€ 0,30


Een snelle check in onze energievergelijker laat een prijsverschil zien van € 25,56 per maand tussen de goedkoopste- duurste stroomleverancier (Vattenfall) bij een standaardverbruik van 2500 kWh. Dat komt neer op € 318,72 per jaar (!)

Een groot verschil, omdat je ook nog eens een cashback krijgt bij de goedkoopste stroomleveranciers, oplopend tot € 120,- op dit moment.


💡 Dynamisch stroomcontract nu het voordeligst
Is prijszekerheid geen probleem en passen dagelijks wisselende stroomtarieven bij je? Dan zou je kunnen overwegen om zelfs een dynamisch stroomcontract te nemen. De gemiddelde dynamische stroomprijs is op dit moment € 0,17 per kWh.

Stappenplan los stroomcontract afsluiten bij stadswarmte

Een los stroomcontract afsluiten heb je zo gedaan, en kost niet veel tijd. De makkelijkste en beste manier hiervoor is om de energievergelijker te gebruiken. Dit geeft je een totaaloverzicht van de mogelijkheden op jouw adres en de geschatte kosten bij jouw specifieke verbruik.

Stap 1. Vul je postcode in en geef je stroomverbruik aan (of gebruik de inschatting);

Stap 2. Vergelijk de top 3 goedkoopste leveranciers met elkaar op tarieven en voorwaarden;

Stap 3. Vraag het stroomcontract van je keuze aan door op ‘aanvragen’ te klikken

Alleen stroom vergelijken

Tip: Wil je tot slot maximaal besparen op je warmtekosten en heb je enige financiële middelen? Dan kun je overwegen om je woning (bij) te verwarmen met airco.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team