Nieuws   Energie  
Je eindafrekening van energie: hier moet je op letten

Je eindafrekening van energie: hier moet je op letten

Gepubliceerd op: 23 november 2020

Wil je overstappen van energieleverancier of je ga binnenkort verhuizen? Dan krijg je van je huidige energieleverancier de eindafrekening energie. Je krijgt deze binnen 6 weken toegestuurd nadat je huidige contract is gestopt. Hiertoe zijn leveranciers verplicht.

Op je eindafrekening zie je het verschil met wat je vanaf je laatste jaarafrekening al aan energie hebt betaald in voorschotten en wat je daadwerkelijk hebt verbruikt. Misschien moet je geld bijbetalen, of krijg je juist nog wat terug. We adviseren altijd om je eindafrekening even te controleren. Met de volgende tips weet je waar je op moet letten met het controleren van je eindafrekening.

Wat is de eindafrekening energie?

De eindafrekening energie krijg je wanneer je huidige energiecontract stopt. Op de eindafrekening zie je wat je met het termijnbedrag hebt betaald aan voorschotten sinds je laatste jaarafrekening, en wat je daadwerkelijk hebt verbruikt aan energie.

Op de eindafrekening verrekent je leverancier de betaalde voorschotbedragen met je daadwerkelijke verbruik. Zo weet je of je nog energiekosten moet bijbetalen, of juist geld terugkrijgt van je leverancier.

Dit staat er op de eindafrekening:

De volgende onderdelen moeten in ieder geval op je eindafrekening vermeld staan.

  • Hoeveel je aan voorschotten hebt betaald
  • Hoeveel je daadwerkelijk moet betalen, op basis van je verbruik
  • Het verschil in euro's tussen wat je terugkrijgt of moet bijbetalen
  • De periode waarover de eindafrekening gaat
  • De meterstanden waarop het verbruik gebaseerd is
  • De vaste kosten en type meter waarop die vaste kosten zijn gebaseerd
  • Wanneer je contract definitief gestopt is
  • Terugstorting en bedrag van waarborgsom als je die ooit betaald hebt

Wanneer krijg je de eindafrekening energie?

  1. Wanneer je overstapt naar een andere leverancier
  2. Wanneer je gaat verhuizen

De eindafrekening wordt je binnen 6 weken toegestuurd. In het geval van verhuizen wordt de eindafrekening naar je nieuwe adres gestuurd. Mocht je hem gemist hebben, of kwijt zijn? Je kunt je eindafrekening ook online bekijken in je persoonlijke account van je leverancier.

We raden je aan je eindafrekening altijd even goed te controleren. Meestal is het helemaal in orde en kun je hem gauw weer opbergen.

Eindafrekening energie bij overstappen

De eindafrekening bij overstappen wordt opgemaakt op basis van je meterstanden op het moment van overstappen. Daarom is het belangrijk dat je huidige leverancier de correcte meterstanden van jou overneemt.

Eindafrekening energie bij verhuizen

Ook als je gaat verhuizen maar wel bij dezelfde leverancier blijft, krijg je de eindafrekening. Dit gaat over het verbruik op je oude adres. Ook bij verhuizen is het belangrijk dat je leverancier de correcte meterstanden in de oude woning overneemt voor het opmaken van de eindafrekening.

Nieuw termijnbedrag bij verhuizen

Je energieleverancier gaat gewoon verder met leveren op je nieuwe adres en berekent een nieuw voorschotbedrag voor je dat past bij je nieuwe woonsituatie.

Zo kan het zijn dat je groter bent gaan wonen, of zonnepanelen krijgt. Dit heeft invloed op de hoogte van je nieuwe termijnbedrag.

In beide gevallen geldt:

Heb je een slimme meter thuis? Dan hoef je helemaal niets te doen, en worden de meterstanden automatisch uitgelezen. Heb je nog geen slimme meter, dan is het belangrijk dat je zelf even je meterstanden (online) doorgeeft.

Waar moet je op letten met je eindafrekening energie?

Omdat niet iedereen de eindafrekening duidelijk vindt, leggen we je uit wat de belangrijkste punten zijn om op te letten. Zo heb je hem in een paar minuten gecheckt.

Checklist eindafrekening energie infographic

Controleer je eindafrekening energie op de volgende 7 punten:

1. Klopt de periode die in rekening is gebracht?
Controleer altijd even of de datum klopt.

2. Is een eventuele overstap cashback of korting verrekend?

Heb je recht op een cashback of korting bij je energiecontract toen je overstapte, en is deze niet verrekend met de eerste jaarafrekening? Controleer dan of deze is verrekend met de eindafrekening.

3. Controleer of de meterstanden die in rekening zijn gebracht kloppen.
Dit kun je doen door even in de meterkast zelf op de (dubbele) meter te kijken.

4. Is de vermindering energiebelasting verrekenend?

Dit is in 2021 een vaste korting van € 527,17 die iedereen krijgt op gas en stroom. Dat scheelt aanzienlijk in je portemonnee!

5. Klopt de grootte van je aansluiting?

Consumenten hebben over het algemeen (anders dan zakelijk gebruikers een 3x25 ampère aansluiting, of 1x80 en een gasaansluiting G6. Zo weet je of jouw leverancier niet per ongeluk een te grootte aansluiting in rekening heeft gebracht.

6. Moest je een waarborgsom betalen toen je je aanvraag deed? Check dan ook of deze is verrekend met je eindafrekening.

7. De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie worden berekend in klassen. Komt dit overeen?
Voor consumenten is een verbruik van 10.000 kWh stroom en 5000 m3 gas normaal.

Foutje op je energierekening?

Klopt er toch iets niet, en zeker wanneer dit in jouw nadeel is? Neem dan contact op met je oude energieleverancier. Vaak wordt het probleem zo opgelost, is onze ervaring.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team