Nieuws   Energie  
Is een 3-jarig energiecontract nu verstandig?

Is een 3-jarig energiecontract nu verstandig?

Gepubliceerd op: 17 mei 2024

Is het verstandig om je energietarieven voor een lange periode vast te zetten? In dit artikel leggen we uit of een driejarig energiecontract nu de beste keuze is.

Voordelen en nadelen van een 3-jarig vast energiecontract

Vergeleken met vorig jaren zijn er nu meer opties als je een 3 jaar vaste energie contracten wil afsluiten. Bij een aantal van deze 3 jaar vaste contracten kun je zelfs momenteel hoge kortingen krijgen. Hierdoor is het aantrekkelijk om nu je energie 3 jaar lang vast te zetten. Toch adviseren we om dit nog niet te doen.

Hoewel het aanbod voor 3 jaar vaste energie contracten is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, blijken de 1-jarige vaste contracten momenteel nog steeds aantrekkelijker, vooral vanwege de hogere kortingen. De hoogste cashback voor een 3-jarig contract is momenteel €390 bij Budget Energie, terwijl je bij Mega Energie een korting van €448 kunt krijgen voor een 1-jarig contract. Bovendien bieden bijna alle leveranciers kortingen aan bij 1-jarige contracten, terwijl dit bij 3-jarige contracten veel minder het geval is.

Minder aanbod voor 3 jaar vast met zonnepanelen

Voor huishoudens met zonnepanelen bieden 1-jarige contracten aanzienlijk betere opties. Uit onze gegevens blijkt dat de duurste zonnepaneelcontracten momenteel allemaal 3-jarige contracten zijn, met jaarlijkse prijsverschillen tot €340 in vergelijking met de goedkopere 1-jarige contracten.

Wat gaan de energieprijzen doen in 2024?

In april en mei hebben we grote pieken gezien in de prijzen van energie. Leveranciers zoals Vattenfall, Eneco en Essent hebben hun vaste kosten en gastarieven verhoogd, met stijgingen van €107 naar €131. Ook zagen we afgelopen maand in één week de prijzen stijgen tot wel 9% bij driejarige contracten.

Ondanks deze stijgingen, tonen recente cijfers van Dutch TTF Natural Gas Futures aan dat de gasprijzen van 33 euro per MWh naar 29 euro per MWh zijn gedaald. De gasvoorraden zijn goed gevuld, en het verbruik is lager dan in eerdere maanden van 2024. Er wordt ook een overschot aan vloeibaar gas (LNG) verwacht deze zomer, wat wijst op stabiele of mogelijk dalende gasprijzen in de komende maanden.

Welk energiecontract kun je nu het beste kiezen?

Gezien de stabielere gasprijzen en het gunstige vooruitzicht, is het raadzaam om een 1-jarig vast contract te overwegen. Met hogere kortingen en significant lagere kosten voor zonnepaneelgebruikers biedt dit type contract momenteel de beste waarde. Wil je zien hoeveel je kunt besparen? Vergelijk dan hier alle energiecontracten.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team