Nieuws   Energie  
Aanbod vaste energiecontracten

Grootste aanbod aan vaste energiecontracten sinds tijden: wat ga jij doen?

Gepubliceerd op: 17 maart 2023

Niet alleen dalen de markttarieven voor energie al geruime tijd, de afgelopen weken bieden steeds meer leveranciers weer vaste energiecontracten aan. In de meeste gevallen zelfs met tarieven (ruim) onder het energie prijsplafond. Hoe ziet het aanbod van vaste energiecontracten er nu uit, en wat kun je nu het beste doen?

De combeback van vaste energiecontracten is in volle gang

Het gaat nu hard. Bijna wekelijks komt er nu een leverancier weer met een vast energiecontract naar buiten sinds de ‘grote stop’ aan het begin van de energiecrisis. Enkele weken geleden waren dat nog vooral een paar kleinere en minder bekende leveranciers.

Nu zien we dat ook steeds meer grote leveranciers weer een vast energiecontract aanbieden. En dit al vóór 1 april - de datum waarop de nieuwe Energiewet vooralsnog verwacht wordt in te gaan.

Inmiddels bieden 10 energieleveranciers weer een vast contract aan voor 6 of 12 maanden. Goed nieuws dus voor wie uit is op prijszekerheid. Bij de meeste van deze contracten liggen de prijzen zelfs onder het energie prijsplafond.

Huidige aanbod vaste energiecontracten voor 6 maanden

 • Oxxio: tarieven onder prijsplafond
 • Eneco: tarieven onder prijsplafond
 • Coolblue Energie: tarieven onder prijsplafond
 • United Consumers: tarieven onder prijsplafond
 • Mega: tarieven onder prijsplafond

Huidige aanbod vaste energiecontracten voor 12 maanden

 • Innova Energie: gastarief onder prijsplafond
 • Energiedirect.nl: tarieven onder prijsplafond
 • Budget Energie: tarieven onder prijsplafond
 • Essent: tarieven onder prijsplafond
 • Vandebron
 • Mega

Is het slim om nu al een vast energiecontract te kiezen?

Een belangrijke factor voor of je beter nu al kunt overstappen op een vast energiecontract, is wat je financiële draagkracht is.

Kun je eventueel opnieuw stijgende energietarieven moeilijk of niet dragen? Dan is nu overstappen op een vast energiecontract de beste optie.

Kies voor een vast energiecontract als je nú prijszekerheid wil

Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat het energie prijsplafond geldt t/m 31 december 2023.

Dat betekent dat nog onduidelijk is wat we het komende jaar kunnen verwachten van de energieprijzen en hoe de huidige geopolitieke situatie daar invloed op heeft.

Hoop je komend jaar te kunnen profiteren van nog lagere energieprijzen, maar wil je wel nú prijszekerheid? Dan kun je het beste een 6 maanden vast contract kiezen.

Vind je de onzekerheid van geen prijsplafond voor komend jaar juist te groot en wil je nú zekerheid, kies dan voor een 12 maanden contract.

Je betaalt dan tot in het voorjaar van 2024 lagere vaste tarieven (onder het prijsplafond). Hiermee voorkom je dat je in de wintermaanden naar 2024 mogelijk fors hogere tarieven voor je kiezen krijgt.

Kun je financieel de klap van eventueel opnieuw stijgende energietarieven opvangen, en wil je zo snel mogelijk kunnen inspelen op verder dalende energietarieven? Dan kun je beter voor een variabel- of dynamisch energiecontract gaan.

Benieuwd wat het voordeligste contract is voor jouw situatie? Check het aanbod van beschikbare vaste- en variabele energiecontracten in onze energie vergelijker.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team