Nieuws   Energie  
Afbeelding van rij electriciteitsmasten

Gratis stroom in 2024: dit zijn je opties naast Budget Energie

Gratis stroom staat in de belangstelling nu Budget Energie dit sinds kort aanbiedt bij een jaarcontract. Een leuke actie, maar ze zijn niet uniek. Met een dynamisch energiecontract profiteer je namelijk al langer van gratis stroom, zonder beperkt te zijn tot een bepaalde actieperiode. Een paar dingen moet je daarover weten zodat je het energiecontract kiest dat het beste bij je past.

Budget Energie gratis stroom aanbieding

Budget Energie biedt als eerste leverancier met een vast energiecontract gratis stroom aan dit jaar. Het gaat om een Budget energie aanbieding voor nieuwe klanten.

De Budget Energie gratis stroom actie in het kort:

  • Van 1 april t/m 31 augustus gratis stroom

  • Op zaterdag en zondag tussen 12:00 en 17:00

  • Je betaalt wel € 0,13 per kWh aan energiebelasting en btw over je verbruik tijdens deze uren

  • Slimme meter is vereist (die op afstand ieder kwartier uitgelezen mag worden)

  • Eenmalige cashback van € 200,-

Een snelle rekensom wijst uit dat je met deze Budget Energie aanbieding 10 uur gratis stroom krijgt per weekend, 220 uur in totaal.

Je betaalt in plaats van € 55,- voor 220 uur aan stroom (tegen een kWh prijs van € 0,25 inclusief energiebelasting en btw), alleen € 28,60 aan energiebelasting (220 x € 0,13). Dit bespaart je maximaal € 26,40 aan stroomkosten over de gehele actieperiode.

Geen denderende besparing dus, wel een leuke meepakker. Het échte cadeau bij deze aanbieding zit ‘m in de eenmalige welkomstkorting van € 200,- die je ook ontvangt. Dit kan een totale besparing opleveren van € 226,40.

Bekijk deze Budget Energie aanbieding

Ook geldig met zonnepanelen

Deze gratis stroom aanbieding kun je ook aanvragen met zonnepanelen, en de cashback blijft daarbij gelijk. Let er wel op dat je vaste terugleverkosten gaat betalen. Daarin is Budget Energie niet de enige.

Check hier het volledige kostenoverzicht met zonnepanelen om te weten bij wie je meer gaat betalen.

Dynamisch energiecontract met gratis stroom

Wil je het hele jaar door kunnen besparen (of geld toe krijgen) met gratis stroom op de momenten dat dat mogelijk is? Dat kan met een dynamisch energiecontract, met een wisselende uurprijs.

Bij dit type contract is het mogelijk op zonnige- en winderige dagen - waarbij het aanbod op de EPEX-beurs - groter is dan de vraag, dat je op bepaalde uren niet voor je stroom hoeft te betalen, of zelfs geld toe krijgt.

Je betaalt net als met een vast energiecontract wel altijd energiebelasting en btw over je stroomverbruik. Daarnaast betaal je met een dynamisch contract nog inkoopkosten over je verbruik. Bij elkaar is dat gemiddeld zo’n € 0,18 per kWh. Het kan soms voorkomen dat je geld toe krijgt als de stroomprijs lager ligt dan dit bedrag.

💡 Meer gratis stroom uren met een dynamisch energiecontract

In 2023 is een recordaantal stroom uren geregistreerd met een negatieve prijs. Er is maar liefst 371 uur aan gratis stroom gemeten, waarvan 315 uur een negatieve stroomprijs had.

Niet gek, omdat het aandeel windturbines en zonneparken fors is gegroeid de afgelopen jaren. De verwachting is dat het aantal gratis stroom uren de komende jaren alleen maar verder toe zal nemen omdat het aantal zonnepanelen en windturbines blijft groeien.

Ook berekenden wij dat een dynamisch energiecontract in 2023 goedkoper was dan een vast energiecontract.

Geen cashback met een dynamisch energiecontract

Hoewel je in theorie meer gratis stroomuren kunt meepakken met een dynamisch energiecontract dan met de Budget Energie aanbieding, is de keerzijde dat je zelden gebruik kunt maken van een cashback in combinatie met dynamische energie. Terwijl dit maakt uiteindelijk een groter verschil voor je energierekening.

Bekijk daarom voor gratis stroom welk type contract bij je past, en wat het je naar schatting zal besparen (en kosten als je zonnepanelen hebt).

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team