Nieuws   Energie  
Gasprijs stijgt, maar goedkope contracten nog beschikbaar

Gasprijs stijgt, maar goedkope contracten nog beschikbaar

Gepubliceerd op: 29 augustus 2023

De gasprijs in Nederland heeft begin deze week een opmerkelijke stijging ervaren. Ondanks deze stijging, zijn er nog altijd goedkope energiecontracten beschikbaar.

Onverwachte sprong in de gasprijs: De oorzaak?

Er zijn momenteel twee factoren die een rol spelen in de verhoging van de gasprijs: Onderhoud aan de gasvelden in Noorwegen en de mogelijke staking over vloeibaar gas in Australië.

Onderhoud aan Noorwegen's gasvelden

Het gas dat Nederland ontvangt, wordt voornamelijk via een onderzeese pijpleiding vanuit Noorwegen geleverd. Onlangs heeft onderhoud aan de Noorse gasvelden de Europese gasprijzen beïnvloed. Volgens de gegevens van het Dutch TTF Natural Gas Futures is de prijs binnen twee dagen met bijna 10% gestegen - van € 34,77 per MWh op vrijdag naar € 38,41 per MWh op maandag. Gelukkig is er op woensdag een daling waargenomen naar € 35,19 per MWh, wat wijst op mogelijke stabilisatie.

Bron: Dutch TTF beurs

Dreigende staking in Australië versterkt de prijsstijging

Wat ook heeft bijgedragen aan de stijging in gasprijzen op de markt is de mogelijke staking in Australië. Omdat Australië een van de grootste leveranciers is van vloeibaar gas en levert ongeveer 10% van de wereldmarkt. Hoewel Nederland geen gas afneemt van Australië heeft deze staking toch impact op ons, doordat de vraag naar gas door deze mogelijke staking omhoog gaat.

Toch zijn er ondanks deze veranderingen op de markt nog steeds goedkope energiecontracten beschikbaar.

Goedkope energiecontract nog steeds beschikbaar

Ondanks de onstabiele gasmarkt, bieden leveranciers nog steeds aantrekkelijke kortingen. Engie bijvoorbeeld, heeft nu bij hun eenjarig contract een cashback van € 250,-. Ook Mega heeft aantrekkelijke aanbiedingen met een loyaliteitsbonus van € 180,- voor nieuwkomers.

Een vergelijking van de tarieven van deze week met die van vorige week toont echter gemengde resultaten: waar bedrijven als Vattenfall en United Consumers lagere tarieven aanbieden, hebben Oxxio en Eneco hun prijzen iets verhoogd. Interessant is dat Oxxio, ondanks de prijsverhoging, een verhoogde cashback introduceert. Klanten kunnen nu profiteren van een korting tot wel € 240, afhankelijk van hun energieverbruik.

LeverancierGasprijs oudGasprijs nieuwVerschil
Vattenfall€ 1686,-€ 1733,-3%
United Consumers€ 1330,-€ 1278,-4%
ANWB energie€ 940,-€ 900,-4,3%
Oxxio€ 1405,-€ 1427,-2%

Eneco

€ 1420,-€ 1443,-

2%

Gebaseerd op een verbruik van 100m³ per jaar

Is een overstappen van energieleverancier nu verstandig?

Met enigszins stabiliserende gastarieven en aantrekkelijke kortingen voor nieuwe klanten, lijkt nu een ideaal moment om een vast contract te overwegen. Door nu vast te zetten, ontloop je mogelijke prijsverhogingen in de winter. Om te een overzicht te krijgen van de verschillende energiecontract op jouw adres kun je het beste energie vergelijken in onze vergelijker.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team