Nieuws   Energie  
Gasprijs loopt op: Wat kun je het beste doen in juli?

Gasprijs loopt op: Wat kun je het beste doen in juli?

Gepubliceerd op: 03 juli 2023

Afgelopen maand hebben de gasprijzen flinke schommelingen doorgemaakt. In dit artikel nemen we de prijsschommelingen van juni onder de loep en geven we advies wat je nu in juli het beste kan doen. Om de prijsstijgingen te illustreren, hebben we de tarieven van de grootste gasleveranciers geanalyseerd, gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 1000 m³ gas.

Eneco: Gasprijzen stegen met circa 13%

  • Begin juni: € 1,23 per m³
  • Eind juni: € 1,39 per m³

We beginnen met Eneco, waar de gasprijzen flink waren gestegen. Op 1 juni bedroeg de gasprijs nog € 123,- per maand bij een gemiddeld energieverbruik van 1000 m³. In slechts een maand tijd is de prijs gestegen naar € 139,- per maand, wat een stijging van ongeveer 13% is. Dit betekent dat je eind juni per jaar ongeveer € 192,- meer betaalt dan huishoudens die begin juni een vast contract hadden afgesloten.

Bovendien is de prijs van het 3-jarige contract in dezelfde periode gestegen van € 124,- naar € 140,- per maand.

Vattenfall: Gasprijzen gingen omhoog met ongeveer 8%

  • Begin juni: € 1,27 per m³
  • Eind juni: € 1,38 per m³

Ook bij Vattenfall hadden klanten te maken met een prijsstijgingen voor gas. Op 1 juni bedroeg de gasprijs nog € 127,- per maand voor het 1-jarig energiecontract. Eind juni betaalde huishoudens echter ongeveer € 138,- per maand. Hoewel de stijging niet zo groot is als bij Eneco, zit er nog steeds een stijging van ongeveer 8% binnen slechts een maand tijd. Op jaarbasis zou je ongeveer € 132,- duurder uit zijn dan huishoudens die begin juni een vast contract hebben afgesloten.

Essent: Gasprijzen gingen met 6% omhoog

  • Begin juni: € 1,33 per m³
  • Eind juni: € 1,42 per m³

Klanten van Essent waren in juni ook geconfronteerd met prijsstijgingen voor gas. In het begin van juni bedroeg de gasprijs voor een 1-jarig contract ongeveer € 133,- per maand. Eind juni betaalde huishoudens bij Essent € 142,- per maand, wat neerkomt op een stijging van meer dan 6%. Jaarlijks zou je ongeveer € 109,- meer uitgeven dan aan het begin van de maand.

Algemene gaskosten in juni

Volgens de gegevens van de Dutch TTF Natural Gas Futures zien we dat op 1 juni 2023 de laagste gasprijs van het jaar werd genoteerd, namelijk € 0,23. Aan het einde van juni bedroeg de gasprijs op de markt € 0,34. De hoogste piek van de gasprijs werd bereikt op de 15e, met een prijs van € 0,41. In vergelijking met mei zien we een aanzienlijk verschil. In mei bereikte de gasprijs op de markt een dieptepunt van € 0,25 en een piek van € 0,39.

Bron: Dutch TTF Gas Futures (ICE Endex)

Wat kun je nu het beste in juli doen?

Ondanks de recente stijgingen blijven de gasprijzen nog steeds lager dan die in de periode van januari tot april 2023. Over het algemeen liggen de energieprijzen bij de meeste leveranciers nog steeds onder het prijsplafond. Daarom is het nu in juli het zeker de moeite waard om een 1-jarig vast energiecontract af te sluiten, hiermee heb je een jaarlang vaste tarieven voor gas. Hierdoor hoef je je niet zorgen te maken over prijsverhogingen en heb je meer zekerheid voor je energiekosten.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team