Nieuws   Een spaarrekening in het buitenland via Raisin: Mijn ervaringen
Man kijkt tevreden na energiecontract afsluiten

Een spaarrekening in het buitenland via Raisin: Mijn ervaringen

Op keuze.nl bespreken wij de beste spaarrekening met hoogste spaarrentes die aan te vragen zijn via Raisin. Zelf heb ik via Raisin een buitenlandse spaarrekening geopend bij de Belgische bank CKV. In dit artikel deel ik mijn ervaringen met het aanmeldproces via Raisin en het openen en gebruiken van een buitenlandse rekening tot nu toe.

Het kan zijn dat stappen of doorlooptijden die in dit artikel worden genoemd, anders zijn voor andere banken.

Wat ik vind van een buitenlandse spaarrekening bij Raisin

Ik beveel een buitenlandse spaarrekening bij Raisin aan. Het is een goede manier om wat extra geld te sparen en is wat mij betreft de kleine moeite van het aanvraag proces zeker waard.


Voordelen
  • Gratis spaarrekening
  • Tot wel 3.31% rente per jaar
  • App werkt goed
  • Aanvraagproces is eenvoudig
  • Keuze uit meerdere spaarproducten in verschillende landen en diverse rentepercentages
Nadelen
  • Doorlooptijd van aanvraag is lang en van tevoren niet inzichtelijk
  • Tijdens de aanvraag geen beschikking over je spaargeld

Zo verliep het openen van mijn spaarrekening via Raisin

Raisin is een Duitse bank waarbij je - dankzij hun vele partner banken - eenvoudig een of meerdere spaarrekeningen kunt openen en beheren. Raisin benoemt zelf vaak dat het aanmaken van een account en het openen van een rekening heel eenvoudig, en zo geregeld is.

Ik vond dat de aanvraag van mijn buitenlandse spaarrekening inderdaad zonder grote problemen verliep. Het aanmaken van een account was eenvoudig. Ook de digitale identiteitsverificatie was zo geregeld. En nu ik mijn spaarrekening heb, ben ik blij dat ik het heb gedaan.

Wel heb ik op sommige momenten getwijfeld of het wel allemaal goed ging, wat natuurlijk nooit fijn is als het gaat om je spaargeld.

Hoe lang duurt het openen van een spaarrekening via Raisin?

Het openen van een buitenlandse spaarrekening via Raisin kan meer dan twee weken duren. Ik had geen rekening gehouden met zo'n lange doorlooptijd. Raisin adverteert op hun website dat je binnen enkele minuten een account hebt aangemaakt en tegelijkertijd je spaarproduct kunt openen. Dit klopt, maar het is wel goed om te weten dat de daadwerkelijke aanvraag van je spaarrekening, zeker wel wat langer duurt.

In mijn geval duurde het 15 dagen vanaf het moment van aanmaken van het Raisin account, tot het moment dat ik mijn spaargeld op de externe rekening kon inzien en beheren. Dit was een stuk langer dan ik had verwacht. Op de website van Raisin wordt ook niet duidelijk aangegeven hoe lang dit proces zou moeten duren.

Een groot nadeel van deze doorlooptijd is, dat voor het grootste deel van de aanvraag je spaargeld al wel overgemaakt is, maar je geen inzicht hebt waar je geld nu exact staat. Nu voelde dit voor mij waarschijnlijk wat spannender dan nodig was geweest, omdat ik de spaarrekening meteen met mijn volledige spaarbedrag heb geopend. Achteraf had ik beter met een kleiner bedrag kunnen beginnen en de rest overboeken zodra de rekening geopend was.

💡 Open je rekening met een lage inleg
Kies bij het openen van je eerste spaarrekening een laag inlegbedrag. Vaak is de minimale inleg voor een buitenlandse rekening slechts € 1,-. Het kan best spannend zijn om in een keer honderden of zelfs duizenden euro’s over te maken, dus maak het jezelf makkelijk en begin met een laag bedrag. Na openen van je rekening kun je heel eenvoudig extra geld inleggen.

Hoe zit het nou met die bronbelasting?

Een van de dingen die ik lastig vond in te schatten voor mijn aanvraag was hoe het nou zat met de bronbelasting. Nu is het zo dat Raisin slechts één spaarrekening aanbiedt in een land dat bronbelasting rekent, namelijk de CKV bank in België. Als belastingplichtige in Nederland, kan je echter vrijstelling krijgen van deze belasting.

Deze vrijstelling is heel simpel te regelen. Je doet dit namelijk direct tijdens het aanvragen van de rekening. Je hoeft hier zelf alleen een extra vinkje voor aan te kruisen tijdens de aanvraag en je wordt hierin goed begeleid door Raisin. De bronbelasting hoeft dus zeker geen belemmering te zijn voor het openen van een buitenlandse spaarrekening.

Overmaken en opnemen van geld van en naar je buitenlandse spaarrekening

Zowel de app als de website van Raisin werken vrij goed. Alle functionaliteiten zijn waar je ze verwacht en je ziet in een oogopslag hoeveel je op je spaarrekening(en) hebt staan. Wel duurt het inleggen of opnemen enkele (werk)dagen. Dit hoeft zeker geen probleem te zijn, zolang je niet onverwachts bij dit spaargeld moet kunnen.

Geld overmaken naar je spaarrekening

Geld overmaken naar je rekening is niet moeilijk, maar zoals meeste dingen met Raisin is het een twee-stappen proces. In eerste instantie maak je geld over naar je Raisin rekening. Zodra het geld op deze rekening staat, kan je het weer overboeken naar je spaarrekening.

Deze stappen zie je ook terug in de doorlooptijd. Het duurt ongeveer 1 werkdag om geld over te boeken van je Nederlandse bankrekening naar je Raisin rekening. En het kan enkele dagen duren voordat dit bedrag zichtbaar is op je buitenlandse spaarrekening. In mijn geval duurt het ongeveer 3 dagen voor mijn (extra) inleg op de spaarrekening staat.

Geld opnemen van de spaarrekening

Ook uitbetalen gaat in twee stappen. Je voert in hoeveel geld je wilt opnemen van je spaarrekening. Dit bedrag wordt van je spaarrekening naar je Raisin rekening overgemaakt. Zodra het op je Raisin rekening staat, kun je kiezen om het te laten uitbetalen naar je Nederlandse bankrekening. Houd hier ook rekening met een doorlooptijd van ongeveer 3 dagen.

Spaarrente ontvangen

Het ontvangen van de rente op je spaargeld gebeurt automatisch. Vaak is dit per kwartaal maar in sommige gevallen maandelijks. Het geld komt direct op je spaarrekening te staan en je vind het ook terug in je transactieoverzicht.

Handige opties en extra’s

Na het openen van mijn spaarrekening, zag ik dat er ook wat handige opties beschikbaar zijn.

Automatisch inleggen

Je kunt bij Raisin heel gemakkelijk automatisch inleggen in je spaarrekening. Het enige wat je hoeft te doen is een periodieke overboeking in te stellen vanuit je Nederlandse bankrekening. Je geeft hierbij een omschrijving mee die Raisin voor je maakt. Het geld wordt vervolgens automatisch ingelegd op je buitenlandse spaarrekening.

Vrienden verwijzen

Heb je vrienden of famillie die ook wel geïnteresseerd zijn in een buitenlandse spaarrekening? Dan heb je geluk. Je krijgt namelijk van Raisin beide € 50,- wanneer iemand via jouw vriendcode een buitenlandse spaarrekening opent bij Raisin. Deze € 50,- wordt automatisch gestort op jouw Raisin rekening en kun je vervolgens weer inleggen in je spaarrekening. Dat is mooi meegenomen.

Communicatie

De communicatie vanuit Raisin gebeurt voornamelijk via de website/app of via e-mail. Tijdens de aanvraag zie je in je dashboard eenvoudig welke stappen je nog moet ondernemen. Belangrijke berichten, zoals bijvoorbeeld een wijziging van de spaarrente van jouw spaarrekening, ontvang je tijdig via e-mail.

Wees niet verbaasd als je gedurende je aanvraag niet heel veel informatie krijgt over de status hiervan. Hoewel dit de eerste keer misschien wat vervelend is, zou ik nu ik het proces al een keer heb doorlopen er niet zo’n probleem mee hebben.

Conclusie en aanbeveling

Al met al ben ik zeer tevreden met mijn spaarrekening via Raisin. Het is even wat werk om alles op gang te krijgen, maar als de spaarrekening eenmaal geopend is heb je er eigenlijk geen zorg meer aan. Het automatisch inleggen is een hele goeie manier om zonder er bij stil te staan, geld te sparen.

Ik zou het zeker aanraden als je wat spaargeld hebt staan waar je niet zo veel mee doet. Wel raad ik aan om met een lage inleg te starten en de rest van je spaargeld over te maken wanneer je rekening eenmaal geopend is.

Bron: Keuze.nl
Foto van Jan

Geschreven door

Jan Goessens

expert

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team