Netbeheerkosten

Dit deel van je energierekening draagt je leverancier namens jou af aan de netbeheerder van jouw regio. Nederland is verdeeld in diverse energieregio’s met een eigen netbeheerder. Je kunt zelf eenvoudig checken wie jouw netbeheerder is.

De netbeheerder zorgt er kortgezegd voor dat levering van energie naar jouw woning mogelijk is en gemeten kan worden. Daarnaast zorgt jouw netbeheerder voor het onderhoud van het energienet. Daar betaal je netbeheerkosten voor.

De hoogte van de netbeheerkosten wordt gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt. Het uitgangspunt is dat het energienetwerk kwalitatief goed blijven en daar moet een redelijke prijs tegenover staan.

De netbeheerkosten bestaan uit 4 onderdelen:

1. Huur energiemeter

Je huurt de energiemeter thuis van de netbeheerder. Daarvoor betaal je een meettarief.

2. Transportkosten

Voor de levering van gas en stroom van het energienet naar je woning betaal je daarnaast transportkosten. Neem je ook gas af, dan betaal je een apart capaciteitstarief voor gas. Hoe hoger je gasverbruik, des te meer je betaalt aan capaciteitstarief voor gas.

3. Onderhoudskosten

De netbeheerder van jouw regio is verantwoordelijk voor het onderhoud van het energienet. Daar betaal je aan mee in de vorm van onderhoudskosten.

4. Periodieke aansluitkosten

Om jouw woning aan te sluiten op het energienet, betaal je periodieke aansluitkosten aan je netbeheerder.

Netbeheerkosten