Waarom kiezen voor een uitvaartverzekering?

Voordelen uitvaartverzekering

Met het sluiten van een uitvaartverzekering heb je de zekerheid dat de uitvaart goed geregeld zal zijn/worden. Hiernaast zorg je er met een uitvaartverzekering voor dat de nabestaanden niet of slechts gedeeltelijk opgezadeld worden met de kosten behorend bij je uitvaart.

Nadelen uitvaartverzekering

Omdat je niet weet wanneer je komt te overlijden, is het mogelijk dat je een hoger bedrag betaald dan het bedrag dat er uiteindelijk voor je uitgekeerd zal worden. Hiernaast heb je – bij natura verzekeringen – vaak geen vrije keuze in waar, en hoe de uitvaart zal verlopen. De verzekeraar betaald alleen als de uitvaart bij een van de door haar aangewezen organisaties wordt gedaan.

Zelf sparen?

Het is niet voor iedereen even makkelijk om geld te sparen. Hier is financiële ruimte en discipline voor nodig. Ook zul je – hoe langer je leeft – steeds meer geld apart moeten zetten voor je eigen uitvaart. Dit omdat uitvaarten steeds duurder worden en omdat er op de spaarrekening naast de rente geen indexatie wordt toegepast. Mocht je zelf gaan sparen besef dan wel dat je nooit zeker weet wanneer je komt te overlijden en of je genoeg hebt gespaard.

Nabestaanden betalen voor uitvaart

Als je geen verzekering hebt, en je ook geen spaargeld opzij hebt gezet voor de uitvaart, dan komen de kosten vaak voor rekening van de nabestaanden. Omdat de kosten van een gemiddelde uitvaart vandaag de dag rond de € 7.000,- bedragen, is het goed mogelijk dat de nabestaanden dit geen leuke laatste verrassing zullen vinden. Om dit te voorkomen ziet ruim 90% van de Nederlanders het als zijn/haar morele plicht om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Uitvaartvereniging?

Een uitvaartvereniging is een vereniging die als doel heeft de contributanten te voorzien van een goede uitvaart. Het grote verschil is hierbij dat de vereniging dit zonder winstoogmerk doet. Een groot nadeel van een uitvaartvereniging is dat deze meestal locatiegebonden is. Hiernaast is het vaak onmogelijk om van vereniging te wisselen. Een uitvaartverzekering is daarentegen niet locatie gebonden en zal altijd uitkeren.

Bij een uitvaartvereniging kun je je op hogere leeftijd vaak inkopen. Bij een verzekering is de maandelijkse premie afhankelijk van de leeftijd. Je hebt bij een verzekering dus geen eenmalige hoge kosten.