Hoeveel MB heb ik nodig?

Ga je een sim only of een telefoon abonnement afsluiten en vraag je je af 'hoeveel MB heb ik nodig'? Het is belangrijk om een goede inschatting te maken van het aantal MB's dat je nodig hebt. Want wanneer je te weinig data hebt en buiten je bundel komt, gaat je internet omlaag of betaal je extra bij. De kosten per MB buiten je bundel, zijn veel duurder. Dit wil je dus liever niet. Andersom wil je ook niet te veel MB's in je bundel omdat je daardoor meer betaalt dan nodig.

Er zijn twee manieren om je internetbundel te bepalen. De snelle manier is om te kijken naar wat voor een type gebruiker je bent. Een andere optie is door te kijken naar je gemiddelde verbruik met ons stappenplan.

Stappenplan databundel bepalen

De beste manier om te bepalen hoeveel data je nodig hebt, is door na te gaan hoeveel data je gemiddeld verbruikt.

Daarvoor moet je nu al een abonnement hebben lopen en bij je mobiele facturen van het afgelopen half jaar kunnen. Kan je deze vinden? Mooi, dan helpen we je op weg met onderstaand stappenplan:

Bepaal de grootte van je databundel als volgt:

1
Stap 1 Verzamel de laatste zes facturen van je mobiele abonnement. Kijk naar het totaal van je internetverbruik per maand en schrijf dit op.
2
Stap 2 Tel je internetverbruik van zes maanden bij elkaar op en deel dit door zes.
3
Stap 3 De uitkomst is jouw gemiddelde dataverbruik van het afgelopen half jaar.

Tip

Staat jouw verbruik op de factuur in KB's? Voor het afsluiten van je abonnement krijg je juist de optie om MB's of GB's te selecteren. Voor KB naar MB deel je het aantal voor het gemak door 1.000. Voor KB naar GB deel je het aantal door 1.000.000.

Met de uitkomst van jouw gemiddelde verbruik heb je een beter idee welke bundel je het beste kunt kiezen. We raden je aan te kiezen voor een net iets hogere bundel dan dat je precies op of onder jouw gemiddelde verbruik gaat zitten.

Wat als ik kosten maak buiten mijn internetbundel?

Je wilt liever niet buiten je bundel komen. De tarieven buiten je bundel zijn bijna altijd duurder dan binnen je bundel. Tenzij je snelheid wordt verlaagd als je buiten je bundel komt, zoals bij providers als KPN en T-Mobile het geval is. Je snelheid wordt dan verlaagd naar 64 Kbps. Dit is genoeg om bijvoorbeeld Whatsapp te gebruiken en websites te bezoeken, maar je kan met deze lage snelheid geen Youtube filmpjes bekijken.

Kies daarom liever voor een iets ruimere databundel dan dat je buiten je internetbundel komt.

Hoeveel GB internet voor welk type gebruiker?

Een andere manier om erachter te komen hoeveel MB's of GB's je nodig hebt, is door te kijken naar wat voor een type gebruiker je bent. Wat doe je het meest online op je telefoon en waar? Want naast de grootte van je bundel, is het ook afhankelijk van hoeveel je je bundel onderweg zonder wifi gebruikt.

Over het algemeen zijn gebruikers in te delen in vier type internetgebruikers. In onderstaande tabel laten we zien hoeveel data we adviseren per type internetter voor gebruik zonder wifi:

Type internetterGebruikAdvies GB's
De gelegenheidsgebruikerAf en toe een Whatsapp-bericht bekijken en versturen, e-mails checken en/of websites bezoekenTot 1 GB
De gemiddelde gebruikerRegelmatig een Whatsapp-bericht versturen, scrollen over social media en websites bezoeken. Enkele keren gebruik maken van filmpjes streamen en muziekapps als SpotifyTot 3 GB
De veel-gebruikerRegelmatig gebruik van o.a. online game apps, Netflix, het bekijken van Youtube filmpjes, versturen en ontvangen van Whatsapp filmpjes en foto's, social media en muziek apps (zoals Spotify)

3 GB - 5 GB

Altijd-online-gebruiker

Veel gebruik van o.a. online game apps, Netflix, het bekijken van Youtube filmpjes, versturen en ontvangen van Whatsapp filmpjes en foto's, social media en muziek apps (zoals Spotify)+ 6 GB tot onbeperkt
Hoeveel MB heb ik nodig?