Hoeveel belminuten heb ik nodig?

Je belminuten en sms'jes gaan uit dezelfde bundel. Waarschijnlijk zal je tegenwoordig je belbundel vaker gebruiken voor bellen dan voor sms'en, vanwege apps als Whatsapp. Het is daarom handig na te gaan hoeveel je belt om te weten welke belbundel het beste bij jou past.

Je belbundel bepalen kan je op twee manieren doen. De eerste en snelste manier, is door na te gaan wat voor een type beller je bent. Een andere manier is door jouw gemiddelde belminuten uit te rekenen met ons stappenplan.

Stappenplan belbundel bepalen

1

Verzamel de laatste zes facturen van je mobiele abonnement. Kijk naar het totaal van je belminuten per maand en schrijf dit op.

1

Tel je belminuten van zes maanden bij elkaar op en deel dit door zes.

1

De uitkomst is jouw gemiddeld aantal belminuten van het afgelopen half jaar.

Waarschijnlijk is de uitkomst van je gemiddelde belminuten geen rond getal. Ook zal jouw precieze belminuten niet exact overeenkomen met de keuzes bij de provider. Als je dan moet kiezen, kies dan bij voorkeur voor iets meer belminuten, dan dat je te weinig belminuten hebt. Het prijsverschil tussen een lager aantal belminuten en een net iets hoger aantal belminuten, is tegenwoordig niet zo groot meer. De hoge tarieven zitten vooral in de keuze voor je databundel.

Welke belbundel voor welke type beller?

Heb je momenteel geen mobiel abonnement lopen of wil je gewoon lekker snel weten welke bundel het beste bij jou past? Over het algemeen zijn gebruikers in te delen in drie beltypes. Ontdek welke type beller jij bent en welk aantal belminuten daarbij past.

Type bellerGemiddelde beluren per weekAdvies belminuten
De bereikbaar-beller0:34 uur per weekTot 150 belminuten
De gemiddelde-beller0:46 uur per week

200 belminuten

De hardcore-beller> 2:00 uur per week500 belminuten - onbeperkt

Onbeperkt bellen

Val jij onder het type 'hardcore-beller', en bel jij regelmatig meer dan twee uur per week? Dan ben jij het voordeligst uit met een telefoon abonnement of met sim only onbeperkt bellen. Elke provider biedt tegenwoordig wel onbeperkt bellen aan of sim only alleen bellen met onbeperkte belbundels. Hiermee kan je eindeloos veel bellen zonder je verbruik te hoeven checken.

Toch moeten we erbij zeggen dat er wel een limiet zit aan onbeperkt bellen. Providers hanteren een zogenoemde Fair Use Policy voor onbeperkt bellen. Dit houdt in dat er een belplafond geldt wanneer er overmatig veel wordt gebeld. Dit is om misbruik te voorkomen. In de praktijk zal je niet snel aan dit belplafond komen. Daar moet je echt wel je best voor doen. Waar het limiet ligt, verschilt per provider en varieert tussen de 1.000 en 12.000 belminuten per maand.

Let met onbeperkt bellen ook op bellen naar het buitenland. Providers hebben hier verschillende regels voor opgesteld.

Hoeveel belminuten heb ik nodig?