Kan ik ook bellen via het internet?

Een goed alternatief voor bellen met je belbundel, en vooral bellen naar het buitenland, is internetbellen. Je kunt op twee manieren bellen via internet: bellen via wifi met VoLTE bellen en bellen via een app als Skype en Whatsapp.

Skype en Whatsapp bellen

Wil je geen te hoge belbundel afsluiten of besparen op je belminuten? Dan kan je het beste gebruik maken van een app als Skype of Whatsapp om daarmee te bellen of videobellen.

Het voordeel hiervan is dat dit je niet perse belminuten kost. Je kan namelijk gebruik maken van een wifi-verbinding. De enige voorwaarde hiervoor is dat je een goede wifi-verbinding hebt en dat diegene die je wilt bellen, ook de betreffende app heeft geïnstalleerd. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn, want bijna iedereen heeft tegenwoordig wel Whatsapp op z'n telefoon.

Heb je tijdens het bellen geen goede wifi-verbinding en wel veel GB's of MB's met je databundel? Dan kan je ook Skype of Whatsapp bellen zonder wifi, maar met je databundel. Of als je allebei een iPhone hebt, bellen via Facetime. Whatsapp bellen is naar verhouding de beste optie als je weinig data wilt verbruiken.

Om een beeld te hebben van hoeveel MB een minuut bellen via Whatsapp kost:

ActiviteitDataverbruik per minuut

Een één op één gesprek

+ 250 KB data
Videobellen met drie personen3 MB data

Zoals je ziet, kan dit ook behoorlijk wat van je internetbundel kosten. Dit is geen probleem bij een onbeperkt data bundel. Heb je die niet? Dan adviseren we je zo veel mogelijk te bellen via wifi. Dit kost je namelijk niks.

Bellen via wifi met VoLTE

Een andere vorm van bellen via het internet is VoLTE bellen. Je belt dan via de 'normale' belfunctie op je telefoon, maar in plaats van te bellen via het mobiele netwerk, bel je via wifi.

Voor VoLTE bellen gebruik je wél je belbundel en niet je databundel. Je belt dan over de wifi-verbinding zodra je telefoon merkt dat het 4G-signaal minder sterk is dan het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent. Dit is vooral een oplossing voor woningen of locaties waar een slechte mobiele dekking is, maar een goede wifi-verbinding.

VoLTE bellen is op steeds meer smartphones mogelijk. Ben jij benieuwd of jouw telefoon dit al ondersteunt? Check dit door in je mobiel naar 'instellingen' te gaan en vervolgens naar 'mobiel netwerk'. Als jouw telefoon dit ondersteunt, zal je daar functies als 'bellen via wifi', 'bellen via 4G' of iets soortgelijks qua naam tegenkomen.

Kan ik ook bellen via het internet?