Hoe zit het met bellen vanuit en naar het buitenland?

Om uit te leggen hoe het zit met bellen vanuit en naar het buitenland, maken we een onderscheid tussen bellen binnen Europa en bellen buiten Europa.

Bellen binnen Europa

Voor bellen en sms'en vanuit Nederland of een EU-land naar een Nederlands nummer, betaal je geen extra kosten. Dit valt altijd binnen de bundel van je abonnement. Ditzelfde geldt wanneer jij vanuit Nederland naar een Nederlands 06-nummer belt, terwijl diegene zich op dat moment in een ander EU-land bevindt. Dit valt ook binnen je bundel omdat je van tevoren niet kan weten waar diegene zich bevindt.

Ook als jij op dit moment in het buitenland bent en je belt naar een Europees nummer, betaal je niet extra. Je bundel is geldig binnen de EU. Let wel op met Europese landen die niet onder de EU vallen zoals Monaco, Zwitserland en Andorra. Vaak rekent de provider wel extra kosten voor dit soort landen. Check dit dus goed bij je provider.

Uitzondering: Bellen vanuit Nederland naar een Europees nummer

Wil je vanuit Nederland naar een Europees nummer bellen? Dan kost dit je in de meeste gevallen wel geld buiten je bundel. Ook met een sim only onbeperkt bellen abonnement.

Er zijn uitzonderingen bij sommige providers. Zo krijg je bij Budget Mobiel en met het Red Together abonnement van Vodafone, 100 gratis belminuten om vanuit Nederland naar een Europees nummer te bellen. Bij KPN is bellen vanuit Nederland naar het buitenland altijd binnen je bundel.

Hollandsnieuwe doet opnieuw weer net even anders dan andere providers. Omdat je bij Hollandsnieuwe niet buiten je bundel kan komen met het belplafond, geldt een hoger buitenlandtarief binnen je bundel. Je bundel gaat hierdoor sneller op door het hogere tarief.

Verschil bellen vanuit Nederland naar een EU-land met of zonder onbeperkt bellen:

ProviderZonder onbeperkt bellenMet onbeperkt bellen
Buiten de bundelBuiten de bundel


100 gratis belminuten p.m. voor bellen naar 45 landen100 gratis belminuten p.m. voor bellen naar 45 landen
Binnen de bundel, hogere tarieven: bellen € 0,23 per minuut, € 0,07 per smsBuiten de bundel
Binnen de bundelBinnen de bundel (mits afgesloten na 03-02-2019)
Buiten de bundelBinnen de bundel bij een abonnement met internationaal bellen: onbeperkt naar 42 landen
Buiten de bundelBuiten de bundel
Buiten de bundelBuiten de bundel
Buiten de bundelBuiten de bundel
120 gratis belminuten p.m. met een Go-abonnementBinnen de bundel
100 gratis belminuten p.m. met Red en Red Together, met Start abonnement standaard buiten de bundelOnbeperkt binnen de EU met Red Unlimited

Buiten de bundelBuiten de bundel

Bellen buiten Europa

Wil je bellen naar het buitenland? Voor bellen buiten Europa betaal je bijna altijd buiten je bundel, tenzij je een internationale bundel hebt afgesloten. Maar ook met een internationale bundel kan je vaak maar naar een beperkt aantal landen bellen.

Goed om te weten: Budget Mobiel biedt als enige provider bij elke bundel standaard 100 gratis belminuten per maand aan voor bellen naar 45 landen, binnen en buiten Europa. Hier vallen ook landen als de VS en Canada onder.

Bel je vaak buiten Europa? Kijk dan voor een internationale belbundel of probeer vaker te bellen via internet.

Ga jij wel eens op cruise vakantie of vaar je wel eens op zee? Pas ook op met bellen op zee. Ook dit valt buiten je bundel. Je belt dan via het maritieme netwerk en die tarieven zijn erg hoog.

Hoe zit het met bellen vanuit en naar het buitenland?