Nieuws   Energie  
Waarom nu het moment is om over te stappen van energie

Waarom nu het moment is om over te stappen van energie

Gepubliceerd op: 28 september 2023

De wintermaanden zijn in aantocht en daarmee ook de hogere gasprijzen. Wij leggen hier uit waarom het nu gunstiger is om over te stappen dan in de komende maanden.

Gasprijzen stijgen deze winter

De gasprijzen zijn recentelijk behoorlijk onstabiel geweest. Na bijna een week van constante stijgingen zien we nu voor het eerst sinds 18 september weer een daling, tot net onder de € 40,- per MWh. Toch zijn de verwachtingen voor de energieprijzen in 2024 niet gunstig. Volgens de prognoses van Dutch TTF Natural Gas Futures kan de gasprijs stijgen tot wel € 50,- per MWh.

Dit zou betekenen dat consumenten tot wel € 1,40 - € 1,45 per m³ voor gas zouden betalen. De prijzen van de nu beschikbare, goedkopere energiecontracten liggen rond de € 1,28 per m³. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1000 m³ per jaar betaal je in de winter ongeveer € 1450,- en met een huidig goedkoop energiecontract slechts € 1280,- per jaar. Zonder vast contract zou je deze winter mogelijk € 170,- meer per jaar aan gas kunnen uitgeven.

Bekijk hier de actuele gasprijs bij leveranciers

Naast de hogere gasprijzen zijn er in 2024 ook andere veranderingen die impact zullen op je energiekosten.

Je energierekening wordt duurder in 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn diverse veranderingen aangekondigd die invloed zullen hebben op jouw energierekening in 2024. Een paar van deze veranderingen zorgen ervoor dat jouw energierekening duurder wordt in 2024:

  • Het prijsplafond wordt in 2024 afgeschaft
  • Er komt een flink hogere energiebelasting op gas
  • Geen energietoeslag meer van € 1300,- voor lage inkomens, wel een noodfonds energie
  • Netbeheerskosten stijgen in 2024

Al deze factoren dragen bij aan een hogere energierekening in 2024. Hoewel je geen invloed hebt op deze belastingen, kun je nu nog steeds wel kiezen om naar een voordeligere energieleverancier te gaan.

Goedkope energiecontracten met hoge kortingen nog beschikbaar

Zoals we hebben laten zien, zien de vooruitzichten voor de energieprijzen in 2024 er minder goed uit en liggen de tarieven nu nog relatief laag. Daarom is dit het ideale moment om over te stappen naar een voordelig vast contract. Zo ben je een jaar lang verzekerd van lage energietarieven en hoef je je deze winter geen zorgen te maken over prijsstijgingen.

Energieleveranciers bieden momenteel naast lage tarieven ook kortingen tot wel € 300,-, afhankelijk van je energieverbruik. Ons advies is dan ook om, indien je nog geen vast energiecontract hebt, deze zo snel mogelijk af te sluiten terwijl het aanbod nog gunstig is.

Vergelijk alle energiecontracten op jouw adres

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team