Nieuws   Energie  
Nederland heeft niet langer duurste energie in Europa dankzij compensatie

Nederland heeft niet langer duurste energie in Europa dankzij compensatie

Gepubliceerd op: 27 oktober 2022

Nederlandse huishoudens betaalden afgelopen maanden nog de hoogste prijs voor gas en elektriciteit in Europa. Door de prijscompensatie van € 190,- in november en december daalt Nederland naar de 8ste plaats op de ranglijst. In dit artikel kijken we naar de huidige gas- en elektriciteitsprijzen van Europa.

Top 10 landen met de duurste energie in Europa

Dankzij de genomen maatregelen in november en december is Nederland niet langer meer het duurste land op het gebied van gas en elektriciteit. Door de overheid aangekondigde energiecompensatie daalt Nederland naar de 7e plek. Gemiddeld betalen Nederlanders € 4,29 per kuub gas en € 0,67 per kWh. Dit is de prijs die wordt betaald zonder rekening te houden met de korting op de energiebelasting en de prijscompensatie. In de gemiddelde maandprijs zijn deze compensaties wél meegenomen. Daardoor zie je dat Nederland een flink aantal plaatsen daalt.

De cijfers zijn gebaseerd op de ‘Household energy price index (HEPI)’ van september 2022. Hierin is de korting op de energiebelasting en de prijscompensatie van november en december meegenomen.

Wanneer we kijken naar de andere landen in Europa, zien we dat Denemarken het duurste is voor gas en elektriciteit. De afgelopen maanden stond Denemarken op de tweede plek, net onder Nederland. De andere landen in Europa zijn redelijk stabiel gebleven in positie.

Bij een gemiddeld NIBUD verbruik van 2479 kWh en 1169 m3 kom je in Denemarken uit op € 534,31. In Nederland zou dit in november en december rond de € 300,- per maand liggen.

De energiecompensatie in het kort

Deze november en december krijgen alle huishoudens met een energieaansluiting een korting op hun energierekening van € 190,-. Elk huishouden met een eigen elektriciteit of gasaansluiting (kleinverbruik) heeft recht op deze compensatie.

Per leverancier zal dit iets verschillen hoe ze de € 190,- verwerken. Sommige energieleveranciers zullen het als korting verrekenen terwijl anderen het bedrag direct naar je overmaken. Je energieleverancier neemt zelf contact met je op over hoe je deze compensatie krijgt en je hebt er verder zelf geen invloed op.

Energie compensatie in andere EU landen

In vergelijking met andere EU landen, compenseert Nederland de hoge energiekosten net wat anders. Alle Nederlandse huishoudens krijgen in twee maanden een hoge compensatie voor hun energiekosten in 2022

In Duitsland pakken ze dit anders aan en worden losse groepen zoals gepensioneerden en studenten gecompenseerd. Andere EU landen zoals België, Griekenland en Oostenrijk richten zich op burgers met lagere inkomens en geven die een vaste compensatie. Dan zijn er ook nog landen zoals Spanje en Frankrijk die al in 2022 een maximumtarief hebben ingesteld.

Vaste contracten weer beschikbaar vanaf 1 januari

Vanaf november zullen er weer vaste energiecontracten beschikbaar komen. Zo hebben consumenten meer zekerheid in hoeveel ze per maand aan energie kwijt zijn en hoeven ze zich minder zorgen te maken over stijgende energieprijzen.

De vaste contracten die beschikbaar worden goedkoper dan de huidige variabele contracten. Dit is goed nieuws voor veel Nederlandse huishoudens want het aantal huishouden met een variabel contract is erg omhoog gegaan in het afgelopen jaar. In januari was het 50% maar 6 maanden later is dit gestegen naar 56% van alle huishoudens. Nog nooit zoveel mensen in Nederland hebben een variabel contract.

Overstappen met een vast contract minder interessant door verhoogde overstapboete

Momenteel is de overheid nog druk bezig met de regels voor de overstapboete. Tot 4 november kunnen belanghebbenden reageren op het voorstel van de ACM.

Je krijgt te maken met een overstapboete wanneer je eerder overstapt dan de einddatum van je contract. Vanaf 1 januari 2023 zullen de regels hierin veranderen. Hierdoor loopt de energieleverancier minder risico met het aannemen van nieuwe klanten. En kan het daardoor weer beter betaalbare vaste contracten aanbieden.

Notificatie voor wanneer de vaste energiecontracten weer online zijn.

Wil je meteen een notificatie ontvangen wanneer de vaste energiecontracten weer online komen? Meld je dan aan voor ons energie alert. Dan sturen we je meteen een e-mail met de goedkoopste energie contracten zodat jij geen deal misloopt.

Update februari 2023: Inmiddels is vergelijken weer mogelijk. Er zijn contracten beschikbaar die lagere tarieven bieden dan het nieuwe prijsplafond dat per 1 januari 2023 is ingegaan. Dit komt omdat de gasprijzen al maanden aan het dalen zijn. Vergelijk daarom hieronder direct de nieuwe energiecontracten.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team