Nieuws   Mobiel  
Hoeveel belminuten heb ik nodig?

Hoeveel belminuten heb ik nodig?

Gepubliceerd op: 23 november 2020

Naast dat je voor je mobiele abonnement moet bepalen hoeveel data je nodig hebt, zal je ook je belminuten moeten bepalen. Je belbundel gebruik je voor bellen en sms'en. Om te weten hoeveel belminuten je nodig hebt, zijn er twee manieren om dat te bepalen.

Zo weet je hoeveel belminuten jij nodig hebt:

1. De eerste manier is door na te gaan hoeveel belminuten jij gemiddeld verbruikt met je huidige abonnement.

Zoek daarvoor jouw laatste zes facturen op, tel je belminuten van zes maanden bij elkaar op en deel dit door zes. De uitkomst is jouw gemiddelde verbruik in het afgelopen half jaar. We raden je aan om altijd iets meer belminuten te selecteren dan je gemiddelde. Dan blijf je makkelijker binnen je belbundel.

2. De tweede manier om je belbundel te bepalen, is door te na te gaan hoeveel aantal MB wordt aanbevolen voor jouw belgedrag. Check hiervoor onze adviestabel met type bellers.

Denk goed na over een passend aantal belminuten. Je belbundel sluit je vaak voor een lange periode af en de belminuten die je niet opmaakt, komen elke maand opnieuw te vervallen voor nieuw beltegoed. De kosten voor bellen buiten je bundel kunnen ook behoorlijk prijzig zijn. Je betaalt dan de gebruikelijke belkosten voor iedere belminuut. Er zijn grote verschillen tussen de beltarieven van providers.

Pas ook op met bellen naar het buitenland. Hier betaal je in principe een extra tarief voor, buiten je bundel.

Bel zoveel mogelijk via WiFi

Een manier om voor een lagere belbundel te gaan of juist te besparen op je huidige belminuten, is door veel gebruik te maken van bellen via internet. Dit doe je met een app als Whatsapp of Skype.


Zoveel belminuten heb je nodig

Je belminuten en sms'jes gaan uit dezelfde bundel. Waarschijnlijk zal je tegenwoordig je belbundel vaker gebruiken voor bellen dan voor sms'en, vanwege apps als Whatsapp. Het is daarom handig na te gaan hoeveel je belt om te weten welke belbundel het beste bij jou past.

Je belbundel bepalen kan je op twee manieren doen. De eerste en snelste manier, is door na te gaan wat voor een type beller je bent. Een andere manier is door jouw gemiddelde belminuten uit te rekenen met ons stappenplan.

Stappenplan belbundel bepalen

1. Verzamel de laatste zes facturen van je mobiele abonnement. Kijk naar het totaal van je belminuten per maand en schrijf dit op.

2. Tel je belminuten van zes maanden bij elkaar op en deel dit door zes.

3. De uitkomst is jouw gemiddeld aantal belminuten van het afgelopen half jaar.

Waarschijnlijk is de uitkomst van je gemiddelde belminuten geen rond getal. Ook zal jouw precieze belminuten niet exact overeenkomen met de keuzes bij de provider. Als je dan moet kiezen, kies dan bij voorkeur voor iets meer belminuten, dan dat je te weinig belminuten hebt. Het prijsverschil tussen een lager aantal belminuten en een net iets hoger aantal belminuten, is tegenwoordig niet zo groot meer. De hoge tarieven zitten vooral in de keuze voor je databundel.

Welke belbundel voor welke type beller?

Heb je momenteel geen mobiel abonnement lopen of wil je gewoon lekker snel weten welke bundel het beste bij jou past? Over het algemeen zijn gebruikers in te delen in drie beltypes. Ontdek welke type beller jij bent en welk aantal belminuten daarbij past.

Type bellerGemiddelde beluren per weekAdvies belminuten
De bereikbaar-beller0:34 uur per weekTot 150 belminuten
De gemiddelde-beller0:46 uur per week

200 belminuten

De hardcore-beller> 2:00 uur per week500 belminuten - onbeperkt


Onbeperkt bellen

Val jij onder het type 'hardcore-beller', en bel jij regelmatig meer dan twee uur per week? Dan ben jij het voordeligst uit met een telefoon abonnement of met sim only onbeperkt bellen. Elke provider biedt tegenwoordig wel onbeperkt bellen aan of sim only alleen bellen met onbeperkte belbundels. Hiermee kan je eindeloos veel bellen zonder je verbruik te hoeven checken.

Toch moeten we erbij zeggen dat er wel een limiet zit aan onbeperkt bellen. Providers hanteren een zogenoemde Fair Use Policy voor onbeperkt bellen. Dit houdt in dat er een belplafond geldt wanneer er overmatig veel wordt gebeld. Dit is om misbruik te voorkomen. In de praktijk zal je niet snel aan dit belplafond komen. Daar moet je echt wel je best voor doen. Waar het limiet ligt, verschilt per provider en varieert tussen de 1.000 en 12.000 belminuten per maand.

Let met onbeperkt bellen ook op bellen naar het buitenland. Providers hebben hier verschillende regels voor opgesteld.


Kan ik mijn belminuten aanpassen of meenemen naar de volgende maand?

Helaas kan je je belminuten niet meenemen naar de volgende maand. Er is tegenwoordig geen enkele provider die dit nog aanbiedt voor een mobiel abonnement. Je belminuten zijn alleen met een prepaid simkaart onbeperkt geldig. Het is daarom aan te raden om bij het afsluiten van een sim only of telefoon abonnement een passend aantal belminuten te kiezen. Of juist veel gebruik te maken van bellen via internet.

Bundel aanpassen

Heb je toch niet genoeg aan je belbundel of houd je met regelmaat belminuten over? Dan kan je bij veel providers je belbundel kosteloos per maand omhoog of omlaag aanpassen.

Uiteraard betaal je bij een grotere bundel, een hoger tarief vanaf die datum. Je bundel omlaag aanpassen is alleen voordelig bij een maandelijks opzegbaar abonnement. Want bij een langer contract, ga je er nooit minder voor betalen. Je betaalt altijd minimaal het startbedrag van je contract.

Toch raden we het je af om je bundel tussentijds aan te passen. Neem liever iets meer tijd met het bepalen van het aantal belminuten of bel meer via wifi. Er zitten namelijk een aantal nadelen aan het tussentijds aanpassen van je bundel.

Zo komen vaak je overgebleven tegoed uit je oude bundel en eventuele klantvoordelen te vervallen. Ook hebben deze gewijzigde bundels vaak geen actietarief en je kan na het wijzigen van je bundel niet meer voor je oude actiebundel kiezen.

Wat als ik buiten mijn belbundel kom?

Zodra jij meer belt dan je aantal belminuten per maand, betaal je in principe kosten buiten je bundel. De kosten voor bellen buiten je bundel kunnen behoorlijk prijzig zijn. Het is daarom aan te raden om vooraf goed na te gaan hoeveel belminuten je echt nodig hebt.

Bel je toch buiten je bundel? Dan betaal je de gebruikelijke belkosten voor iedere belminuut. Er zijn grote verschillen tussen de beltarieven van providers.

Opvallend is dat je bij provider Hollandsnieuwe juist minder betaalt voor bellen buiten je bundel dan binnen je bundel. Dit tarief is slechts 1 cent per belminuut. Toch betaal je in de praktijk niet zomaar kosten buiten je bundel. Bij Hollandsnieuwe ontvang je namelijk standaard een belplafond bij je abonnement. Je zal dan extra belminuten moeten bijkopen, voordat je verder gebruik kan maken van je abonnement.

Wat kost bellen buiten de bundel?

Benieuwd welke tarieven providers vragen voor bellen buiten je bundel? We hebben het voor je uitzocht en op een rij gezet:

ProviderBelkosten buiten de bundel
Ben€ 0,31 per minuut
Budget Mobiel€ 0,09 per minuut
Hollandsnieuwe€ 0,01 per minuut
KPN€ 0,23 per minuut
Lebara€ 0,12 per minuut
Simpel€ 0,31 per minuut
Simyo€ 0,31 per minuut
Tele2€ 0,25 per minuut
Odido€ 0,25 per minuut
Vodafone€ 0,23 per minuut
Youfone€ 0,31 per minuut


Wanneer betaal ik kosten voor bellen buiten de bundel?

Je belminuten hoeven niet altijd op te zijn om kosten buiten je bundel te maken. Je betaalt ook extra en vaak een buitenlandtarief voor bellen naar het buitenland. Deze voorwaarden verschillen per provider.

Ook als je naar betaalde nummers belt, betaal je buiten je bundel. Als je belt naar een betaald nummer, wordt dit in het begin van het gesprek vermeld. Voor klantenservicenummers betaal je het gebruikelijke tarief. Van andere doeleinden, als Teleshopping, wordt er een extra tarief gevraagd.

Dit geldt niet voor 0800-servicenummers en informatiediensten van een bedrijf waar jij een contract mee hebt. Bijvoorbeeld omdat je klant bent, of jou een dienst of product wordt geleverd.

Wil je deze hoge kosten voor servicenummers voorkomen? Vaak kan je via je provider instellen dat servicenummers automatisch worden geblokkeerd.


Hoe zit het met bellen vanuit en naar het buitenland?

Om uit te leggen hoe het zit met bellen vanuit en naar het buitenland, maken we een onderscheid tussen bellen binnen Europa en bellen buiten Europa.

Bellen binnen Europa

Voor bellen en sms'en vanuit Nederland of een EU-land naar een Nederlands nummer, betaal je geen extra kosten. Dit valt altijd binnen de bundel van je abonnement. Ditzelfde geldt wanneer jij vanuit Nederland naar een Nederlands 06-nummer belt, terwijl diegene zich op dat moment in een ander EU-land bevindt. Dit valt ook binnen je bundel omdat je van tevoren niet kan weten waar diegene zich bevindt.

Ook als jij op dit moment in het buitenland bent en je belt naar een Europees nummer, betaal je niet extra. Je bundel is geldig binnen de EU. Let wel op met Europese landen die niet onder de EU vallen zoals Monaco, Zwitserland en Andorra. Vaak rekent de provider wel extra kosten voor dit soort landen. Check dit dus goed bij je provider.

Uitzondering: Bellen vanuit Nederland naar een Europees nummer

Wil je vanuit Nederland naar een Europees nummer bellen? Dan kost dit je in de meeste gevallen wel geld buiten je bundel. Ook met een sim only onbeperkt bellen abonnement.

Er zijn uitzonderingen bij sommige providers. Zo krijg je bij Budget Mobiel en met het Red Together abonnement van Vodafone, 100 gratis belminuten om vanuit Nederland naar een Europees nummer te bellen. Bij KPN is bellen vanuit Nederland naar het buitenland altijd binnen je bundel.

Hollandsnieuwe doet opnieuw weer net even anders dan andere providers. Omdat je bij Hollandsnieuwe niet buiten je bundel kan komen met het belplafond, geldt een hoger buitenlandtarief binnen je bundel. Je bundel gaat hierdoor sneller op door het hogere tarief.

Verschil bellen vanuit Nederland naar een EU-land met of zonder onbeperkt bellen:

ProviderZonder onbeperkt bellenMet onbeperkt bellen
BenBuiten de bundelBuiten de bundel
Budget Mobiel100 gratis belminuten p.m. voor bellen naar 45 landen100 gratis belminuten p.m. voor bellen naar 45 landen
HollandsnieuweBinnen de bundel, hogere tarieven: bellen € 0,23 per minuut, € 0,07 per smsBuiten de bundel
KPNBinnen de bundelBinnen de bundel (mits afgesloten na 03-02-2019)
LebaraBuiten de bundelBinnen de bundel bij een abonnement met internationaal bellen: onbeperkt naar 42 landen
SimpelBuiten de bundelBuiten de bundel
SimyoBuiten de bundelBuiten de bundel
Tele2 (Odido)Buiten de bundelBuiten de bundel
T-Mobile (Odido)120 gratis belminuten p.m. met een Go-abonnementBinnen de bundel
Vodafone100 gratis belminuten p.m. met Red en Red Together, met Start abonnement standaard buiten de bundelOnbeperkt binnen de EU met Red Unlimited
YoufoneBuiten de bundelBuiten de bundel


Bellen buiten Europa

Bellen buiten Europa

Wil je bellen naar het buitenland? Voor bellen buiten Europa betaal je bijna altijd buiten je bundel, tenzij je een internationale bundel hebt afgesloten. Maar ook met een internationale bundel kan je vaak maar naar een beperkt aantal landen bellen.

Goed om te weten: Budget Mobiel biedt als enige provider bij elke bundel standaard 100 gratis belminuten per maand aan voor bellen naar 45 landen, binnen en buiten Europa. Hier vallen ook landen als de VS en Canada onder.

Bel je vaak buiten Europa? Kijk dan voor een internationale belbundel of probeer vaker te bellen via internet.

Ga jij wel eens op cruise vakantie of vaar je wel eens op zee? Pas ook op met bellen op zee. Ook dit valt buiten je bundel. Je belt dan via het maritieme netwerk en die tarieven zijn erg hoog.

Kan ik ook bellen via het internet?

Een goed alternatief voor bellen met je belbundel, en vooral bellen naar het buitenland, is internetbellen. Je kunt op twee manieren bellen via internet: bellen via wifi met VoLTE bellen en bellen via een app als Skype en Whatsapp.

Skype en Whatsapp bellen

Wil je geen te hoge belbundel afsluiten of besparen op je belminuten? Dan kan je het beste gebruik maken van een app als Skype of Whatsapp om daarmee te bellen of videobellen.

Het voordeel hiervan is dat dit je niet perse belminuten kost. Je kan namelijk gebruik maken van een wifi-verbinding. De enige voorwaarde hiervoor is dat je een goede wifi-verbinding hebt en dat diegene die je wilt bellen, ook de betreffende app heeft geïnstalleerd. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn, want bijna iedereen heeft tegenwoordig wel Whatsapp op z'n telefoon.

Heb je tijdens het bellen geen goede wifi-verbinding en wel veel GB's of MB's met je databundel? Dan kan je ook Skype of Whatsapp bellen zonder wifi, maar met je databundel. Of als je allebei een iPhone hebt, bellen via Facetime. Whatsapp bellen is naar verhouding de beste optie als je weinig data wilt verbruiken.

Om een beeld te hebben van hoeveel MB een minuut bellen via Whatsapp kost:

ActiviteitDataverbruik per minuut

Een één op één gesprek

+ 250 KB data
Videobellen met drie personen3 MB data

Zoals je ziet, kan dit ook behoorlijk wat van je internetbundel kosten. Dit is geen probleem bij een onbeperkt data bundel. Heb je die niet? Dan adviseren we je zo veel mogelijk te bellen via wifi. Dit kost je namelijk niks.

Bellen via wifi met VoLTE

Een andere vorm van bellen via het internet is VoLTE bellen. Je belt dan via de 'normale' belfunctie op je telefoon, maar in plaats van te bellen via het mobiele netwerk, bel je via wifi.

Voor VoLTE bellen gebruik je wél je belbundel en niet je databundel. Je belt dan over de wifi-verbinding zodra je telefoon merkt dat het 4G-signaal minder sterk is dan het wifi-netwerk waarmee je verbonden bent. Dit is vooral een oplossing voor woningen of locaties waar een slechte mobiele dekking is, maar een goede wifi-verbinding.

VoLTE bellen is op steeds meer smartphones mogelijk. Ben jij benieuwd of jouw telefoon dit al ondersteunt? Check dit door in je mobiel naar 'instellingen' te gaan en vervolgens naar 'mobiel netwerk'. Als jouw telefoon dit ondersteunt, zal je daar functies als 'bellen via wifi', 'bellen via 4G' of iets soortgelijks qua naam tegenkomen.

Bron: Keuze.nl
Mobiel

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team