Nieuws   Energie  
Hartje zomer, maar ongekend hoge dynamische stroomprijs

Hartje zomer, maar ongekend hoge dynamische stroomprijs

Vanavond betalen huishoudens met een dynamisch stroomcontract de hoogste stroomprijs ooit gemeten in de zomer. Een kilowatt stroom kost tussen 20:00 en 21:00 maar liefst € 0,45 (inclusief belastingen) per kWh. Dit is zeer ongebruikelijk in de warmste maanden, waarin de prijzen normaal gesproken een stuk lager liggen.

Recordprijs deze zomer

Prijspieken van € 0,45 per kWh kwamen vorig najaar enkele keren voor, maar niet in de zomer. Zo bereikte in september vorig jaar de stroomprijs een recordhoogte van € 0,53 per kWh in de avonduren. In oktober en november van afgelopen jaar kostte stroom meermaals zo’n € 0,40 in bepaalde uren.

Ter vergelijking: vorige zomer in juli kwam de stroomprijs in de (duurdere) avonduren niet boven de € 0,28 per kWh uit.

Wat opvalt is dat deze zomer op de piekmomenten stroom duurder is dan vorige zomer. Stroom kost nu vaker méér dan € 0,30 per kWh, wat vorig jaar minder het geval was.

Wat mogelijk mee zou kunnen spelen waarom de kWh prijzen specifiek deze zomer hoger liggen is dat het tot nu een vrij zachte zomer is met minder zonuren.

Dynamische stroomprijs 8 juli 2024

Prijsuitschieters zullen blijven voorkomen

Heb je een dynamisch energiecontract, of overweeg je dit? Wees je er dan van bewust dat zulke prijspieken zullen voorkomen (een dynamisch contract is nou eenmaal niet zonder risico).

Een dynamisch contract is alleen goedkoper wanneer je op de goedkoopste momenten van de dag zoveel mogelijk stroom verbruikt, door dan bijvoorbeeld je auto op te laden en je wasjes te draaien. Doorgaans zijn de middaguren een stuk goedkoper (vanmiddag was het bijvoorbeeld € 0,18 per kWh), of krijg je zelfs geld toe.

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team