Nieuws   Energie  
Vrouw met laptop en tablet

Energiecontract loopt af: wat kun je nu het beste doen?

Loopt jouw energiecontract binnenkort af? Dan is het goed om te weten wat er gebeurt met je huidige energiecontract, welke opties je vervolgens hebt en welke afwegingen je moet maken.

Automatisch naar variabel energiecontract als je niets doet

Wanneer je vaste energiecontract afloopt, wordt deze automatisch omgezet in een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. Zo kom je nooit zonder gas en/of stroom te zitten, je krijgt slechts een andere contractvorm met andere energietarieven. Je betaalt bij dit contracttype variabele tarieven.

Dit onbepaalde tijd contract wordt maandelijks stilzwijgend verlengd. Je mag op ieder moment kosteloos overstappen met een opzegtermijn van 30 dagen.

Variabel energiecontract geeft minder prijszekerheid en is vaak duurder

Meestal is het voordeliger om over te stappen op een nieuw vast energiecontract na afloop van je contracttermijn. Dit komt omdat leveranciers voor nieuwe klanten een scherper aanbod hebben (met hoge kortingen).

Bekijk hier een overzicht van vaste energiecontracten

Een belangrijk nadeel van een variabel energiecontract is bovendien dat je tegenwoordig nog minder prijszekerheid hebt. De meeste leveranciers passen de variabele tarieven nu namelijk ieder kwartaal aan, en anderen zelfs iedere maand. Voor de energiecrisis was twee keer per jaar.

Ondanks dat je direct profiteert van een lagere energierekening wanneer de variabele tarieven omlaag gaan (doorgaans in het voorjaar en in de zomermaanden), heb je die zekerheid niet altijd.

Tijdens deze zomer is gebleken dat de gasprijs op de energiemarkt net zo goed kan pieken en kan stijgen met 20% tot 25% en dat leveranciers hier meteen op reageren door hun variabele tarieven aan te passen. Wanneer de tarieven omhoog gaan, voel je dit direct in je portemonnee.

Vergelijk vaste energiecontracten op jouw adres

Loopt jouw energiecontract bijna af, dan is het altijd slim om energie te vergelijken op jouw adres. De kans is namelijk groot dat je een goedkoper contract kun afsluiten door over te stappen van energieleverancier dan wanneer je blijft zitten bij je leverancier na de looptijd.

Overweeg daarom voor jezelf hoe belangrijk je de rust van prijszekerheid vindt en stap desgewenst over op een vast energiecontract.

Vergelijk vaste energiecontracten

Ook energie vergelijken wanneer je een verlengaanbod krijgt

Waarschijnlijk krijg je van je huidige leverancier vlak voordat je contract afloopt een verlengaanbod voor een nieuwe vaste periode.

Wij raden altijd aan om dit aanbod eerst te vergelijken met wat er nog meer beschikbaar is op jouw adres. Zo’n aanbod hoeft niet altijd de beste deal te zijn. Vaak kunnen nieuwe energieleveranciers een scherper aanbod bieden aan nieuwe klanten, met lagere tarieven en een (hogere) welkomstbonus.

Kom hier meer te weten over waar je het beste een energiecontract kunt afsluiten

Tip: Komt jouw energieleverancier met een verlengaanbod voor je huidige contract? Vul dan in de energie vergelijker op Keuze.nl hetzelfde verbruik in als het jaarverbruik dat op de jaarafrekening stond. Je kunt dan één op één de jaarkosten vergelijken van je verlengaanbod met de rest van het aanbod.

Energie vergelijken

Bron: Keuze.nl
Energie

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team