Nieuws   Auto  
Elektrische auto laadt op

Je elektrische auto verzekeren? Lees dan eerst even dit

Gepubliceerd op: 08 december 2022

Ben jij in het bezit van een elektrische auto, of overweeg je dit? Dan wil je zeker weten dat je EV goed verzekerd is. Welke dekking kun je het beste kiezen en waar moet je rekening mee houden bij het verzekeren van je elektrische auto? Ik leg het je uit.


Een elektrische auto verzekeren is meestal duurder

Een elektrische auto verzekeren is vaak duurder dan een benzine- of diesel auto. Gemiddeld genomen mag je rekenen op z’n € 235,- méér per jaar, blijkt uit onderzoek van Geld.nl eerder dit jaar.

In dit onderzoek werden diverse nieuwe en tweedehands elektrische modellen vergeleken met vergelijkbare benzineauto’s. Hieruit kwam voort dat een elektrische auto verzekeren tussen de € 10,- en € 25,- méér per maand kost.

Zwaar accupakket

Dat een elektrische auto verzekering duurder is heeft onder andere te maken met het zware gewicht van de auto. Elektrische auto’s wegen een stuk meer vanwege het accupakket, dat al gauw tussen de 400 tot 750 kilo weegt, afhankelijk van het model auto.

Hoge cataloguswaarde

Daarnaast zijn de meeste elektrische auto’s relatief jonge auto’s met een hoge cataloguswaarde, oplopend tot € 50.000 of meer. Dit werkt door in de prijs van de premie.


Kies een elektrische auto verzekering met allriskdekking

Wil je meer weten over wat de beste autoverzekering is met allriskdekking? Bekijk dan ons beste autoverzekering advies. Hierin lees je alles over de best scorende autoverzekeraars van dit moment op basis van diverse beoordelingen.

Vanwege de hoge cataloguswaarde, het accupakket, de grote investering en hoge reparatiekosten is een allriskdekking al gauw de enige optie voor je elektrische auto.

Het accupakket is het kostbaarste onderdeel van een elektrische auto. Als daar wat mee gebeurt zijn de schadekosten aanzienlijk hoger in vergelijking met een benzine- of dieselmotor. Hierbij moet je denken aan bedragen tussen de € 4000,- en € 10.000,-.

Verzekerd voor schade door eigen toedoen

Bovendien is de kans dat er serieuze schade aan het accupakket ontstaat bij een aanrijding, groot. En alleen met allrisk ben je hier in alle gevallen voor verzekerd. Een WA+ dekking dekt naast schade aan anderen, ook schade als gevolg van brand en natuurgeweld, maar niet schade door eigen toedoen.

Nieuwwaarderegeling bij allrisk

Een andere reden om je elektrische auto te verzekeren met een allriskdekking is dat je bij totall loss de nieuwwaarde vergoedt krijgt als je EV nog geen jaar oud is.

Sommige verzekeraars hebben een standaard nieuwwaarderegeling voor 3 jaar met allrisk, die al dan niet uit te breiden is naar 5 jaar. Dit is weliswaar duurder, maar kan het overwegen waard zijn voor jouw dure elektrische auto.

Hybride auto ook allrisk verzekeren

Gaat het om het verzekeren van een hybride auto, die deels elektrisch rijdt? Ook dan is een allriskdekking meestal de verstandigste keuze.

Ook al is de accu van een volledig elektrische auto aanzienlijk duurder, vaak is een tweedehands hybride auto van een paar jaar oud nog steeds een flinke investering met een redelijk hoge restwaarde.

Ben je aan het oriënteren op een elektrische auto, dan wil je misschien private lease elektrisch overwegen. Een groot voordeel van private lease is dat je auto altijd allrisk verzekerd is en dit gewoon geregeld wordt vanuit de leasemaatschappij. Vanwege inkoopvoordelen van leasemaatschappijen kan deze verzekering goedkoper uitvallen, dan wanneer je zelf los een allriskverzekering moet afsluiten.


Vergelijk elektrische auto verzekeringen op prijs en voorwaarden

Voor een goed overzicht van de beschikbare autoverzekeringen voor je EV raad ik je aan om autoverzekeringen onderling met elkaar te vergelijken.

De premieverschillen voor een elektrische auto met allriskdekking zijn groot tussen autoverzekeraars. Dit scheelt tientallen euro’s per maand tussen de goedkoopste autoverzekering en de duurste.


Speciale polissen voor elektrische auto’s

Naast de prijs wil je natuurlijk dat het met de polisvoorwaarden ook goed zit. Waar je op zou kunnen letten is welke verzekeraar een speciale dekking voor elektrische auto’s aanbiedt.

Zo willen ze bijvoorbeeld wel eens schade aan- of diefstal van je laadkabels dekken. Ook bieden enkele verzekeraars pechhulp aan wanneer je accu er onderweg mee stopt, en vergoeden ze schade aan je laadpaal.

Maar let wel op: het kan zijn dat dit laatste ook onder je opstalverzekering valt. Dat moet je kenbaar maken. En zolang een andere verzekering de schade kan vergoeden, keren de meeste autoverzekeringen niet uit.

Houd er ook rekening mee dat sommige verzekeraars hogere eisen kunnen stellen aan jouw auto om aanspraak te kunnen maken op je verzekering. Zo wordt van sommige elektrische auto’s ge-eist dat ze extra beveiligd zijn. Vergelijk daarom ook goed op polisvoorwaarden.

Vergelijk naast elektrische auto verzekeringen ook meteen laadpassen. Nu je de tijd neemt om autoverzekeringen te vergelijken voor je elektrische auto, is het ook handig om te kijken of je goed zit met je laadpassen. Gebruik je slechts één laadpas voor al je laadbeurten, dan betaal je waarschijnlijk meer dan nodig. Met laadpassen vergelijken kun je meerdere gratis laadpassen aanvragen, dit is vaak goedkoper.

Bron: Keuze.nl
Auto

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team