Nieuws   Auto  
Student stapt auto in

Een goedkope autoverzekering voor studenten vinden? Zo pak je dat aan!

Als student heb je het vermoedelijk al duur genoeg. Heb je ook een auto die je (opnieuw) wil verzekeren? Dan is dat vaak een flinke kostenpost en doe je er goed aan om te checken wat de goedkoopste autoverzekering voor jouw situatie is. In dit artikel geef ik je tips hoe je als student bespaart op je autoverzekering.

Waar moet je als student rekening mee houden voor een autoverzekering?

Onder de 25 standaard een hogere premie door hoger risico

Verzekeraars beschouwen bestuurders onder de 25 als een risicogroep. Je betaalt een hogere premie vergeleken met bestuurders van oudere leeftijd.

Een schadevrij jaar is zoals het woord al doet vermoeden een jaar dat je geen schades hebt geclaimd bij je verzekeraar. Hoe meer je van deze jaren opbouwt hoe meer korting je in de loop van de tijd ontvangt op je autoverzekering.

Daarnaast maken verzekeraars ook onderscheid in het type auto dat je wil verzekeren. Heb jij bijvoorbeeld een vrij nieuwe Volkswagen Polo en woon je in een grote stad, dan zal de verzekeraar jouw premie fors omhoog gooien.

Verzekeraars stellen de hoogte van premie voor studenten zelf vast

Een bijpassende autoverzekering vinden is voor iedereen persoonlijk. De verzekeraar is namelijk vrij om de hoogte van de premie te bepalen. De hoogte van de autoverzekering wordt vastgesteld aan de hand van verschillende factoren, namelijk:

  • Leeftijd
  • Type auto
  • Aantal schadevrije jaren
  • Woonplaats
  • Aantal gereden km’s per jaar

Om de goedkoopste autoverzekering te vinden is vergelijken heel belangrijk. Bij ons kun jij zelf de filters instellen naar jouw situatie om zo een overzicht te krijgen van de beste opties.

Acceptatieplicht autoverzekering studenten onder de 21

De keuze voor een autoverzekering is voor jonge bestuurders onder de 21 beperkt, verzekeraars accepteren niet altijd jonge studenten. Dit komt door het hogere risico dat je loopt als student om schade te veroorzaken.

Daarom kun je sommige gevallen bij verzekeraars tot 24 jaar geen autoverzekering afsluiten. Bij welke autoverzekeraar kun je als student wel terecht? De drie goedkoopste opties van dit moment zie je hieronder. Hierbij heb ik onderscheid gemaakt tussen een grote stad en middelgrote stad.

Prijzen autoverzekeringen voor studenten in Utrecht

VerzekeraarPremie per maand
Allianz Direct€88,10
Ditzo
€96,93
Centraal Beheer
€101,57


Prijzen autoverzekeringen voor studenten in Oisterwijk

VerzekeraarPremie per maand
Centraal Beheer€83,37
HEMA€83,62
Univé€96,79


Dit voorbeeld is samengesteld aan de hand van een Citroën DS3, 9 jaar oud. De student is in dit geval 21 jaar oud. Als uitgangspunt is er rekening gehouden met 0 schadevrije jaren.

Verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden aan studenten zijn:


De goedkoopste autoverzekering voor studenten is een WA-dekking

Als je een auto koopt ben je in ieder geval verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dit staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid en deze autoverzekering dekt enkel schade die jij aan anderen toebrengt. Gebeurt er iets met jouw eigen auto, dan komt dit voor jouw rekening

Een WA-verzekering is de goedkoopste variant, daarnaast heb je nog de keuze uit WA+ en een allrisk verzekering. De keuze van type verzekering is wederom afhankelijk van jouw situatie. Ben je in het bezit van een tweedehandsauto die al wat ouder is, dan is een WA-verzekering aan te raden.

Als je toch een wat nieuwere wagen hebt en jouw besteedbaar inkomen is wat hoger, dan is een WA+ dekking passender. Dit type autoverzekering dekt naast schade aan anderen ook schade aan je eigen auto waaronder door invloeden van buitenaf. Waaronder aan diefstal, ruitschade en natuurschade.

💡 Beste autoverzekering advies met WA-dekking
Ben je benieuwd welke autoverzekeringen met WA-dekking nou het beste scoren en waarom? Lees dan ook even even ons keuze advies voor de beste autoverzekering

4 tips om als student te besparen op je autoverzekering

Nu je weet waar je rekening mee moet houden als student met je autoverzekering berekenen, heb ik nog 4 tips om te besparen op je autoverzekering.

1. Ga bij voorkeur voor een kleine tweedehands auto

Verzekeraars maken onder andere onderscheid in premie gebaseerd op het type auto wat je aanschaft.

Als je geen specifieke voorkeur hebt voor een wagen is het kiezen van een kleine auto voordeliger in tegenstelling tot grotere auto’s of sportmodellen.

2. Rijd voorzichtig zodat je minder schade hoeft te claimen

Het is misschien voor de hand liggend maar als je net begint met rijden is het natuurlijk leuk om af en toe gas te geven. Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn op de weg.

In dat geval verlaag jij je risico op schade en bouw je sneller schadevrije jaren op die er weer voor zorgen dat jouw verzekering goedkoper wordt. Wanneer je schade claimt bij jouw verzekeraar zal de autoverzekering ook in prijs toenemen.

3. Maak een spaarpotje in het geval van schade

Als je kiest voor een WA-dekking ben je enkel verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen. Dat betekent dat je schade aan je eigen auto zelf zult moeten vergoeden.

Kleine schades zoals deukjes en krasjes wil je ook liever niet claimen omdat jouw autoverzekering door schadeclaims duurder wordt.

Als je per maand wat geld opzij zet heb je een buffer in het geval dat er schade is ontstaan. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan en kun je toch de goedkoopste autoverzekering afsluiten.

4. Stap regelmatig over van autoverzekeraar

Regelmatig overstappen van autoverzekering heeft juist als je student bent veel zin. Voor jonge mensen tussen de 18 en 25 verschillen de premies sterk.

Check daarom jaarlijks of jij nog goed zit en of er goedkopere alternatieven zijn.

Bron: Keuze.nl
Auto

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team