In het landschap van internet aanbieders zijn er twee providers met samen het grootste marktaandeel: KPN en Ziggo. Deze twee internet providers liggen qua prijs dicht bij elkaar. Dus waar moet je als consument op letten als je een keuze wilt maken tussen KPN of Ziggo? We zochten de verschillen voor je uit op basis van de volgende vier onderwerpen en de prijsverschillen daarbinnen:

De verschillen tussen KPN en Ziggo

Wil je snel weten wat de grootste verschillen zijn in het aanbod van KPN en Ziggo? Bekijk de verschillen:

KPN vs Ziggo de verschillen

1. Aanbod internet abonnement KPN en Ziggo

internet op laptop

Het grootste verschil tussen het internet van KPN en Ziggo zit in het type internetverbinding dat zij gebruiken. KPN maakt gebruik van DSL- en glasvezel internet en Ziggo maakt alleen gebruik van kabel internet. Vanaf 2022 gaat dit veranderen en komt Ziggo glasvezel op steeds meer plekken beschikbaar.

Verschil internetverbindingen KPN vs Ziggo

Kies je voor een abonnement bij KPN? Dan kan je afhankelijk van de beschikbaarheid op je postcode, kiezen voor DSL of glasvezel internet. Je betaalt bij KPN voor glasvezel en DSL dezelfde prijs voor dezelfde internetsnelheid. Je bent bij KPN dus niet duurder uit met glasvezel dan DSL internet. Ziggo biedt alleen internet aan via de kabel.

Verschil DSL, kabel en glasvezel

Van de twee internetverbindingen van KPN, ontvang je de snelste en meest stabiele internetverbinding met glasvezel internet. Dit is sneller dan het kabel internet via Ziggo, en heeft als voordeel dat zowel de downloadsnelheid als de uploadsnelheid even hoog zijn.

Internet via de kabel biedt veel stabieler internet dan DSL internet, maar nog niet zo stabiel en snel als met glasvezel internet.

Verschil internetsnelheid KPN vs Ziggo

De internetsnelheid die je via KPN kan ontvangen, is afhankelijk van het type internetverbinding. Zo kan je met glasvezel via KPN kiezen uit vijf verschillende snelheden vanaf 50 Mb/s tot 1000Mb/s.

Via het DSL-netwerk biedt KPN drie snelheden aan van 50 Mb/s, 100 Mb/s en 200 Mb/s. De maximale snelheid via DSL kan per postcode verschillen. Zo zijn er ook postcodes waarbij slechts een maximale snelheid tot 25 Mb/s is. Met behulp van de internet postcodecheck kun je achterhalen wat de maximale DSL snelheid is op jouw adres en of er glasvezel beschikbaar is.

Ziggo levert internet aan via de kabel met de keuze uit 5 snelheden vanaf 40 Mb/s t/m 600 Mb/s. Afhankelijk van je postcode, kan je ook een maximale snelheid tot 1000 Mb/s halen.

Laagste storingspercentage

Uit het meest recente onderzoek van de Consumentenbond, scoorde KPN met zowel DSL als glasvezel de laagste storingspercentages. Met slechts 13% voor DSL en 10% voor glasvezel, tegenover een storingspercentage van 16% via kabel van Ziggo.

Internetservice: welke extra's bieden KPN en Ziggo?

Bij KPN krijg je standaard KPN veilig op twee apparaten en vanaf een internetsnelheid van 200 Mb/s op 5 apparaten. Dit beschermt je apparaten tegen virussen, spam en cybercriminelen.

Ook bij Ziggo ontvang je gratis computerbeveiliging. Je ontvangt Safe Online op 1 apparaat. Hierin zit een virusscanner en software die je apparaat beschermt tegen bedreigingen als spyware en wormen.

Gratis installatiegarantie

Bij zowel KPN als Ziggo ontvang als nieuwe klant gratis standaard installatiegarantie. Dit houdt in dat ze het installeren zo makkelijk mogelijk voor je maken. Lukt het toch niet, en ook niet met de hulp van een medewerker op afstand? Dan komt er gratis een monteur bij je langs.

2. Aanbod tv-abonnement KPN en Ziggo

tv en internetsignaal

In het zenderaanbod verschillen KPN of Ziggo niet veel van elkaar. Bekijk de grootste verschillen:

KPNZiggo
Zenderaanbod65+ zender, 35 in HD80+ zenders, 36 in HD
Aanbod radiozenders90+90+
Gratis sportzendersESPN basiszenderZiggo Sport (6 zenders)

Gratis sportzenders

KPN biedt net als bijna alle providers gratis de ESPN basiszender aan als sportzender. Ziggo biedt deze zender niet gratis aan. Daarentegen ontvang je als nieuwe klant bij een internet en tv abonnement van Ziggo wel gratis 12 maanden Ziggo Sport. Op deze zender zijn verschillende sportwedstrijden te zien waaronder Formule 1, NBA en voetbal uit de Spaanse competitie. Daarnaast heeft Ziggo regelmatig een aanbieding voor het complete pakket van Ziggo Sport Totaal.

Extra zenders bij Ziggo

Naast de exclusieve zenders, biedt Ziggo met het interactieve tv pakket Complete en Max extra zenderpakketten. Je krijg bij Ziggo het Movies & Series XL pakket, waarbij je naast extra zenders ook films en series on demand krijgt, zoals HBO. Kies je voor het tv-pakket Max? Dan ontvang je ook nog 45 extra zenders bij je interactieve tv abonnement.

Interactieve tv-opties

Bij zowel KPN als Ziggo kan je met een basis internet en tv abonnement al gratis gebruik maken van de interactieve opties begin gemist, live pauzeren, programma gemist en live tv kijken via een app.

De interactieve tv optie 'opnemen' zit niet gratis in het basispakket van zowel KPN als Ziggo. Maar kies je bij KPN voor een extra tv-ontvanger? Dan krijg je opnemen er gratis bij. Bij Ziggo ontvang je opnemen gratis bij het tv-pakket Complete en Max.

3. Aanbod vaste telefonie KPN en Ziggo

vaste telefoon

Vast bellen kost bij KPN € 2,- extra per maand met een tarief van € 0,15 /min naar vast en mobiel, met een starttarief van € 0,15. Bij Ziggo betaal je hier minder voor, namelijk € 1 extra per maand voor een tarief van € 0,13 per minuut en een starttarief van € 0,13.

Wanneer je je vaste lijn vaak gebruikt, kun je bij KPN voor € 9,99 per maand onbeperkt bellen naar vaste en mobiele telefoon nummer is Nederland. Bij Ziggo kost het onbeperkt bellen naar mobiele en vaste nummers in Nederland je €11,95 per maand.

4. Combivoordelen

Door meer abonnementen te combineren bij dezelfde provider kan je korting ontvangen in de vorm van combivoordeel. KPN en Ziggo bieden naast internet, tv en vaste telefonie ook mobiele abonnementen aan. Lees welke combivoordelen je kan ontvangen bij KPN en Ziggo.

internet, tv en mobiel

KPN combivoordelen

KPN werkt al een tijdje met het concept 'KPN Hussel'. Dit maakt het mogelijk om zelf je pakketten samen te stellen. Ook kan je iedere maand je abonnement aanpassen door bijvoorbeeld je internetsnelheid omhoog of omlaag te zetten. Maar echte korting ontvang je alleen wanneer je internet en tv met een mobiel abonnement combineert.

De combivoordelen van KPN internet, tv & mobiel:

  • Tot € 7,50 korting/mnd op je mobiele abonnement
  • € 5,- Entertainmentkorting op bijv. Spotify, Film 1 of sportpakket ESPN Compleet

Ziggo combivoordelen

Door je Ziggo internet abonnement te combineren met een mobiel abonnement van Vodafone, ontvang je maar liefst vier voordelen in de vorm van korting of gratis extra's.

De combivoordelen van VodafoneZiggo:

  • € 5,- korting per maand op je mobiele factuur bij een Red abonnement.
  • € 2,50 korting per maand op je mobiele factuur bij een Start abonnement.
  • Dubbele data voor mobiel internet
  • Gratis extra tv-pakket met keuze uit Ziggo Sport Totaal, Movies & Series L en Ziggo Kids
  • Gratis beveiligingspakket Safe Online XL voor beveiliging tot 20 apparaten.

Conclusie: wanneer kies je voor Ziggo/KPN?

Vraag je je af wanneer kan je beter kiezen voor KPN en wanneer voor Ziggo? We schetsen je verschillende situaties met ons advies:

Situatie:KPNZiggo

Advies:

Je hebt alleen een internet abonnement voor een klein huishouden (tot 3 personen) nodig.
Ziggo biedt voor een alleen internet abonnement tot 50 Mb/s zonder interactieve tv, voor dezelfde prijs als KPN 25 Mb/s snelheid meer.
Je hebt alleen een internet abonnement nodig voor een gemiddeld tot groot huishouden.
KPN biedt abonnementen met alleen internet goedkoper aan dan Ziggo.
Je zoekt een internet en tv abonnement.
KPN biedt internet en tv abonnementen goedkoper aan dan Ziggo.
Je internetsnelheid is te traag met DSL en je kan geen glasvezel ontvangen.
Kies voor kabel internet met Ziggo voor stabiel internet en een grote keuze uit verschillende hoge snelheden.
Je kijkt veel sport.
Je ontvangt als nieuwe klant van Ziggo bij een abonnement voor internet en tv gratis 12 maanden Ziggo Sport op 6 zenders.
Je gamet veel online.
Kan je glasvezel met KPN ontvangen? Kies dan voor KPN glasvezel en ontvang hiermee keuze uit hoge internetsnelheden en een even hoge upload- als downloadsnelheid.
Je wilt een maandelijks opzegbaar internet abonnement.
Bij KPN heb je altijd de mogelijkheid om te kiezen voor een maandelijks opzegbaar internet abonnement.
Je hebt al een mobiel abonnement bij Vodafone.
Door een internet abonnement bij Ziggo af te sluiten ontvang je combivoordelen.
Je hebt al een mobiel abonnement bij KPN.
Door ook een internet abonnement bij KPN af te sluiten ontvang je combivoordelen.
KPN of Ziggo