Glasvezel of kabel: welke internetverbinding kan ik het beste kiezen?

Overal in Nederland wordt glasvezel in rap tempo uitgerold en ook Ziggo blijft hard sleutelen aan hun kabelnetwerk om de capaciteit en mogelijkheden toekomstbestendig te maken. Maar wat kun je nou het beste kiezen als ze op jouw adres beide beschikbaar zijn? In dit artikel maken we een vergelijking tussen glasvezel en kabel en geven we je tips om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Glasvezel of kabel internet verbinding kiezen
💡 Glasvezel internet is voor velen de beste internetverbinding
Zowel kabel- en glasvezel internet zijn beide hoge kwaliteit verbindingen. Maar technisch gezien is glasvezel betrouwbaarder en sneller dan kabel internet.
Omdat glasvezel werkt met lichtsignalen, in tegenstelling tot elektrische signalen, is dit een belangrijke factor voor de stabiliteit van de verbinding. Met glasvezel ervaar je nauwelijks tot geen storingen vanwege signaalverlies en ervaar je supersnel internet.
Daarnaast heb je met glasvezel altijd een symmetrische internetsnelheid waardoor je geen last hebt van lange buffertijden. Glasvezel internet is in veel gevallen ook iets goedkoper dan kabel internet voor de meest gekozen internetsnelheden.

Verschillen en overeenkomsten tussen kabel- en glasvezel internet

Glasvezel internetKabel internet
Geen signaalverlies (lichtsignalen)Wel signaalverlies (elektrische signalen)
Open netwerk (vaak goedkoper)Geen open netwerk (vaak duurder)

Up-en downloaden gaat even snel

Uploadsnelheid max. 50% van downloadsnelheid
Hele hoge bandbreedteHoge bandbreedte
Max. internetsnelheid: 2Gbit/s (lokaal)*Max. internetsnelheid: 1 Gbit/s
Ping minder dan 3 msPing meer dan 10 ms
Vanaf prijs € 44,50 (100 Mbit/s)Vanaf prijs € 40,- (50 Mbit/s)

*Delta is op dit moment de enige lokale glasvezelaanbieder die 2000 Mbit/s snelheid kan leveren.


Welke verbinding is betrouwbaarder: glasvezel of kabel?

Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen tussen kabel of glasvezel is natuurlijk: hoe betrouwbaar is de verbinding? Kun je snel en stabiel blijven internetten zonder kwaliteitsverlies, ongeacht wat je doet op het internet?

💡 Glasvezel internet is betrouwbaarder
Vanwege de technologie van de verbinding is glasvezel internet het minst storingsgevoelig en stabieler dan kabel internet. Over de gehele verbinding vindt geen kwaliteitsverlies plaats, ongeacht hoe groot databestanden zijn of de afstand die het signaal moet afleggen.
Belangrijk om te weten is dat kabel internet per definitie wat gevoeliger is voor storingen van buitenaf door elektronische apparaten.

Een belangrijk verschil tussen de glasvezelkabel en de coax-kabel is, is dat de kwaliteit van de glasvezelkabel altijd betrouwbaar is en niet gevoelig voor omgevingsfactoren.

Bij kabel internet bestaat het laatste stukje van de verbinding vanaf de wijkkast in jouw buurt tot aan je woning uit coax-kabel. In coax-kabels zitten wél kwaliteitsverschillen. Hoe komt dat?

De coax-kabel bestaat uit een koperen kern met een metalen gevlochten omhulsel en afschermfolie. Afhankelijk van hoe dichter het vlechtwerk is en uit hoeveel lagen afschermfolie de coax-kabel bestaat, heeft dit invloed op de storingsgevoelheid van het signaal bij je thuis.


Uploaden met glasvezel of kabel

💡 Als je veel moet uploaden is glasvezel de beste keuze
Glasvezel internet is de beste keuze als je vaak véél grote bestanden moet uploaden, zoals naar de cloud of social media, of wanneer je regelmatig videobelt.

Verstuur je regelmatig grote bestanden naar het internet, bijvoorbeeld via een eigen server omdat je een klein bedrijfje aan het huis hebt? Dan is de uploadsnelheid van je verbinding extra belangrijk.

Dit voorkomt dat je een haperende verbinding ervaart en lang moet wachten tot iets is ge-üpload.

Glasvezel internet heeft als enige verbinding een symmetrische internetsnelheid. Dat wil zeggen dat je even snel kunt up- en downloaden.

Met kabel internet is de uploadsnelheid daarentegen altijd maar een fractie van de downloadsnelheid.

Afhankelijk van welk kabelnetwerk (Ziggo, Delta of Caiway) is de uploadsnelheid maximaal 50% van de downloadsnelheid. In andere gevallen is het minder.

Nu kunnen veel huishoudens bij normaal gebruik prima uit de voeten met een asymmetrische uploadsnelheid tot 10 Mbit/s.

Maar werk je met meerdere huisgenoten vanuit huis? Of hebben jullie op dezelfde momenten thuis dezelfde bandbreedte nodig om te uploaden? Dan is glasvezel internet met een symmetrische uploadsnelheid een betere keuze.


Streamen met glasvezel of kabel

💡 Streamen via glasvezel is het meest stabiel
Glasvezel is de beste keuze als je veel streamt thuis, zeker wanneer dit met meerdere personen tegelijk is en op verschillende apparaten.

Bestaat jouw huishouden uit een groot aantal streamers van video’s, films, series en muziek? Ook dan kun je beter voor een glasvezelverbinding kiezen dan kabel.

Een glasvezelverbinding is bij uitstek geschikt om met z’n allen eindeloos te streamen vanwege de hoge stabiliteit van de verbinding. Zo kun je allemaal tegelijkertijd streamen op je eigen apparaat, zonder last te hebben van elkaar of een beperkte bandbreedte.


Online gamen met glasvezel of kabel

💡 Glasvezel internet heeft de laagste ping
Voor online gamen en het spelen van zware games is glasvezel internet een betere keuze. Glasvezel internet heeft de laagste 'ping' en een hoge uploadsnelheid.

Als online gamen iets is wat je veel doet thuis, kijk dan behalve naar de intersnelheid ook naar de ‘ping’. Je wil een zo laag mogelijke latency voor een soepele spelbeleving zonder te grote vertragingen.

Met glasvezel internet heb je een lagere ping dan met kabel internet. Dit vergroot de betrouwbaarheid tijdens het gamen.

Gebruik je het internet met meerdere huisgenoten tegelijk, dan is ook de hoge uploadsnelheid van belang om soepel online te kunnen gamen, zonder last te hebben van elkaar.


Tv-kijken met glasvezel of kabel

💡 Glasvezel internet is minder gevoelig voor tv-signaal storingen
Over het algemeen wordt met glasvezel internet minder tv-storingen en een hogere beeldkwaliteit ervaren dan met kabel internet.

Wordt er binnen jouw huishouden veel televisie gekeken (op meerdere televisies tegelijk)? Dan heb je met zowel een kabelverbinding als glasvezel vergelijkbare opties.

Toch ervaren veel gebruikers een betere kwaliteit HD-zenders met glasvezel internet en een stabieler tv-signaal met minder storingen. Dat blijkt ook uit de tests van de Consumentenbond.

Beste glasvezel provider
Benieuwd naar hoe gebruikers glasvezel providers beoordelen? Check hier wie de beste glasvezel provider is.


Welke verbinding is goedkoper: kabel of glasvezel?

Nu je weet dat glasvezel internet in alle opzichten de betrouwbaarste internetverbinding is, is een andere belangrijke factor de prijs. Want betaal je eigenlijk meer voor glasvezel- of kabelinternet? Dat ligt er aan.

💡 Prijsvechter glasvezel providers hebben het goedkoopste aanbod
Budget glasvezel providers bieden doorgaans de beste prijs/kwaliteit verhouding aan voor een glasvezel abonnement.

Over het algemeen zijn budget glasvezel providers iets goedkoper dan (lokaal) kabel internet. Maar wanneer providers met scherpe kortingsacties komen is kabel internet soms goedkoper.

Veel scheelt het overigens niet (meer) als je kijkt naar de basis maandprijs.

Dit kost glasvezel- en kabel internet bij een gemiddelde internetsnelheid:

Kabel prijs vanafGlasvezel prijs vanaf
100 Mbit/s alleen internet€ 43,-€ 44,50
100 Mbit/s internet en tv€ 55,50€ 56,50
100 Mbit/s alles in 1€ 59,-€ 57,50

Bovenstaande prijzen zijn de basisprijzen exclusief korting.

Tot ruim een jaar geleden was kabel internet vrijwel altijd (fors) duurder dan glasvezel internet - buiten internet aanbiedingen om.

Maar het prijsverschil tussen premium providers Ziggo en KPN is kleiner geworden dan voorheen. In sommige gevallen is kabel internet van Ziggo iets goedkoper, voor andere pakketten is KPN juist goedkoper.

Zelfde prijs voor DSL en glasvezel

Heb je nu DSL internet bij T-Mobile of KPN, dan betaal je bij deze providers geen extra kosten voor glasvezel internet als je zou switchen van verbinding.


Conclusie: kies voor glasvezel als dit al beschikbaar is

Met glasvezel internet ben je verzekerd van de meest betrouwbare internetverbinding in vergelijking met kabel internet. Met glasvezel internet krijg je supersnel en stabiel internet, waarmee je moeiteloos alles online kunt doen.

Zorg wel dat je de juiste internetsnelheid kiest voor jouw situatie. Zo heb je altijd genoeg snelheid, maar betaal je ook niet onnodig veel voor snelheid die je niet gebruikt.

Of kabel of glasvezel goedkoper is, ligt eraan. Het beste kun je daarvoor internet vergelijken. De prijzen zijn inmiddels dichter naar elkaar toegekropen en ook kortingen maken hierin een flink verschil.

Afhankelijk van het pakkettype en de internetsnelheid is soms glasvezel goedkoper, de andere keer kabel internet.

Is glasvezel internet op jouw adres nog niet beschikbaar, dan is kabel internet de snelste en beste internetverbinding.

Ziggo kabel of KPN glasvezel kiezen?

Overweeg jij een premium internet abonnement en twijfel je toch nog of je voor Ziggo of KPN moet gaan? Lees dan ook eens ons beste keuze advies over KPN of Ziggo. Hierin vergelijken we de twee providers uitgebreid met elkaar en geven we aan wanneer je het beste voor welke provider kunt kiezen.