Nieuws   Mobiel  
Prepaid of Sim only: wat is het verschil?

Prepaid of Sim only: wat is het verschil?

Gepubliceerd op: 23 november 2020

Om je telefoon te gebruiken heb je een simkaart nodig. Daarbij heb je de keuze tussen een prepaid simkaart en een simkaart met sim only abonnement. Het laatste woord verklapt eigenlijk al het verschil.

Bij een sim only ga je namelijk een abonnement aan. Je sluit dan een contract af met een bepaalde hoeveelheid data- en belbundel voor minimaal 1 maand tot maximaal 2 jaar.

Met een prepaid simkaart daarentegen, zit je niet vast aan een abonnement. Jij waardeert zelf je beltegoed op, wanneer jij dat nodig vindt. Het grote voordeel van prepaid is dat je zelf volledig de kosten in de hand hebt. Ook heb je de vrijheid om op elk moment over te stappen op een andere provider of op een abonnement.

Prepaid of sim only: welke kan ik het beste kiezen?

Om erachter te komen welk type simkaart het beste bij jou past, is het handig om erover na te denken waar je je telefoon voor gaat gebruiken.

Bel en/of gebruik je veel internet onderweg? Dan ben je bij een hoog verbruik het goedkoopst uit met een sim only abonnement. Een prepaid simkaart is juist goedkoper bij weinig gebruik. Je betaalt tenslotte alleen voor je gebruik op voorhand en je tegoed is onbeperkt geldig.

Heb jij nu een prepaid simkaart en gebruik jij meer dan € 10,- beltegoed per maand? Dan kan je het beste overstappen van prepaid naar abonnement. Een sim only abonnement is goedkoper vanaf een beltegoed van meer dan € 10,- per maand.

Wat is prepaid?

Met een prepaid simkaart koop je beltegoed vooraf. Je zit dan niet vast aan een abonnement. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen. We vertellen je er hieronder graag meer over.

Hoe werkt prepaid?

De prepaid simkaart ziet er hetzelfde uit als een andere simkaart en stop je in de simkaarthouder van je telefoon. Deze kaart koop je in de winkel of online van een mobiele provider. Meestal betaal je een bepaald bedrag voor de simkaart met beltegoed, of je waardeert zelf het tegoed op.

Voorheen kon je het tegoed alleen opwaarderen met een opwaardeercode. Die ontving je bij aankoop in de winkel. Tegenwoordig hebben providers je dit veel makkelijker gemaakt en doe je dit ook gewoon online door in te loggen bij je provider, of via de provider app.

Met je prepaid tegoed kun je zowel bellen, sms'en als internetten. Je betaalt hier verschillende tarieven voor. Is je tegoed op? Dan zal je dit zelf moeten opwaarderen om er weer gebruik van te maken. In de tussentijd ben je nog gewoon bereikbaar en kan je gebeld en ge-sms't worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een prepaid simkaart?

Het grootste voordeel van een prepaid simkaart is dat je hiermee het goedkoopst uit bent wanneer je weinig gebruik maakt van mobiele data. Omdat je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van bellen en internetten via wifi.

Met een prepaid kaart betaal je alleen voor de belminuten die je vooraf hebt gekocht. Wanneer je tegoed op is, zijn er geen onverwachte kosten buiten je bundel mogelijk. En heb je aan het eind van de maand nog tegoed over? Dan neem je dit gewoon mee want het tegoed op je prepaid simkaart is onbeperkt geldig.

We hebben nog even kort de voor- en nadelen van prepaid voor je opgesomd:

Voordelen prepaid

Nadelen prepaid
Goedkoop bij weinig gebruik
Duur bij veel gebruik
Tegoed onbeperkt geldig
Bij geen tegoed, kan je alleen gebeld en ge-sms't worden
Je zit niet vast aan een abonnement
Je moet zelf tegoed opwaarderen
Je betaalt vooraf

Je gaat nooit over je tegoed heen

Is het beltegoed op een prepaid simkaart altijd onbeperkt geldig?

Een groot voordeel van een prepaid simkaart in vergelijking met sim only, is dat je beltegoed onbeperkt geldig is. Om je tegoed onbeperkt lang te laten meegaan, stellen providers vaak wel een voorwaarde.

Voorwaarden voor onbeperkt prepaid tegoed

Om je prepaid tegoed onbeperkt te laten meegaan, stellen providers de voorwaarde dat je de simkaart minimaal één keer in de zes maanden 'actief' moet gebruiken. Dit is om te weten of de simkaart nog in gebruik is.

Provider Lebara stelt zelfs de eis dat je je simkaart één keer in de 90 dagen gebruikt.

Onder 'actief gebruiken' valt minimaal één van de volgende acties:

  • Je belt of sms't iemand
  • Je maakt gebruik van mobiel internet
  • Je koopt een internetbundel
  • Je koopt beltegoed bij

Is je simkaart te lang inactief? Dan sluit je provider je nummer af en kan je je tegoed niet meer gebruiken. Bijtijds ontvang je hierover bericht. Je kan de blokkering herstellen door binnen 30 dagen tot drie maanden (afhankelijk van je provider) weer tegoed op te waarderen. Op deze manier blijven je nummer en het tegoed gewoon van jou.

Is er verschil in providers bij een prepaid simkaart kopen?

Als je providers gaat vergelijken op prepaid simkaarten, zal je verschillen opmerken. De verschillen zijn te merken in de tarieven voor bellen, sms'en en internet, maar ook de voorwaarde voor de geldigheid. We hebben de verschillen tussen de providers overzichtelijk op een rij gezet.

Verschillen bij prepaid simkaart vergelijken

ProviderOnbeperkt geldig?BelkostenSms-kostenInternetdata kosten
Ja, bij 1x gebruik in 6 maanden€ 0,30 per minuut€ 0,16 per sms€ 0,15 per MB> Lees meer
Ja, bij 1x gebruik in 90 dagen€ 0,01 per minuut vast bellen, € 0,12 per minuut mobiel bellen€ 0,12 per sms€ 0,01 per MB> Lees meer
Ja, bij 1x gebruik in 6 maanden€ 0,10 per minuut€ 0,10 per sms€ 0,15 per MB> Lees meer
Ja, bij 1x gebruik in 6 maanden€ 0,20 per minuut€ 0,15 per sms€ 0,10 per MB> Lees meer
Ja, bij 1x keer gebruik in 6 maanden€ 0,20 per minuut€ 0,15 per sms€ 0,10 per MB> Lees meer

Ook handig: met een Lebara abonnement kan je gratis bellen naar een andere Lebara gebruiker.

Providers waar geen prepaid simkaart mogelijk is

Zoals je ziet, staan niet alle mobiele providers in bovenstaande tabel. Veel providers zijn namelijk gestopt met prepaid of nooit aan begonnen. Deze providers bieden wel sim only abonnementen aan.

Als je graag een prepaid simkaart wilt, kan je dus niet terecht bij de volgende vijf mobiele providers:

  • Ben
  • Budget Mobiel
  • Hollandsnieuwe
  • Simpel
  • Youfone

Het grootste verschil tussen prepaid en sim only

Het grootste verschil tussen prepaid en sim only is dat je met sim only aan een abonnement vast zit. Terwijl je met prepaid contractvrij bent en kan overstappen wanneer jij wilt.

In vergelijking met prepaid betaal je met sim only lagere tarieven per MB en belminuut. Daarbij geldt: hoe groter de bundel, des te meer voordeel je hebt met een sim only abonnement.

We hebben de verschillen tussen prepaid en sim only hieronder voor je op een rij gezet:

Verschillen sim only en prepaid
Verschillen sim only en prepaid

Van prepaid naar abonnement

Zodra jij per maand meer dan € 10,- beltegoed nodig hebt voor je prepaid simkaart, ben je goedkoper uit met een sim only abonnement.

Gebruik je per maand meer dan € 10 beltegoed met je prepaidkaart? Dan adviseren wij om over te stappen op een abonnement. Overstappen van prepaid naar sim only of een telefoon abonnement is heel eenvoudig.

Omdat je met een prepaid simkaart niet vast zit aan een contract, kan je direct overstappen zonder opzegtermijn. Dit kan naar een andere provider, of je blijft bij dezelfde provider.

Bij sommige providers ontvang je extra voordeel als je van hun prepaid simkaart overstapt naar een abonnement. Zo zijn er providers bij wie je jouw resterende beltegoed behoudt. Dit tegoed wordt dan bij je sim only tegoed bijgeschreven. Ook betaal je geen aansluitkosten, die je bij een nieuwe provider vaak wel betaalt.

We raden aan om altijd eerst het voordeel van je huidige provider te vergelijken met andere sim only abonnementen. Dan weet je zeker bij welke provider jij de beste sim only aanbieding afsluit.

Bron: Keuze.nl
Mobiel

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team