Nieuws   Internet  
Internet abonnement installeren

Internet abonnement installeren

Gepubliceerd op: 23 november 2020

Je internet abonnement installeren heb je vaak binnen een halfuurtje gedaan en kun je in de meeste gevallen gewoon zelf doen.

Je internet provider stuurt je na je aanvraag, en voor de ingangsdatum van je abonnement een doe-het-zelf-installatiepakket op waar alles in zit wat je nodig hebt bij jouw abonnement.

In je installatiepakket zit in ieder geval:

 • Een modem
 • De juiste bekabeling
 • Een (online) handleiding


Kom je er niet uit? Of zie je het sowieso niet zitten om de installatie zelf te doen? Dan kun je bij iedere provider een (gratis) monteur laten langskomen die het even voor je regelt. Hiervoor dien je wel zelf een afspraak maken met je provider.

Glasvezel abonnement aangevraagd?

Heb je een glasvezel internet abonnement aangevraagd? Dan is installatie net even iets ingewikkelder. Om jou de moeite te besparen stuurt je provider in dat geval altijd een monteur langs die je internet thuis in orde maakt.


Hoe moet ik mijn internet abonnement installeren?

Heb je een internet abonnement aangevraagd, dan willen jij en je huisgenoten natuurlijk zo snel mogelijk lekker eindeloos online! Maar voor dat zo ver is moet je nog wel even je internet installeren. Klinkt dat spannend en ingewikkeld? Welnee, dat kun je gewoon zelf. Dat laten we je zien.

Je internet installeren is makkelijker dan je denkt

In feite is het niets meer dan je modem (en eventueel tv-kastje) aansluiten. Misschien heb je in het verleden wel eens lopen stoeien met het opzetten van een Wifi-thuisnetwerk? We kunnen je vertellen: dat hoeft niet meer. Het installeren is tegenwoordig allemaal een heel stuk makkelijker geworden.

Het is een stukje service van je provider om van tevoren al een Wifi-netwerk en wachtwoord voor je aan te maken. Je vindt jouw Wifi-netwerknaam en wachtwoord achterop je modem. Het enige wat je in wezen nog hoeft te doen is een paar stekkertjes aan te sluiten. Daarna kun je meteen verbinden. Makkelijk toch?

Je internet installeren doe je zo:

Stappenplan internet abonnement installeren


Je internet installeren in 8 stappen:

 1. Zet je modem op een centrale plek. Het liefst bij een telefoonaansluiting of kabelaansluiting (bij glasvezel is dat hoogstwaarschijnlijk de meterkast).
 2. Doe de stekkertjes volgens de handleiding bij het installatiepakket in de aansluiting in de muur en in de juiste ingang in het modem.
 3. Steek de stekker van het modem in het stopcontact.
 4. Zet dan het modem aan.
 5. Even wachten….het modem gaat opstarten en haalt het Wifi-signaal binnen.
 6. Selecteer vervolgens het Wifi-netwerk dat achterop het modem staat in de Wifi-instellingen op je apparaat.
 7. Vul het wachtwoord in dat alvast voor jou is aangemaakt en ook achterop het modem staat.
 8. Nog even wachten.. Je bent verbonden en kunt online.

Doe-het-zelf installatiepakket

Zodra jouw overstap in behandeling is krijg je een doe-het-zelf installatiepakket thuisgestuurd van je provider. Hierover krijg je altijd een berichtje wanneer je deze ontvangt.

Met het do-it-yourself installatiepakket installeer je je internet abonnement in een handomdraai.

Wat zit er in je installatiepakket:

 1. Je modem/router
 2. De juiste bekabeling
 3. Een stap-voor-stap handleiding
 4. En eventueel een tv-kastje met afstandsbediening als je een internet abonnement met tv hebt aangevraagd
Internet installatiepakket

Installatie door een (gratis) monteur

Vind je het maar niks dat hele internet installeren? Of kom je er na een aantal pogingen toch niet uit? Dan kan natuurlijk. In dat geval laat je dat de installatie gewoon aan een ervaren monteur over.

Bij de meeste kwaliteitsproviders kun je zelfs een gratis monteur langs laten komen. Dat is onderdeel van de overstapservice.

Maak een afspraak met een monteur

Zo helpt je provider je van A tot Z met overstappen zodat je zo snel mogelijk online kunt. Hoe regel je een monteur? Simpel. Zodra je je internet abonnement aanvraagt zal de provider vragen of je een monteur de installatie wil laten doen. Je kunt dan tijdens je aanvraag al aangeven dat je hier gebruik van wil maken.

Dit doet een monteur voor je:

 • Modem (en tv-kastje) plaatsen
 • De Wifi-verbinding activeren
 • Tot 1 of 2 TV’s aansluiten op het tv-kastje en instellen
 • Het TV kastje verbinden met het modem
 • 1 tot 2 vaste telefoons aansluiten
 • Algehele Wifi-check

Weet je zeker dat je een monteur nodig hebt?

Wil je op een later moment alsnog een monteur laten langskomen? Maak dan gewoon even telefonisch een afspraak met je provider, of via de chat. In veel gevallen kan de klantenservice je telefonisch al helpen met de installatie en komen jullie er samen alsnog uit. Mocht nou blijken dat het je ook dan niet lukt, dan komt er alsnog even een monteur bij je langs.

Wachten op je installatie

Het nadeel van de installatie door een monteur laten doen is wel dat het natuurlijk binnen de agenda van de provider moet passen wanneer er een monteur kan langskomen bij je. Dat betekent dat je soms met een beetje pech een paar dagen langer moet wachten voordat er een plekje is. Heb je dus nog een handige buurman of neef die het installeren voor je wil doen, dan kan dat sneller zijn.

Eventuele installatie kosten

Houd er daarnaast rekening mee houden dat er soms kosten verbonden zijn aan installatie door een monteur. Dat is eigenlijk altijd het geval wanneer deze extra bekabeling moet aanleggen, een aansluitpunt moet vervangen in huis of méér moet doen dan wat onder de gratis dekking van je installatie valt.

Je kunt zelf van tevoren altijd even kijken op de website van de provider wat de monteur precies gratis voor je kan doen, of dat je rekening moet houden met eventuele kosten. Mocht je provider installatie kosten in rekening moeten brengen, dan wordt dit verrekend met de eerste termijn factuur.

Welke internet providers een gratis installatie monteur langssturen zie je in onderstaand overzicht:


ProviderKosten monteur
KPNGratis wanneer de aansluiting zelf niet lukt, of € 60,- op aanvraag
OdidoGratis wanneer het ook met telefonische hulp niet lukt
ZiggoGratis wanneer de aansluiting zelf niet lukt
Online.nlGratis bij interactieve tv, anders € 69,-
Budget Alles in 1€ 79,-
Youfone€ 60,-

Budget Alles in 1 doet de installatie voor nieuwe klanten die van Ziggo komen, gratis. Ook bij Budget Alles 1 geldt dat vervanging van bestaande aansluitpunten en kabels, extra bekabeling en overige werkzaamheden die niet onder het gratis werkpakket van de monteur vallen in vrijwel alle gevallen voor eigen rekening komen.


Glasvezel modem installeren

Wil je overstappen naar glasvezel internet, dan krijg je een speciaal glasvezel modem opgestuurd. De installatie daarvan werkt net even anders dan een internet abonnement met (A)DSL en kabel, omdat het aansluitpunt van glasvezel bij de meeste woningen in de meterkast zit. Dit maakt installatie een stukje ingewikkelder.

Om die reden zijn providers onder bepaalde voorwaarden verplicht een monteur langs te sturen bij installatie van een glasvezel abonnement. In andere gevallen kun je zelf aangeven of je de installatie doet en een monteur niet nodig is.

Bij twijfel raden we altijd aan een monteur te laten komen en niet te gaan ‘rommelen’ in de meterkast. Des te sneller kun jij natuurlijk ook online.

Omdat een glasvezel monteur in de meeste gevallen verplicht is, is het laten installeren van je glasvezel modem bij vrijwel iedere provider gratis.

In onderstaand overzicht zie je welke internet providers een gratis monteur langssturen bij een glasvezel installatie, en welke daarvoor kosten in rekening brengen:

ProviderKosten

KPN

Gratis
OdidoGratis
Online.nl€ 69,-
Budget Alles in 1Gratis
CaiwayGratis
Bron: Keuze.nl
Internet

Hoe vond je dit je artikel?

Help ons zodat we jou het beste blijven informeren. Je feedback komt direct binnen bij ons team