Hoe bespaar ik op mijn zorgverzekering?

Door de verschillende mogelijkheden zorgvuldig af te wegen, kun je vaak behoorlijk besparen op je verzekeringspremie. Er is bijna altijd wel een collectiviteit of kortingsregeling waar je gebruik van kunt maken. Sluit elk jaar een nieuwe verzekering af, en doe dit via internet. Zet je eigen risico tactvol in of verzeker jezelf extra voor je kinderen. Lees hier onze tips om extra besparen op je zorgverzekering en laat ook deze punten meewegen in je keuze.

Collectiviteit?

Door lid te zijn van bepaalde verenigingen of clubs, of door werkzaam te zijn bij bepaalde bedrijven, kun je gebruik maken van collectiviteitskorting. Via de collectiviteit krijg je tot 10 % korting op de premie en daarnaast ontvang je vaak gratis aanvullende diensten. Voor meer dan 90% van de verzekerden is collectiviteitskorting te verkrijgen. Het is vaak zelfs mogelijk om gratis lid te worden van een vereniging die je, alleen omdat je lid bent, 10% korting geeft op je zorgverzekeringspremie! Het is echter niet zo dat een collectief daadwerkelijk de laagst mogelijke premie biedt, vaak zijn er nog goedkopere aanbieders te vinden.

Kies elk jaar een nieuwe verzekering

Veranderen van verzekering kost niets, maar kan wel een flink voordeel opleveren. Elk jaar is er weer een andere verzekering de meest voordelige en daarnaast kun je bij het overstappen profiteren van aansluitkortingen, welkomstacties etc.

Afsluiten via internet?

Via internet kun je niet alleen snel de beste verzekering selecteren maar ook krijg je voor het afsluiten via internet vaak extra korting. Dit komt omdat er voor het afsluiten van een verzekering via internet minder personeel benodigd zijn. Dit bespaart de verzekeraar tijd en geld en deze voordelen worden direct in jou maandelijkse premie doorberekend.

Kinderen

Als je kinderen hebt, dan is het wellicht interessant om te kiezen voor de meest uitgebreide verzekering. Omdat je zelf kunt kiezen bij wie van de ouders de kinderen worden meeverzekerd, kun je hiermee relatief goedkoop de beste en meest uiteenlopende zorg afdekken voor je kinderen. Dit is handig omdat het bij kinderen niet altijd goed te voorspellen is waar ze mee te maken zullen krijgen qua medische koten.

Uitzonderingen op verzekeringsplicht?

In Nederland zijn er slechts 3 uitzonderingen op de regel dat je als persoon verplicht een zorgverzekering moet afsluiten. Deze 3 uitzonderingsgroepen worden hieronder kort besproken.

Leger

Wanneer je in het leger zit, dan heb je via de SZVK recht op de vergoeding van ziektekosten. Het SZVK staat voor de Stichting Ziektekosten Verzekering Krijgsmacht en deze stichting werkt samen met Univé voor de daadwerkelijke uitvoering van het systeem. Als militair ben je verplicht om je in eerste instantie te wenden tot de militair geneeskundige diensten (MGD) waar de SZVK mee samenwerkt. In overleg met de MGD kun je een verwijzing krijgen naar een ‘gewone’ arts. Zonder deze verwijzing zullen de kosten niet vergoed worden.

Gemoedsbezwaarden

Volgens bepaalde geloofsovertuigingen wordt de verplichte zorgverzekering afgewezen. Als aanhanger van dit geloof kun je daarom op basis van je gemoedsovertuigingen een vrijstelling van verzekeringsverplichting aanvragen bij de Sociale VerzekeringsBank (SVB). Na goedkeuring betaal je geen premie voor de zorgverzekering meer maar het is echter niet zo dat je hierdoor gratis van zorg kunt genieten. Via de SVB wordt ook de belastingdienst op de hoogte gesteld en zij zullen een gelijke hoeveelheid kosten via de belasting inhouden.

Detentie

Als je in Nederland in detentie of voorlopige hechtenis zit, dan heb je geen zorgverzekering nodig. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zorgt voor de vergoeding van de medische kosten tijdens je detentie. Je eigen verzekering wordt tijdelijk stopgezet wanneer de detentieperiode begint en wanneer deze periode eindigt zal direct de eigen verzekering weer van kracht worden. Meer informatie over de regels rond detentie en de zorgverzekering vind je onder het kopje: Zorgverzekering en detentie

Niets doen is zonde!

Een zorgverzekering ga je voor 1 jaar aan. Ook als je stilzwijgend verlengd zul je automatisch onder de nieuwe voorwaarden vallen. De oude voorwaarden (bijvoorbeeld een lager eigen risico) komen te vervallen. Je bouwt geen no-claim op zoals dat bij bijvoorbeeld een autoverzekering kan. Blijven heeft geen enkel voordeel, wel loop je zogenaamde afsluitkortingen of -aanbiedingen mis!

Zorgtoeslag?

Zelfs als je denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag, kan het de moeite lonen om dit even na te gaan. Het wel of niet ontvangen van zorgtoeslag is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van je woonsituatie en je gezinssituatie. Het is zonde om geld te laten liggen als je er gewoon recht op hebt.

Eigen risico

Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Iedereen heeft een verplicht eigen risico van €350,- maar dit bedrag kun je zelfstandig verhogen met € 500,-. Als je de ervaring hebt dat je vrijwel nooit ziek bent, dan kun je met behulp van dit principe flink op de maandelijkse kosten besparen. Met het risico dat je bij een ongeluk een hogere eigen bijdrage moet betalen (maximaal €850,- per jaar), kun je de maandelijkse premie met zo’n 20% verlagen.

Bij het eigen risico wordt als eerst het verplichte eigen risico van €350,- aangesproken. Pas wanneer dit op is word het aanvullende eigen risico gebruikt. De meeste kleine kostenposten kunnen jaarlijks dus makkelijk uit het verplichte deel worden gedekt. Is dit bij jou ook zo, dan raden we je aan om je eigen risico te verhogen!