Vragen over de zorgverzekering

Algemene vragen over uw zorgverzekering

 1. Is mijn zorgverzekeringspremie aftrekbaar?

  Nee, sinds 2009 zijn zorgverzekeringskosten niet meer aftrekbaar. Dit geldt zowel voor de basisverzekering als de aanvullende verzekeringen.

 2. Moet ik me nou wel of niet aanvullend verzekeren?

  Iedereen mag voor zichzelf bedenken of hij/zij zich extra verzekerd. Alleen de basisverzekering is verplicht. Of het nu wel of niet verstandig is om je extra te verzekeren, dat verschilt per persoon. Als je geen verassingen achteraf wilt hebben, dan is het wellicht verstandig om een uitgebreide aanvullende dekking te kiezen.

 3. Waar komen de prijsverschillen vandaan bij de basisverzekering, deze is toch overal gelijk?

  Ondanks dat de basis zorgverzekering dezelfde behandelingen vergoed, verschilt de werking van de verzekering per aanbieder. De goedkopere verzekeringen werken vaak op basis van een natura-polis terwijl je bij de duurdere zorgverzekering meestal zelf jou zorgaanbieder mag kiezen. Hiernaast zijn er ook grote verschillen in de werking van de klantenservice, de bereikbaarheid, de snelheid van vergoeden etc. etc.

 4. Welke zorgverzekering past nou wel goed bij me?

  Het verschilt per persoon wat nu de best passende zorgverzekering is. Om de juiste zorgverzekering te kiezen moet je je goed laten informeren en stel jezelf o.a. de volgende vragen tijdens het vergelijken:

  • Kan ik gemaakte kosten zelf eerst voorschieten?
  • Wil ik zelf mijn zorgaanbieder kunnen kiezen?
  • Wat vind ik belangrijk om verzekerd te hebben en welke aspecten vind ik niet zo belangrijk?
 5. Ik heb nooit wat, moet ik dan ook zo veel betalen?

  Alle ingezetenen van Nederland zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De minimale zorgverzekering is de basis zorgverzekering en de bijbehorende premie is ongeveer €100,- per maand. Het maakt hierbij niet uit of je heel vaak, of juist nooit wat hebt. Als je nooit wat hebt kun je wel besluiten om je eigen risico te verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse kosten. Kijk om geld te besparen op je zorgverzekering ook bij onze zorgverzekering bespaartips op Keuze.nl.

Bijzondere gevallen

 1. Ik heb gemoedsbezwaren tegen de verplichte zorgverzekering, wat kan ik doen?

  Als je ernstige gemoedsbezwaren hebt tegen de verplichte zorgverzekering, dan kun je vrijstelling voor de verplichting van zorgverzekering aanvragen bij de Sociale Verzekering Bank (SVB). Het SVB beoordeelt je aanvraag en kan je vervolgens vrijstelling verlenen. Wanneer je vrijstelling voor de verplichte zorgverzekering hebt, zal er door de belastingdienst echter wel een bijdrage vervangende belasting worden geheven.

 2. Wat moet ik doen met mijn verzekering als ik in detentie moet?

  Als je in detentie gaat, dan moet je dit melden aan je zorgverzekeraar. De zorgverzekering zal tijdens je detentie stop gezet worden. Je hoeft dan dus geen premie te betalen en ook kun je geen aanspraak maken op vergoedingen tijdens je detentieperiode.

  Natuurlijk heb je, ook als je in detentie zit, recht op medische zorg. Deze zorg zal tijdens je verblijf door een collectieve verzekering vanuit het ministerie Veiligheid en Justitie (VenJ) betaald worden.

  Het stopzetten van je verzekering is anders dan het beëindigen van je verzekering. Wanneer je weer uit detentie bent, kun je dit melden bij je verzekeraar en je verzekering word dan direct weer actief. Je moet dus ook direct weer premie gaan betalen.

  Het is ook belangrijk om te weten dat alleen de basisverzekering automatisch wordt stopgezet. Aanvullende verzekeringen kunnen ook tijdens je detentie doorlopen en hier moet je dan ook gewoon voor betalen. Verzekeraars zijn niet verplicht om de aanvullende verzekeringen te stoppen wanneer je in detentie raakt.

 3. Ik kom uit het buitenland, moet ik dan ook tot 1 januari wachten voordat ik me kan verzekeren?

  Nee, als je onverzekerd in Nederland bent, dan kun je op elk moment een verzekering afsluiten. Zodra je weer een Nederlands ingezetene bent is het zelfs verplicht om zo snel mogelijk een zorgverzekering af te sluiten.

 4. Ik ben chronisch ziek, kan het eigen risico dan gecompenseerd worden?

  Als je een chronische aandoening hebt, dan betaal je vrijwel altijd het volledige eigen risico. Als dit het geval is kun je in aanmerking komen voor een compensatie op deze kosten. Hierover krijg je, wanneer je recht op compensatie hebt, automatisch bericht. Voor vragen over de uitvoering van deze compensatieregeling kun je contact opnemen met het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK is telefonisch te bereiken via het gratis telefoonnummer: 0800-2108.