Keuzehulp

Eerste keuze; Verzekeren?

Over het algemeen kan gesteld worden dat een uitvaartverzekering voor de dekking van de kosten wordt afgesloten. Niet iedereen heeft voldoende kapitaal om zelf de eigen begrafenis te bekostigen en daarnaast vinden veel mensen het niet prettig om de kosten aan de familie/nabestaanden te laten.

Naast het kostenaspect kan een verzekering ook gebruikt worden om de nabestaanden de zorgen voor een uitvaart uit handen te nemen. Door een verzekering in natura te kiezen heb je zelf controle op de verschillende gebeurtenissen die je op jou uitvaart wilt hebben. Een uitvaart kan hierdoor precies zijn zoals je hem zelf zou willen. Gecombineerd met de zekerheden over de dekking van de kosten kan dit veel onrust wegnemen.

Let ook op:

Als je besloten hebt een verzekering af te sluiten, dan zijn er verschillende aspecten die van belang zijn voor het vinden van de juiste polis.

Bekijk de verschillen per (natura)polis

Per polis kunnen de voorwaarden behoorlijk verschillen: Bij de meeste natura-verzekeringen zal er een budget zijn voor het produceren en versturen rouwbrieven. Het budget kan hierbij echter verschillen tussen €50,- en €250,-. Ook levert de ene verzekering slechts 1 rouwauto terwijl de ander soms tot wel 3 auto’s biedt. Ga dus voor jezelf goed na wat je wel of niet belagnrijk vind bij jou uitvaart en zoek hier de beste verzekering bij.

Wordt de (kapitaal)polis geïndexeerd?

De kosten voor een gemiddelde uitvaart (exclusief graf en grafmonument) waren anno 2012: ± € 6.500,-. Gezien het feit dat het zelfde pakket in 2009 gemiddeld € 5.750,- kostte, mogen we aannemen dat de kosten ook de komende jaren nog flink zullen stijgen. Om de nabestaanden niet toch met meer kosten te confronteren is het raadzaam om na te gaan of het verzekerde bedrag geïndexeerd wordt!

Oude polis/verzekering, overstappen?

Bij een uitvaartverzekering is het niet altijd mogelijk om over te stappen naar een andere verzekering zonder dat daar extra kosten bij komen. Bij een natura verzekering bouw je geen kapitaal op, maar ben je vanaf het moment dat je premie betaald, verzekerd. Door over te stappen naar een nieuwe verzekering zul je een andere premie gaan betalen (omdat u ouder bent bij het opnieuw afsluiten, zal deze waarschijnlijk hoger zijn).

Grafsteen valt niet onder de uitvaartverzekering!

Bij vrijwel alle natura uitvaartverzekeringen worden het grafmonument (de steen) en de begraafplaats niet gedekt. Zorg er daarom voor dat je voor deze kosten extra middelen opzij zet. Met een kapitaal-uitkering kunnen de nabestaanden wel zelf beslissen waar het geld naartoe gaat en daarmee is het dus mogelijk om ook het monument te bekostigen. Wil je dat je uitvaart wel door de verzekeraar georganiseerd wordt, maar wil je daarbij ook een vergoeding die ingezet kan worden voor het monument, dan is een combinatiepolis wellicht een goede oplossing

Tot wanneer premie betalen?

Het verschilt per verzekering tot welke leeftijd er maandelijks premie betaald moet worden. De meeste verzekeringen hebben een betaaltermijn tot 66 of 85 jarige leeftijd. Bij een naturaverzekering heb je recht op een vergoeding/uitkering indien je op het moment van overlijden verzekerd bent. Bij een kapitaal-verzekering zul je het verzekerd bedrag uitgekeerd krijgen bij overlijden. Als het totale periode van betalen voorbij is, dan blijft de uitbetaling gegarandeerd terwijl u er geen maandelijkse betalingen meer voor hoeft te doen.

Begraven of cremeren?

Houd er bij het afsluiten van je verzekering al rekening mee of je begraven of gecremeerd wilt worden. Bij vrijwel alle natura-verzekeringen worden de kosten voor een monument en begraafplaats niet meeverzekerd. Wil je dit wel, dan is het verstandig te kiezen voor een verzekering met een kapitaal- of een combinatieuitkering.