Wanneer moet ik de lease auto inleveren?

Is het moment bijna aangebroken waarop je leasecontract afloopt? Maak dan met de lease aanbieder een afspraak om de auto in te leveren. Daarbij is het belangrijk dat je de lease auto uiterlijk op de laatste werkdag van de leaseperiode inlevert.

Tip: maak op tijd een afspraak om de auto in te leveren

Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd regelen van een inleverafspraak. Doe dit 10 tot uiterlijk 5 werkdagen voor de laatste werkdag van de leaseperiode, zodat je met zekerheid de leaseauto kan inleveren voor de einddatum.

Waar lever ik de lease auto in?

Waar je de lease auto inlevert verschilt per lease aanbieder. Vaak heb je de keuze uit één van de volgende opties:

  • Een officiële innamelocatie: Elke lease aanbieder heeft minstens één officiële innamelocatie. Dit zijn schadeherstelbedrijven. Grote lease aanbieders zoals Alphabet en Athlon hebben meerdere officiële innamelocaties verdeeld over Nederland. Op een officiële innamelocatie wordt de lease auto vaak eerst geïnspecteerd op schade en daarna ingeleverd.
  • Een dealer of partner van de lease aanbieder: Vaak kan je de auto ook bij een dealer of partner in de buurt inleveren. Je ontvangt daar een innamerapport met ondertekening van de kilometerstand en compleetheid van spullen. Het innamerapport is niet bindend. De eindinspectie met check op eventuele schade wordt daarna op een officieel inleverpunt gedaan.
  • Een locatie naar keuze: Soms hoef je er helemaal niet voor te reizen en kan je de lease auto zelfs laten ophalen op een locatie naar keuze, zoals thuis of op je werk. Dit kan o.a. als je leaset via ANWB of Arval.

Tip: Breng je auto naar een officiële innamelocatie

De auto wordt vooraf nog gecontroleerd op schade door een onafhankelijke partij. Deze inspectie gebeurt vaak op een officiële innamelocatie. We raden daarom aan om de auto in te leveren bij een officiële innamelocatie, zodat je bij de inspectie bent als er eventuele schade wordt geconstateerd. Bij sommige aanbieders zal je, zoals via Arval, eerst zelf bij een aangewezen schadeherstelbedrijf moeten langsgaan. Om vervolgens de lease auto naar een innamelocatie te brengen.

Kosten leaseauto inleveren

Je lease auto inleveren is uiteraard gratis. Een enkele partij kan hier wel geld voor vragen als je het niet zelf naar de aangegeven locatie brengt.

Zo is het bij JustLease mogelijk om de lease auto naar een gewenste locatie van een partner te brengen. In dat geval brengt het inleveren wel kosten met zich mee omdat de auto vervolgens nog naar de innamelocatie moet worden vervoerd. Dit kost bij Justlease € 175,- wanneer je geen klant blijft.

Vergeet niet dat het inleveren van de leaseauto aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Zie hiervoor onze checklist lease auto inleveren.

Wat als ik de lease auto te laat inlever?

Als je de lease auto langer houdt dan afgesproken, houd dan rekening met een forse bijbetaling. Je betaalt ten eerste het doorlopende termijnbedrag plus een forse verhoging hier bovenop. Plan dus uiterlijk 5 dagen voor de inleverdatum een afspraak in.

Wanneer moet ik de lease auto inleveren?