Waar moet ik aan denken bij het inleveren van de lease auto?

Iedere lease aanbieder werkt met een inleverprotocol en een checklist waaraan de auto moet voldoen. Om het inlevermoment zo goed mogelijk te laten verlopen en onnodige kosten te voorkomen, hebben we voor het gemak een stappenplan opgesteld. Met daarbij een checklist waar je in welke fase aan moet voldoen of wat je kan verwachten van de lease aanbieder.

Stappenplan leaseauto inleveren

Stappenplan lease auto inleveren

Stap 1. Maak een afspraak

Lever je de lease auto in zonder een vervolgauto bij dezelfde lease aanbieder? Dan is het belangrijk om uiterlijk 5 werkdagen voor de contractdatum een inleverafspraak in te plannen.

We raden aan om dit zelfs al 10 werkdagen van te voren aan te vragen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om de lease auto in te leveren op een voor jou gewenste datum.

Let op:

De uiterlijk inleverdatum is op de laatste werkdag van de leaseperiode.

Stap 2. Bereid de auto voor op het inlevermoment

Voordat je de lease auto inlevert, is het belangrijk om nog het één en ander te doen en de lease auto voor te bereiden op het inlevermoment. Elke private lease aanbieder stelt namelijk voorwaarden voor waar de auto aan moet voldoen. Dit kan per lease aanbieder verschillen, maar over het algemeen is het handig om rekening te houden met de volgende eisen:

Checklist lease auto inleveren

  • Lever de auto schoon in: Het is belangrijk om de auto zowel van binnen als buiten schoon in te leveren. Hiermee voorkom je dat je extra bijbetaalt voor reinigingskosten.
  • Check de auto op schade: Zodra je de auto goed schoon hebt gemaakt, is het ook makkelijker om de auto op schade te checken. Check hiervoor het inleverprotocol van de lease aanbieder.

    In het inleverprotocol zie je welke schade als gebruiksschade of acceptabele schade wordt gezien en welke niet. Het is belangrijk dat je de schade voor het inlevermoment bij je aanbieder meldt. Schade aan de lease auto die pas tijdens het inlevermoment wordt opgemerkt, is voor rekening van de leaserijder.

TIP: Geef opgemerkte schade direct door aan de lease aanbieder

Wacht niet met het doorgeven van schade op het moment van inleveren. Vaak geldt dat je per schadegeval je eigen risico betaalt. Maar bij sommige partijen geldt er zelfs geen eigen risico als de schade pas wordt opgemerkt als de auto al is ingenomen.

  • Verwijder je persoonlijke spullen uit de auto en eventuele persoonsgegevens uit het navigatiesysteem
  • Neem alle spullen die bij de auto horen mee, denk aan:
    • de hoofdsleutel en reservesleutel;
    • het kentekenbewijs;
    • de groene kaart;
    • het APK-keuringsbewijs;
    • onderhoud- en instructieboekje;
    • eventuele accessoires zoals een navigatiesysteem of wanneer je een elektrische auto hebt laadkabels.
  • Zorg dat de auto van winter-/zomerbanden is voorzien: Heb je het leasecontract afgesloten met winterbanden? Zorg dan dat je in de periode oktober tot en met maart de auto inlevert op winterbanden en in de periode april tot en met september op zomerbanden.

Stap 3. De lease auto wordt gecontroleerd en ingeleverd

Voordat de lease auto officieel is ingeleverd, wordt de auto nagekeken op schade. Vaak gebeurt deze controle door een onafhankelijke partij.

Zorg dat je zelf aanwezig bent bij de inspectie

Kijk de auto samen met de medewerker die de inspectie doet na. Lever daarom je lease auto niet in bij een dealer, maar een officieel inleverpunt van de lease aanbieder. Je bent niet verplicht hierbij aanwezig te zijn, maar we raden dit wel aan. Zo ben je erbij als er eventuele schade aan de lease auto wordt gezien en wordt je niet achteraf verrast met een hoge rekening.

Vraag na de inspectie om een innamerapport. Hierin staat de kilometerstand vastgelegd en de beoordeling van de auto op eventuele schades en de compleetheid van spullen. Na de inspectie lever je tenslotte de auto in.

Heb je de auto niet naar een officieel inleverpunt gebracht? Dan is er nog geen officiële inspectie van de auto gedaan en ontvang je alleen een innamerapport met ondertekening van de kilometerstand. De eindinspectie wordt dan na het inleveren gedaan.

Meld je auto af

Het afmelden van de auto en je leasecontract wordt vaak op het moment van inleveren geregeld. Lever je de lease auto niet in bij een officiële innamelocatie, maar bij bijvoorbeeld een dealer? Dan zal je soms zelf de auto moet afmelden middels een online invulformulier of door een e-mail te sturen. Vergeet dit niet en voorkom dat je leasecontract onnodig doorloopt.

Vergeet vooraf niet na te denken over vervoer terug of vraag op tijd (6 tot 3 maanden voor de einddatum) een nieuw leasecontract aan met private lease vergelijken.

Stap 4. Je ontvangt mogelijk een eindafrekening

Nadat de auto officieel is ingeleverd, ontvang je binnen een maand nog een eventuele eindafrekening. De eindafrekening kan uit de volgende onderwerpen bestaan:

  • Teruggave teveel betaalde maandtermijn: De leasetermijnen worden altijd vooruit gefactureerd. Omdat je de gehele maand vooruit betaalt, krijg je nog een deel van de maand terug als je de auto inlevert en daarmee niet de gehele maand afmaakt.
  • Afrekening bij eventuele schade: Is er op het moment van inleveren schade aan de lease auto geconstateerd? Dan zal je hier nog een afrekening van krijgen.
  • Afrekening kilometers: Met de afrekening van kilometers krijg je mogelijk nog geld terug of moet je bijbetalen. Hierbij wordt een verschil gemaakt tussen teveel gereden kilometers en minder kilometers.
    • Te veel kilometers: Heb je totaal meer kilometers gereden, dan de afgesproken klilometerbundel? Dan wordt elke extra gereden kilometer verrekend met de meerkilometerprijs. De hoogte hiervan staat in je contract vastgelegd. Om je een beeld te geven van de kosten: de meerkilometerprijs ligt gemiddeld tussen de € 0,05 en € 0,16 per extra gereden kilometer.
    • Minder kilometers: Heb je over de gehele contractduur minder kilometers gereden dan je kilometerbundel, dan kan je bij enkele aanbieders als Athlon en ANWB geld terugkrijgen. Dit geldt vaak niet als je al de laagste kilometerbundel (tot 10.000 kilometers) hebt gekozen.

Je meerkilometerrekening retour
Heb je eerder moeten bijbetalen voor het overschrijden van je kilometerbundel en ben je uiteindelijk toch binnen de kilometerbundel gebleven? Dan krijg je de kosten die je hebt betaald voor de meerkilometerprijs terug. Dit geldt bij alle lease aanbieders in onze private lease vergelijker. Deze zijn allemaal aangesloten bij het Keurmerk Private lease.

Tip: Vergeet je verklaring schadevrije jaren niet op te vragen

Heb je tijdens je contract geen schade gereden en is er ook geen schade ontdekt op het inlevermoment van je lease auto? Vraag dan nog een verklaring schadevrije jaren op. Dit kan je premiekorting opleveren voor een volgende autoverzekering.

Waar moet ik aan denken bij het inleveren van de lease auto?