1. Stap altijd over zodra je contractvrij bent

Blijf je zitten na de einddatum van je contract, dan betaal je eigenlijk altijd onnodig te veel. Zonde! Is de einddatum van je huidige contract verstreken? Dan kun je op ieder moment overstappen, zonder zorgen.

Of gebruik de switchtermijn

Zelfs wanneer je contractdatum nog niet voorbij is, kun je vaak ook al ruim van tevoren overstappen binnen de zogenaamde switchtermijn van leveranciers. Superhandig!

Switchtermijn

Wil je niet wachten tot de einddatum van je contract? Dan kun je bij alle leveranciers binnen de switchtermijn ook al iets eerder overstappen dan je einddatum. Slim!

Je overstap ‘reserveren’

De swtichtermijn is een periode van enkele maanden waarin je vóór de einddatum van je huidige contract kosteloos je overstap alvast kunt doorgeven. Daarbij gaat je nieuwe contract pas in op het moment dat je huidige einddatum afloopt. Op die manier kun je alvast een scherpe deal ‘reserveren’, zonder het risico op een overstapboete.

Eerder overstappen

Superhandig als je het ons vraagt, want daarmee kun je in feite altijd al iets eerder overstappen dan de looptijd van je contract. Lekker flexibel. En je kunt in veel gevallen op tijd een mooie energiedeal meepakken, die anders misschien verlopen is zodra je contractvrij bent.

De switchtermijn varieert

De switchtermijn verschilt per leverancier. Je kunt al vanaf 2 maanden tot 6 maanden voor de einddatum van je huidige contract je overstap doorgeven.

switchtermijn leveranciers

2. Kijk naar je gemiddelde maandbedrag

Van alle bedragen die je voorbij ziet komen in de vergelijker is het gemiddelde maandbedrag de belangrijkste. We raden je aan op basis daarvan je keuze te maken.

Let niet alleen op korting en tarieven

Want een leverancier met de hoogste korting is niet altijd de goedkoopste. Ook hebben leveranciers met de laagste tarieven vaak een lage korting.

Laagste tarieven kiezen

Je keuze maken op basis van de laagste energietarieven kan soms juist wel handig zijn.
Bij verhuizen

Ben je onlangs verhuisd en weet je nog niet exact wat je verbruik is? Dan raden we je aan te kiezen voor de voordeligste tarieven.

Alles is verrekend in het gemiddelde maandbedrag

Je wilt dus het gemiddelde bedrag weten. Op basis hiervan zie je in één oogopslag wie de goedkoopste is voor jou. Die staat altijd bovenaan in de vergelijker. Lekker makkelijk.

Bereken meteen eenvoudig jouw gemiddelde maandbedrag. Vul daarvoor je postcode en verbruik in de postcodecheck in. Geen idee wat je verbruik is? Dan maken we een nauwkeurige schatting. Geef jij maar aan hoe groot je huishouden is.

3. Kies voor een éénjarig contract

Voor een éénjarig contract betaal je altijd de beste prijs. De eenmalige korting is namelijk het hoogst in combinatie met een éénjarig contract. Goed om te weten.

Langer = duurder

Bij een meerjarencontract krijg je naar verhouding een lagere welkomstkorting. Terwijl die korting nou juist het grootste verschil maakt voor je gemiddelde maandbedrag. Op een variabel contract, of ‘modelcontract’, ontvang je helemaal geen welkomstkorting.

Meerjarencontract

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken ben je met een meerjarencontract duurder uit als het om je energiecontract gaat.

Naar verhouding duurder

Je kunt bij de meeste leveranciers ook een driejarig contract kiezen. En bij een enkele leveranciers ook een tweejarig - , vierjarig- of zelfs vijfjarig contract. Wij zouden dit zelf niet kiezen. Simpelweg omdat je met een meerjarencontract naar verhouding altijd duurder uit bent dan met een éénjarigcontract. Zonde als je juist een lekker bedrag wil besparen, toch? Dat komt omdat energieleveranciers bij 1-jarige contracten relatief een hogere cashback geven dan bij een 3-jarig contract. Wanneer je dus ieder jaar overstapt, heb je na 3 jaar veel meer bespaard.

Wanneer wel een langere looptijd kiezen?

Heb je gewoon geen zin in ‘overstap gedoe’? Kies er dan voor om iets minder vaak over te stappen, en ga wat ons betreft dan voor een driejarig contract. Zo zit je meteen een tijdje gebakken, en heb je een poos geen omkijken naar je contract meer. Je hebt dan wel mooi bespaard, of een beter contract.

Variabel contract

Een variabel contract, ook wel ‘modelcontract’ , is een energiecontract voor onbepaalde tijd. Deze kun je maandelijks opzeggen.

Variabele tarieven wisselen

Met een variabel contract laat je de tarieven niet vastzetten. Deze ‘bewegen mee’ met de markt en kunnen twee keer per jaar wijzigen, op 1 januari en 1 juli.

Geen prijszekerheid

Het grootste voordeel van een variabel contract is dat je er meteen van profiteert zodra de energieprijzen dalen. Maar aan de andere kant ben je duurder uit als de tarieven stijgen. Dit weet je van te voren niet zeker.

Variabel is bijna altijd duurder

Naar verhouding ben je eigenlijk altijd iets duurder uit met een variabel contract. Dat komt omdat leveranciers geen welkomstkorting geven op een modelcontract. Kies wat ons betreft daarom altijd voor een vast contract.

Wel handig als tijdelijke oplossing

Toch kan een variabel contract in sommige situaties de beste keuze zijn. Bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk twee woningen bezit, of wanneer je binnenkort gaat verhuizen.

Kies voor een éénjarig energiecontract

4. Energie met een welkomstkorting is het goedkoopst

Een cadeau krijgen bij je energiecontract is natuurlijk hartstikke leuk! Een gratis Playstation, een cadeaubon met een vet bedrag, waarschijnlijk weet jij er wel raad mee.

Energie met cadeau is duurder

Maar wil je het goedkoopste energiecontract? Kies dan altijd voor een eenmalige korting bij je contract, in plaats van een cadeau. Een contract met energie cadeau is namelijk altijd iets duurder.

Energie met cadeau

De tarieven bij een contract met energie cadeau zijn vaak iets duurder dan bij een contract met welkomstkorting. Met name de vastrechtkosten.

Sigaar uit eigen doos?

Maar ook al is dit iets duurder, een contract met energie cadeau is wat ons betreft niet geheel een 'sigaar uit eigen doos’, zoals vaak wordt beweerd.

Als je een cadeau al op het oog had

Een energie cadeau kan de beste keuze zijn als je een bepaald cadeau toch al op het oog had. Je slaat dan twee vliegen in één klap:

1. Je bespaart namelijk sowieso door over te stappen op nieuwe tarieven.

2. Je krijgt er een energie cadeau gratis bij.

Hoewel dit niet de grootst mogelijke besparing is, is deze keuze altijd nog voordeliger dan wanneer je helemaal niet overstapt, en je cadeau zelf los zou aanschaffen. Best slim.

Energie met welkomstkorting is het goedkoopst

5. Kies voor échte groene stroom in plaats van ‘neppe’

Wil je bewust een duurzame keuze maken voor je energie? Dan wil je natuurlijk niet genept worden, en zeker weten dat het goed zit met jouw groene stroom keuze.

Omdat we graag eerlijk zijn: écht groene stroom is Nederlandse groene stroom. Europese groene stroom is dat niet.

Je betaalt wel iets meer

Échte groene stroom kost je gemiddeld nog zo’n € 5,- extra per maand. Het is aan jou of je dat het waard vindt.

Echte groene stroom kiezen

6. Kies voor een betrouwbare leverancier

Jij moet vanzelfsprekend kwalitatieve en betrouwbare leveranciers kunnen vergelijken en een super overstapervaring hebben.

Ga voor kwaliteit en betrouwbaarheid

Kies daarom bij voorkeur voor één van de grotere en bekendere Nederlandse leveranciers. Je vindt ze nagenoeg allemaal in onze vergelijker. Ruime keuze dus.

Van al deze leveranciers kunnen wij de betrouwbaarheid en de kwaliteit van hun service garanderen. Kortom: wat je bij ons vergelijkt, daar staan we achter. Voor 100%.

Kwaliteit van leveranciers

Helaas kunnen wij de service van kleine (onbekendere) partijen niet altijd garanderen. Daarom nemen wij die niet mee in onze standaard energie vergelijker.

Ja, we zijn kritisch....omwille van jou

Om jou een makkelijke, plezierige en ‘voor-herhaling-vatbare’ overstapervaring te bieden, scheiden we het kaf van het koren. We laten daarom bewust een paar van die kleine minder bekende partijen links liggen.

Waarom?
Dit soort kleine onbekendere partijen hebben vaak een hele korte actieperiode waarin ze een hoge cashback geven, om zoveel mogelijk klanten binnen te halen.

Dit is helaas niet altijd betrouwbaar gebleken uit het verleden. Bijvoorbeeld omdat ze eigenlijk alleen aan zakelijk MKB leveren, en wat klanten van een andere (failliete) leverancier overnemen voor erbij. Of juist zelf failliet gaan. Daarnaast weten wij ook niet hoe goed de klantenservice en administratie is. Te veel risico.

Betrouwbare leverancier kiezen

7. Stap online over (via Keuze.nl)

Blijf je zitten na de einddatum van je contract, dan betaal je eigenlijk altijd onnodig te veel. Zonde! Is de einddatum van je huidige contract verstreken? Dan kun je op ieder moment overstappen, zonder zorgen.

Goedkoop, goedkoper, goedkoopst..

Stap je bovendien via Keuze.nl over, dan ben je vrijwel zeker gegarandeerd van het voordeligste contract. We zijn in 90% van de gevallen namelijk het goedkoopste. Jup, echt waar.

Check het gerust zelf door ook eens andere vergelijkingswebsites te gebruiken. In de meeste gevallen kunnen we je de beste keuze laten maken. En tuurlijk, we zullen het ook eerlijk zeggen als we je niet kunnen helpen. Wel zo eerlijk.

Help jij ons ook?

Mocht je nou toch van leveranciers die wij vergelijken een betere aanbieding tegenkomen, laat het ons dan vooral weten!

Vaak kunnen wij deze deal namelijk gelijk opnemen in onze vergelijker. Daarmee kunnen we jou, en anderen meteen een completer aanbod tonen. Voor iedereen de beste keuze! ✌

Stap online over

Je bent al over de helft, held! Door naar het makkelijkste: overstappen