Wat vond je ervan?

Wij zijn natuurlijk erg benieuwd of we je hebben kunnen helpen 🤞 Laat ons daarom weten wat je van deze gids vond door rechts bovenin de chat aan te klikken. We horen graag van je! Of je nou opmerkingen of vragen hebt, of gewoon iets leuks te vertellen naar aanleiding van je overstap.

Deel deze overstapgids

Wie van jouw familie en vrienden moeten deze eerlijke overstapgids ook écht even lezen? Deel ‘m vooral! Zo maken we samen van iedereen een kei in overstappen van energie! 💡

Delen is lief

Hoe zit het met..?

Sommige onderwerpen vragen soms nog om wat extra uitleg. Begrijpelijk. Want hoe zit het bijvoorbeeld met...?

Groene stroom

Hier kunnen we kort over zijn: alleen Nederlandse groene stroom is ECHT groen. Helaas zijn niet alle leveranciers daar zelf eerlijk en duidelijk over. Wij wel.

Wil jij een eerlijke en bewuste groene keuze kunnen maken zonder bullshit? Bekijk dan onze écht groene stroom pagina. Hier leggen we je haarfijn uit hoe jij je de beste groene keuze kunt maken met onze speciale groene stroom vergelijker.

Tijdelijke groene stroom deal

Het komt voor dat energieleveranciers die niet standaard Nederlandse groene stroom leveren, dit wel tijdelijk doen met een aanbieding. Voorbeelden hiervan zijn Vattenfall en Essent.

Met zo’n deal krijg je voor de duur van je contract óók groene Nederlandse stroom geleverd. Dit kan een mooie deal zijn, omdat deze grote leveranciers met zo’n aanbieding een stuk goedkoper zijn.

Na afloop grijze stroom

Maar houd er wel rekening mee dat zodra je contract afloopt je teruggezet wordt op grijze stroom of Europese ‘groene stroom’ als je niet meteen overstapt.

Wil je na je contractdatum nog steeds eerlijke groene stroom ontvangen? Stap dan over naar een échte groene leverancier met hoge groenscore, of op een nieuwe tijdelijke aanbieding met groene stroom. Aan jou de keuze.

Dubbele meter

Sommige energiemeters hebben een enkel telwerk, andere een dubbele. Afhankelijk van welk type energiemeter jij thuis hebt, berekent je leverancier jouw energiekosten op basis van het enkeltarief of dubbeltarief.

Met een dubbele meter worden je kosten berekend op basis van je verbruik tijdens:

1. Normaal uren (overdag)

2. Daluren (in de avond en in het weekend)

Dubbele meter is soms goedkoper

Vaak wordt nog beweerd dat een dubbele meter goedkoper is. Wij zeggen: dat is zo, maar pas vanaf een hoog energieverbruik in de daluren.

Dat wil zeggen dat iemand die juist in het weekend alleen maar thuis is, of in de avonduren daarmee inderdaad iets voordeliger uit zou kunnen zijn. Al is het verschil maar klein.

In alle andere situaties is een enkele meter voordeliger, omdat het enkeltarief lager is dan het piektarief bij een dubbele meter.

Zonnepanelen

Wek jij deels je eigen stroom op met zonnepanelen, of zou je dat willen doen? Dan hebben we deze tips voor je:

Terugleververgoeding niet het belangrijkste

Voor zonnepanelen geldt: Het voordeligste is om zoveel zonnepanelen te hebben als de hoeveelheid stroom die je verbruikt.

Alles wat je namelijk te veel opwekt, daar krijg je slechts het kale opwektarief voor terug. Dat is vaak niet meer dan € 0,06 per kWh, met een uitschieter naar € 0,11.

Ter vergelijking: een kWh stroom afnemen kost je gemiddeld € 0,21 per leverancier.

Je kunt dus trots je hele dak laten volleggen met zonnepanelen, maar investeren in te veel zonnepanelen is het dus eigenlijk niet waard als je het ons vraagt.

Staar je daarom vooral niet blind op alleen de teruglevertarieven als ‘terugverdienmodel’ van je zonnepanelen.

Vergelijk energie met zonnepanelen

Gebruik de energie vergelijker om te zien wie het goedkoopste is voor jou met zonnepanelen. Dit hoeft namelijk niet de leverancier te zijn met de hoogste terugleververgoeding per kWh.

💡 Vaak maken een eenmalige welkomstbonus en de gunstige stroomtarieven het grootste verschil voor wie voor jou de goedkoopste is met zonnepanelen.

Alleen stroom

Heb je geen gasaansluiting thuis, maar blok- of stadsverwarming? Dan heb je helaas geen vrije keuze in je warmtelevering.

Voor jouw regio en adres is dan een vaste warmteleverancier aangewezen. Helaas ben je met stadsverwarming meestal ook iets duurder uit.

💡 Vrije keuze in stroomleverancier

Wel kun je overstappen van stoomleverancier. Een aantal leveranciers biedt ook alleen stroom contracten aan met vaste tarieven, en soms een welkomstkorting.

Daarom zeggen wij: ook voor alleen stroom heeft het altijd zin om over te stappen na de einddatum van je contract.

Jammer genoeg heb je met alleen stroom beperkte keuze in het aantal contracten. En is de welkomstbonus – als die gegeven wordt – vaak niet méér dan de helft dan die bij een gas en stroom contract. Omdat je maar één product afneemt in plaats van twee.

Overstapboete

Je kunt na je contractdatum altijd per direct kosteloos overstappen. Maak je daarover geen zorgen.

💡 Bij de meeste leveranciers kun je zelfs al enkele maanden vóór de einddatum je overstap doorgeven, zonder het risico op een overstapboete. Dat kan binnen de switchtermijn.

Stap niet te vroeg over

We raden je aan om niet buiten de switchtermijn over te stappen. Als je te vroeg overstapt, gaat je nieuwe contract namelijk eerder in.

Je pleegt dan contractbreuk bij je huidige leverancier. Deze kan je mogelijk een overstapboete in rekening brengen.

En lang niet alle leveranciers nemen een overstapboete over als je bij ze klant wordt. Met een overstapboete ben je vaak je besparing (of een deel daarvan) weer kwijt. Dat is natuurlijk zonde.

Mis je toch nog iets?

Dat kan natuurlijk. Grote kans dat je je antwoord vindt in de informatiebank. Daar vertellen je alle ins en outs rondom energie thema's, zoals de jaarafrekening en je termijnbedrag.