Waar moet je op letten met de jaarafrekening energie?

Het is altijd verstandig de jaarafrekening even goed te controleren. Meestal klopt het gewoon, en kun je de jaarafrekening meteen weer opbergen. Omdat niet iedereen de jaarafrekening even begrijpelijk vindt, geven we een paar tips mee om je jaarafrekening op te controleren. Op die manier heb je hem snel gecheckt en weet je zeker dat alles klopt.

Blijkt uit de jaarafrekening dat je te weinig hebt betaald? Dan is het slim je termijnbedrag te verhogen. Dit kun je zelf eenvoudig regelen in je account bij je leverancier. De meeste energieleveranciers geven je een adviestermijnbedrag op basis van je gemiddelde verbruik per maand.

TIP: Vergelijk energie als je contractvrij bent

Ben je contractvrij? Dan is het moment dat je de jaarafrekening in handen hebt bij uitstek een goed moment om meteen even energie te vergelijken. Zo kun je snel checken of je nog goed zit met je huidige contract. Je hebt namelijk al meteen de juiste gegevens bij de hand, zoals je contractdatum, je energieverbruik en een overzicht van de totale energiekosten over het afgelopen jaar.

Controleer je de jaarafrekening op de volgende 7 punten:

1. Klopt de periode die in rekening is gebracht?

2. Zijn de afgesproken leveringstarieven in rekening gebracht?
Wanneer je een vast contract hebt afgesloten zet je de leveringstarieven voor (gas en) stroom vast voor een bepaalde tijd. Zijn deze tarieven per kWh stroom en per m3 meter gas hetzelfde als in je contract?

3.
Is je eventuele korting of cashback verrekend?
Misschien ben je overgestapt met een mooie korting op je contract. Dit wordt (tenzij anders aangegeven) verrekend met je eerste jaarafrekening. Klopt dat voor jou?

4.
Is de vermindering energiebelasting verrekend?
Omdat energie een noodzakelijke levensbehoefte is, krijg je ieder jaar een vaste korting op je energie van de overheid. De korting voor 2021 bedraagt € 558,56 is deze correct verrekend?

5.
Zijn de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie juist verrekend?
De ODE belasting wordt berekend in klassen. Voor consumenten is een verbruik van 10.000 kWh stroom en 5000 m3 gas normaal. Komt dit overeen?

6.
Moest je een waarborgsom betalen toen je je aanvraag deed?
Deze krijg je vaak na één contractjaar teruggestort, zolang zich betaalproblemen hebben voorgedaan. Check of deze is verrekend.

7.
Klopt de grootte van je aansluiting?
Consumenten hebben over het algemeen (anders dan zakelijk gebruikers een 3x25 ampère aansluiting, of 1x80 en een gasaansluiting G6. Zo weet je of jouw leverancier niet per ongeluk een te grootte aansluiting in rekening heeft gebracht.

Is alles in orde? Mooi, dan kun je de jaarrekening gauw weer opbergen, en leuke dingen gaan doen. Klopt er toch iets niet? Neem dan even contact met je leverancier.

Waar moet je op letten met de jaarafrekening energie?