Hoe kan ik het beste energiecontract vergelijken?

Wanneer je gaat oriënteren op een nieuw energiecontract, is het slim op een aantal zaken te letten. Zo maak je de beste keuze.

Belangrijk om op te letten met energiecontracten vergelijken:

1
Looptijd contract
2
Energietarieven
3
Contractvoorwaarden

1. Looptijd energiecontract

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een nieuw energiecontract is of je gaat voor een:

  • Vast contract, of
  • Variabel contract

Beide type energiecontracten hebben hun voor – en nadelen. Bedenk je daarom wat het beste bij jou past.

Meer keuze in vaste contracten

Nu is de keuze in variabele contracten maar beperkt en worden de meeste nieuwe energiecontracten met aangeboden een vaste looptijd van 1 tot 3 jaar.

Dat is met een reden:

Overstappen op een vast contract levert je doorgaans het meeste voordeel op omdat je lagere energietarieven laat vastzetten voor een bepaalde periode. Daarmee voorkom je tussentijdse prijsstijgingen.

Meeste aanbod in éénjarige- of driejarige contracten

De meeste keuze uit contracten heb je in éénjarige contracten, gevolgd door driejarige contracten. Met een éénjarig contract ben je eigenlijk altijd het goedkoopste uit.

Contracten voor één jaar en drie jaar worden het vaakst aangeboden in combinatie met een energie aanbieding, zoals een hoge korting of welkomtcadeau. Die korting maakt dat je het je voordeligste uit bent onder aan de streep.

TIP: een kortlopend energiecontract kiezen heeft vele voordelen

Wij raden je aan te kiezen voor een éénjarig energiecontract. Niet alleen ben je daarmee bijna altijd het goedkoopste uit, je bent ook sneller vrij om weer over te stappen op een nieuw energiecontract. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld weet in de toekomst te zullen verhuizen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld de resterende looptijd van je contract moet afbetalen in de vorm van een overstapboete.

2. Energietarieven

Met energiecontract vergelijken is het daarnaast belangrijk om te letten op wat je aan energietarieven gaat betalen voor het afnemen van energie. Let daarbij op de vaste – en variabele leveringskosten voor gas en stroom. Deze verschillen onderling tussen leveranciers. Maar staar je niet blind op alleen de tarieven.

Eenmalige korting maakt het grootste verschil

Wanneer leveranciers een korting geven, maakt dit het grootste verschil. Zo kunnen je leveringskosten dan wel iets hoger liggen, toch kun je met dat contract toch het goedkoopste uit zijn vanwege een hoge eenmalige welkomstkorting.

Kijk bij de energietarieven dus vooral naar wat je per maand of jaar gaat betalen in de energievergelijker. Dat is je geschatte termijnbedrag. Daarin zijn álle kosten verrekend en geeft je een totaalplaatje van je energiekosten. Het goedkoopste contract op basis van je geschatte verbruik en je postcode staat bovenaan in de vergelijker.

3. Contractvoorwaarden

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je precies geleverd krijgt bij je contract. Maak je gebruik van een energie aanbieding met bijvoorbeeld 100% groene stroom? Neem dan altijd even de contractvoorwaarden door.

Dan weet je meteen of een aanbieding ook geldt voor bestaande klanten, en wat de spelregels zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Belangrijkste contractvoorwaarden zie je meteen in de vergelijker

Om energiecontract vergelijken voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij bij alle energiecontracten de belangrijkste contractvoorwaarden al voor je uitgeplozen en beknopt bij het contract vermeld. Die informatie heb je dus meteen bij de hand in de vergelijker, wel zo makkelijk en het scheelt jou een hoop uitzoekwerk. Handig!

Je ziet meteen bij alle energiecontracten in onze vergelijker:

  • Uit welke energiebron(nen) de stroom wordt opgewekt
  • Wat de groenscore van de leverancier is
  • Of de aanbieding ook geldt voor bestaande klanten
Energiecontract alleen voor nieuwe klanten
Hoe kan ik het beste energiecontract vergelijken?