Hoe kan ik het beste energiecontract vergelijken?

Wanneer je gaat oriënteren op een nieuw energiecontract, is het slim op een aantal zaken te letten. Zo maak je de beste keuze.

Belangrijk om op te letten bij energiecontract vergelijken:

1
Looptijd contract
2
Tarieven
3
Contractvoorwaarden

Looptijd energiecontract

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een nieuw energiecontract is of je gaat voor een vast contract of variabel contract. Beide type energiecontracten hebben hun voor – en nadelen. Bedenk je daarom wat het beste bij jou past.

Nu is de keuze in variabele contracten maar beperkt en worden de meeste nieuwe energiecontracten met aangeboden een vaste looptijd van 1 tot 5 jaar. Dat is met een reden: overstappen op een vast contract levert je doorgaans het meeste voordeel op omdat je lagere tarieven laat vastzetten voor een bepaalde periode.

De meeste keuze uit contracten heb je in éénjarige contracten, gevolgd door driejarige contracten, waarbij je met een éénjarig contract eigenlijk altijd het goedkoopste uit bent. Contracten voor één jaar en drie jaar worden het vaakst aangeboden in combinatie met een energie aanbieding, zoals een hoge korting waardoor je voordeligste uit bent.

TIP:

Wij raden je aan te kiezen voor een éénjarig energiecontract. Niet alleen ben je daarmee bijna altijd het goedkoopste uit, je bent ook sneller vrij om weer over te stappen op een nieuw energiecontract. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld weet in de toekomst te zullen verhuizen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld de resterende looptijd van je contract moet afbetalen in de vorm van een overstapboete.

Tarieven

Met energiecontract vergelijken is het belangrijk om te letten op wat je gaat betalen voor je nieuwe contract. Daarbij zijn voor nieuwe klanten de vaste – en variabele leveringskosten voor gas en stroom belangrijk. Deze verschillen onderling tussen leveranciers. Maar staar je niet blind op alleen de tarieven.

Wanneer leveranciers een korting geven, maakt dit het grootste verschil. Zo kunnen je leveringskosten dan wel iets hoger liggen, je kunt met dat contract toch het goedkoopste uit zijn omdat je eenmalige welkomstkorting hoger is. Kijk bij de tarieven dus vooral naar wat je per maand/jaar gaat betalen. Kijk daarom altijd naar het totaalplaatje van de kosten. Het goedkoopste contract op basis van je geschatte verbruik en jouw postcode staat als bovenste in de vergelijker.

Contractvoorwaarden

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat je precies geleverd krijgt bij je contract. Maak je gebruik van een energie aanbod met bijvoorbeeld 100% groene stroom, of grijze stroom? Het is altijd verstandig om de contractvoorwaarden nog even door te nemen, zeker als je bijvoorbeeld gebruik wil maken van een energie aanbieding. Dan weet je meteen of een aanbieding ook geldt voor bestaande klanten en wat de spelregels zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Om energiecontract vergelijken voor jou zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij daarom bij alle energiecontracten de belangrijkste contractvoorwaarden al voor je uitgeplozen en beknopt bij het contract vermeld. Die informatie heb je dus meteen bij de hand in de vergelijker, wel zo makkelijk en het scheelt jou een hoop uitzoekwerk. Je ziet bijvoorbeeld meteen bij het contract in de vergelijker uit welke energiebron(nen) jouw energie wordt geleverd, of je ook de incassodatum kunt wijzigen, en of zelf je termijnbedrag kunt aanpassen.

Hoe kan ik het beste energiecontract vergelijken?