Energie vergelijken: Hoe kies je de juiste energiemaatschappij?

Je bent vast wel eens een keer gebeld met de vraag of je wilt overstappen naar een goedkopere energie leverancier. Vaak klinken deze verkoopgesprekken te mooi om waar te zijn, en meestal zijn ze dat ook. Denk je echter zelf al een tijd van plan over te stappen op een goedkopere energieleverancier, of een leverancier die groene stroom levert? Keuze.nl biedt je een overzicht van alle energieleveranciers, zonder de verkooppraatjes.

Zelf besparen.
Het vinden van een goedkopere leverancier is een manier om op je energiekosten te besparen. Je kunt er echter ook voor kiezen om bewuster met je energieverbruik om te gaan. Op Keuze.nl staan vele tips om te besparen op je elektriciteit en gas.

Fabel of feit?
Is groene stroom duurder dan normale stroom? Kun je een spaarlamp beter aan laten staan in plaats van kort uitdoen? Er doen veel verhalen de rondte wanneer het gaat om energie. Een aantal van deze theorieën zijn echter inmiddels gedateerd, of hebben überhaupt nooit geklopt. Keuze.nl zet, naast energieleveranciers, ook meteen alle fabels en feiten voor je op een rij.

Top 10 besparingen op elektriciteit

Elektriciteit besparen kan natuurlijk door minder elektriciteit te gebruiken. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de manieren waarop dit kan, zonder dat dit extreem veel consequenties met zich meebrengt.

Daarom volgt hier een lijst van besparingsmogelijkheden en het bedrag dat je minimaal bespaart op jaarbasis:

 1. Koop zuinige verlichting (66 euro per jaar)
  Vervang gloeilampen door LED-lampen of gebruik waar nodig verlichting op zonnecellen (tuinverlichting, bureaulampjes of wandlamp bij voordeur). Doe verlichting ook uit in ruimtes waar je niet hoeft te zijn.
 2. Laat apparatuur niet op stand-by staan (44 euro per jaar)
  Vergeet je dit vaak uit te zetten dan kun je gebruik maken van een stand-by killer voor tv en audio, die de tv of audioapparatuur alsnog voor je uitzet.
 3. Was op lagere temperaturen (26 euro per jaar)
  Met de meeste wasmiddelen kun je goed schoon wassen op 30 graden of soms zelfs op 15 graden. Ook bij aanschaf van een wasmachine kun je al gauw een hoop besparen door te kiezen voor A-merken.
 4. Gebruik van de computer (11 tot 33 euro per jaar)
  Door op je computer het energiebeheer aan te zetten en screensavers te verwijderen kun je flink besparen. Wil je het echt goed doen, dan kun je er ook nog altijd voor kiezen om je laptop op te laden in een laptoptas met solaroplader, die tevens ook andere mobiele apparaten op kan laden.
 5. Vervang apparaten ouder dan 10 jaar met nieuwe versies (55 euro per jaar)
  Soms denk je te besparen door geen nieuwe koelkast te kopen, maar alles is minder waar. Oudere modellen gebruiken meer energie dan nieuwere modellen. Dit kan zelfs tot wel drie keer zuiniger zijn. Maak tevens gebruik van het voordeel van een dubbele meter door de wasmachine ‘s avonds en in het weekend te laten draaien.
 6. Vervang een oude wasdroger (88 euro per jaar)
  Warmtepompwasdrogers verbruiken 60% minder energie dan conventionele drogers, maar aan de lucht laten drogen is natuurlijk nog steeds de beste oplossing. Bovendien gaat die heerlijke wasverzachter geur verloren in de droger.
 7. Bespaar met tv kijken (55 euro per jaar)
  Een LED tv is een zuinige optie als je wilt overstappen naar een plat beeldscherm. LED tv’s zijn al zo’n 30% zuiniger dan gewone lcd’s. Als je daarnaast ook je decoder vervangt door een insteekkaart in de tv, bespaar je nog meer. De tv uitzetten als je niet kijkt of gewoon minder kijken, kan ook een hoop energiekosten besparen.
 8. Opladers opruimen na gebruik (11 euro per jaar per oplader!)
  Opladers hebben een sluipverbruik als je ze in het stopcontact laat. Vooral de wat oudere varianten verbruiken veel energie doordat ze warm worden. Een op zonnecellen werkend docking station zou ook uitkomst kunnen bieden.
 9. Ontdooi je vriezer (10 euro per jaar)
  Een ijslaagje op je vrieselement betekent al snel meer dan 10% extra energieverbruik. Je kunt een vriezer daarom het beste regelmatig ontdooien en vervolgens op -18 ºC instellen. Kouder dan dat is niet nodig en scheelt een hoop energie.
 10. Zet de vloerverwarmingspomp in de laagste stand (60 euro per jaar)
  De installateur zet de pomp vaak op de hoogste stand, waardoor de pomp dag en nacht draait. Maar ook zowel in de zomer als winter. Door de pomp op de laagste stand te zetten bespaar je 50% energie. En daarnaast een tijdschakelaar voor de pomp, zorgt voor nog eens enkele tientjes extra.

Kleine bespaartips

Er zijn tegenwoordig heel wat artikelen op de markt die werken op zonnecellen of waterkracht. Een van de bekendste is de solarlamp, maar er zijn nog veel meer van dit soort producten op de markt die op een duurzame manier stroom opwekken. Hieronder een lijstje van mogelijke artikelen die hierop gebaseerd zijn.

Producten op zonne-energie

 • Solarbureaulamp
 • Solar buitenverlichting
 • Oplaadbare solartassen (diverse soorten) voor het opladen van laptop, I-pad, mobiele telefoon of I-pod
 • Oplader voor telefoon, camera e.d.
 • Bouwpakketten (speelgoed auto’s, bootjes e.d.)
 • Wekkers, horloges en klokken
 • Melkopschuimer
 • Radio
 • Scheerapparaat
 • Windmolen
 • Petjes met licht
 • Kaars
 • Ventilator tegen schimmel en muffe geurtjes
 • Calculator
 • Verlicht fotoframe
 • Mollenverjager
 • Bandenspanningsmeter
 • Afstandsbediening

 

Producten op dynamo

 • Zaklamp
 • Radio
 • GSM lader
 • Veiligheidshamer
 • Massage-apparaat
 • Anti-muggenzoemer
 • Racebaan

 

Producten op windenergie

 • Droogmolen
 • Flessenhals voor de bestrijding van mollen
 • Windmolentje als oplader voor mobiele telefoon
 • Hawk Eyes voor het verjagen van vogels

 

Producten op waterenergie

 • Waterklok
 • Waterbesparingsdopjes voor douche en kraan
 • Waterbesparende douchekop
 • Rekenmachine
 • Thermometer

 

Energiebesparende producten

 • Oplaadstop voor elektrische tandenborstel, scheerapparaat en mobiele telefoons
 • Standbykiller
 • Sensorlamp met bewegingsmelder
 • Toiletstopper
 • Drogerballen

Top 10 besparingen op gasgebruik

Er zijn verschillende manieren om op gas te besparen. Sommigen daarvan zijn makkelijk te realiseren. Bij andere manieren van besparen moet wat meer geïnvesteerd worden, maar heeft het op de lange termijn toch voordelen, ook voor je portemonnee.

 1. Dakisolatie (410 euro per jaar)
  Een woning verliest via het dak al snel een hoop warmte, waardoor er meer gestookt moet worden om het huis op temperatuur te houden. Naast het feit dat dakisolatie comfortabeler is, is het ook beter voor het milieu en voor je eigen portemonnee.
 2. Muurisolatie (330 euro per jaar)
  Er kan door muurisolatie minder warmte ontsnappen, waardoor de verwarming weer minder vaak aan hoeft. Daardoor levert muurisolatie al snel flink wat geld op.
 3. Enkel glas vervangen voor HR++ glas (210 euro per jaar)
  Het comfort van je woning wordt daardoor duidelijk verbeterd en houdt de kou buiten, waardoor de warmte in huis langer blijft behouden.
 4. De oude ketel vervangen voor een moderne HR-ketel (175 euro per jaar)
  Een nieuwe cv ketel verdient zichzelf al snel terug, als hij een cv vervangt die ouder is dan 15 jaar, aangezien oude cv ketels te veel gas gebruiken en bovendien de druk slecht op peil kunnen houden. Ook is het regelmatig checken van de waterdruk energiebesparend, omdat de verwarming dan minder efficiënt draait.
 5. Breng vloerisolatie aan (155 euro per jaar)
  Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis en is zeer effectief voor het besparen van energie. Huizen met vloerisolatie houden de warmte beter vast, waardoor er een graadje lager gestookt kan worden.
 6. Breng radiatorfolie aan (50-100 euro per jaar)
  Door folie te plaatsen achter de radiator voorkom je dat de warmte de muur intrekt en zorg je ervoor dat bijna alle warmte die de radiatoren afgeven, in de woning blijft.
 7. Zet de thermostaat een graadje lager (50 euro per jaar)
  Door de thermostaat lager in te stellen bespaar je per graad al zo’n 5% op het gasverbruik. Zet ook de thermostaat lager als je weet dat je langer weg bent. Ook het lager zetten van de thermostaat voordat je naar bed gaat, helpt je met besparen. De kamer blijft zolang nog wel warm, maar je verbruikt niks.
 8. Gebruik een waterbesparende douchekop (45 euro per jaar)
  Met een waterbesparende douchekop bespaar je zowel water als energie. Het waterverbruik kan daarmee zo’n 40% lager uitvallen en je energieverbruik zo’n 25%.
 9. Plaats een tochtstrip voor kieren (45 euro per jaar)
  Kieren bij deuren, ramen en de aansluiting met je dak zorgen voor veel warmteverlies. Door het gebruik van een tochtstrip en een brievenbusborstel voorkom je dat koude lucht naar binnen waait. Hierdoor kun je uiteindelijk ook de thermostaat een graadje lager zetten.
 10. Isoleer de cv-leiding (16 euro per jaar)
  De leidingen van je CV geven veel onnodige warmte af in koude ruimtes, zoals je kruipruimte. Door de leidingen te isoleren, verliezen ze minder warmte. Het aanbrengen van de isolatie is erg eenvoudig en het materiaal is in elke bouwmarkt te koop.
  Leidingen

Fabels & Feiten

Er bestaan veel fabels over energieverbruik en energie besparen. We hebben geprobeerd om een aantal veelvoorkomende fabels op een rijtje te zetten.

Verbruiken apparaten ook stroom als ze uit staan?
Als een apparaat met het stroomnet verbonden is, blijven ze vaak in stand-by staan. Maar ook als het apparaat helemaal uit staat, gebruiken ze vaak nog een beetje stroom. Om er zeker van te zijn dat het apparaat geen stroom verbruikt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact trekken of een stekkerblok met schakelaar gebruiken.

Kun je spaarlampen en TL-lampen beter aan laten staan dan kort uit doen?
Er wordt soms gezegd dat lampen sneller slijten als ze vaak aan en uit gedaan worden. Dit is een fabel. Als je een ruimte verlaat, kun je het licht beter uit doen. Ook als het maar voor even is.

Wat is goedkoper, een spaar- of gloeilamp?
Vaak denkt men dat een gloeilamp goedkoper is, omdat een spaarlamp veel duurder is om aan te schaffen. Toch is een spaarlamp goedkoper, omdat deze veel minder energie verbruikt (ongveer 1/3 van het gebruik van een gloeilamp) en daarnaast ook veel langer mee gaat. In de meeste gevallen verdien je de kosten van een spaarlamp al binnen een jaar terug.

Is het slecht om een apparaat slechts voor korte tijd uit te zetten?
Voor het apparaat zelf kan het geen kwaad. Een computer is meestal al veel eerder vervangen, omdat deze verouderd en daardoor traag wordt. Bij een TV heeft dit geen nadelige effecten. Het is dan ook beter om de stekker er helemaal uit te halen, zodat er ook geen sluipverbruik plaats kan vinden.

Werkt een dimmer besparend?
Het energieverbruik loopt bij een dimmer niet evenredig terug met de afname van de hoeveelheid licht, maar de lamp verbruikt wel minder. Zijn er lampen die je altijd gedimd gebruikt, dan kun je deze beter vervangen voor een lamp met een lager wattage.

Groene stroom duurder of niet?
Groene stroom produceren is wel duurder dan grijze stroom, maar niet voor jou als consument. Omdat groene stroom beter is voor het milieu, krijgen energie producerende bedrijven subsidies bij het opwekken van groene stroom. Hierdoor kan een energieleverancier je toch groene stroom bieden voor dezelfde prijs als gewone stroom.

Als je ‘ s nachts de verwarming uitzet, moet je meer energie verbruiken in de ochtend.
Door de verwarming ’s nachts uit te zetten bespaar je juist energie. Dit kan in goed geïsoleerde huizen zelfs al een uur voordat je gaat slapen. 15 graden is in de meeste huizen een goede temperatuur, ook als je voor korte tijd van huis gaat.