97% verzekerden tevreden met budgetpolis

Uit een antwoord van minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer blijkt dat slechts drie procent van de Nederlandse zorgverzekerden bij Zilveren Kruis spijt heeft van het kiezen van de budgetpolis. Maar liefst 97% van de zorgverzekerden is tevreden.

Het antwoord van Schippers volgde op een reeks Kamervragen van de SP over de gevolgen van het afsluiten van een budgetpolis. Verzekerden zouden soms uren moeten reizen om naar een ziekenhuis te komen waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Bovendien zouden verzekerden een groot deel van de behandeling zelf moeten betalen.

Alsnog overstappen

Volgens Zilveren Kruis zouden veel verzekerden zich onvoldoende beseffen wat voor gevolgen het kiezen van een budgetpolis heeft. Hoewel het de goedkoopste optie is, kunnen verzekerden voor ‘planbare’ zorg, zoals bijvoorbeeld een ooroperatie, niet bij alle ziekenhuizen terecht.

Zo’n 170.000 verzekerden werden daarom in de gelegenheid gesteld om tot 15 maart alsnog van de budgetpolis over te stappen naar de Basis Zekerpolis van Zilveren Kruis. Slechts drie procent van de verzekerden met een budgetpolis maakte daadwerkelijk de overstap.

Opvallende uitkomst

Dat slechts drie procent van de verzekerden met een budgetpolis besloot om over te stappen, is op zijn minst opvallend. Uit eerdere berichten blijkt namelijk dat zo’n 14.000 verzekerden met een budgetpolis te maken kregen met extra betalingen en bijdragen.

Deze verzekerden zouden onvoldoende op de hoogte zijn van het feit dat zij voor planbare zorg alleen terecht kunnen bij zorgaanbieders waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft. Neemt de verzekerde bij een andere zorgaanbieder planbare zorg af, dan moet hij of zij een groot deel of zelfs de complete behandeling zelf betalen.

Bij een budgetpolis is er doorgaans minder planbare zorg gecontracteerd. Hierdoor ligt het aantal verzekerden dat zelf een deel van de behandeling moet betalen zo’n acht keer hoger dan bij andere polissen. Toch willen maar weinig mensen overstappen naar een naturapolis. De lage premie van een budgetpolis zou hierbij doorslaggevend zijn.

Meer transparantie

Hoewel het aanbieden van een budgetpolis is toegestaan, wijst minister Schippers zorgverzekeraars er wel op dat zij zich aan hun zorgplicht dienen te houden. Dit houdt in dat verzekeraars verplicht zijn goede zorg aan hun verzekerden te leveren. Daar hoort ook goede voorlichting bij over welke zorgaanbieders er wel en niet gecontracteerd zijn. Met deze informatie kunnen verzekerden betere keuzes maken.